Βελτίωση Βιοτόπων

0

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤ’ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

ΕΔΡΑ: Ελευθερίας 5
T.K. 561 23 – Αμπελόκηποι
ΤΗΛ: 2310 733.466
FAX: 2310 724.999
www.huntersclub.gr
ksa@ huntersclub.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΒΙΟΤΟΠΩΝ
Τοποθέτηση δεξαμενών νερού στο δάσος του Σέιχ Σου και αποτελέσματα των ειδικών σπορών

Η έλλειψη νερού αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την άγρια πανίδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς τόσο τα πουλιά όσο και τα ζώα αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να βρουν λίγο νερό. Για το λόγο αυτό άλλωστε αποτελεί σημαντικό κομμάτι των έργων βελτίωσης βιοτόπων η κάλυψη της πρωταρχικής αυτής ανάγκης.

Εφαρμόζοντας τις μεθόδους που ενδείκνυνται για το σκοπό αυτό, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αμπελοκήπων τοποθέτησε σε επιλεγμένα σημεία του περιαστικού δάσος του Σέιχ Σου, αλλά και στις πεδινές και ημιορεινές περιοχές Πενταλόφου – Μονολόφου – Μελισσοχωρίου, 25 δεξαμενές, χωρητικότητας 220 λίτρων η κάθε μια, στις οποίες προστέθηκε βρύση ώστε να στάζει νερό σε πήλινο πιάτο για να μπορούν να πίνουν όλα τα είδη της άγριας πανίδας. Υπολογίζεται ότι η διάρκειά τους, το διάστημα δηλαδή μετά από το οποίο θα χρειαστεί να αναπληρωθεί το νερό, είναι περίπου 75 ημέρες, ενώ θα υπάρξει μέριμνα και για την προστασία των δεξαμενών από τον ήλιο, με την τοποθέτηση διχτυού σκιάσεως 95%, ώστε το νερό να παραμένει σε κανονική θερμοκρασία.

Το γέμισμα όλων αυτών των δεξαμενών ήταν ένα θέμα που μας προβλημάτισε, ευτυχώς όμως η λύση δόθηκε με την βοήθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης. Δύο πυροσβεστικά οχήματα που διατέθηκαν από τον Α’ και τον Β’ Πυροσβεστικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, στων οποίων την αρμοδιότητα ανήκει η περιοχή όπου τοποθετήθηκαν οι δεξαμενές, διευκόλυναν την προσπάθειά μας και μας «γλίτωσαν» από πολύ μεγαλύτερο κόπο και χρόνο που θα απαιτούνταν για το γέμισμα.

Ευχαριστούμε θερμά για την άψογη συνεργασία και την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας το Διοικητή Πόλεως κ. Σκόκα Κων/νο, καθώς και τους Διοικητές του Α’ Π.Σ. Θεσ/νίκης, κ. Βεσύρη Γεώργιο, και του Β’ Π.Σ. Θεσ/νίκης, κ. Φαφούτη Δημήτριο.
Η κίνηση αυτή αποτελεί βέβαια τη συνέχεια μιας άριστης συνεργασίας ανάμεσα στον Κ.Σ.Αμπελοκήπων και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, που ευχόμαστε ολόψυχα να συνεχιστεί και στο μέλλον. Από την πλευρά μας τονίστηκε για άλλη μια φορά ότι η Διοίκηση και τα μέλη του Συλλόγου είναι στη διάθεση της Υπηρεσίας για να συμβάλλουν με όποιο τρόπο μπορούν στο δύσκολο έργο της.
Παράλληλα έχουν τοποθετηθεί ποτίστρες σε πολλά σημεία της περιοχής ευθύνης του Συλλόγου, ενώ έχουν ήδη αρχίσει να «καρποφορούν» και οι προσπάθειές μας – στον τομέα πάντα της βελτίωσης βιοτόπων – που αφορούν την τροφή και κάλυψη της άγριας πανίδας, με τις ειδικές σπορές ηλίανθου, κεχριού και μηδικής που πραγματοποίησε ο Σύλλογος την άνοιξη, δημιουργώντας διάσπαρτες μικρές οάσεις για τα πουλιά και τα ζώα της περιοχής ανάμεσα στις θερισμένες καλλιέργειες, καθώς τα κομμάτια γης – συνολικής έκτασης 300 στρεμμάτων – που καλλιέργησε ο Σύλλογος επελέγησαν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι συγκεντρωμένα σε ένα μέρος, αλλά να απλώνονται σε μια έκταση περίπου 15.000 στρεμμάτων.

ksadeksamenes1_thumb.jpg

ksadeksamenes2_thumb.jpg

ksadeksamenes3_thumb.jpg

ksadeksamenes4_thumb.jpg

ksadeksamenes5_thumb.jpg

Από το Γραφείο Τύπου του Κ.Σ.Α.,
Θωμαή Αμοιρίδου

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων