Διεθνές Σεμινάριο βελτίωσης βιοτόπων για τη διαχείριση θηραματικών πόρων

0

 

Διεθνές Σεμινάριο βελτίωσης βιοτόπων για τη διαχείριση θηραματικών πόρων πραγματοποιείται στην Ισπανία.
Το σεμινάριο διοργανώνεται από το Αγρονομικό Ινστιτούτο της Σαραγόσας (που ανήκει στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο).

Μετά από επιλογή των υποψηφίων 2 δασολόγοι, επιστημονικοί συνεργάτες της Κυνηγετικής Ομοποσνδίας Μακεδονίας Θράκης έγιναν αποδεκτοί, και μάλιστα με υποτροφία. Παράλληλα τους παραχωρείται χρόνος για να παρουσιάσουν 2 εισηγήσεις. Το σεμινάριο θα το παρακολουθήσουν 20 ειδικοί επιστήμονες, ενώ θα διδάξουν ειδικοί Καθηγητές και ερευνητές από το διεθνή χώρο.

Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά διοργανώνεται παρόμοιο σεμινάριο στα 15 χρόνια λειτουργίας του Μεσογειακού Ινστιτούτου.

Στους σκοπούς του σεμιναρίου αναφέρεται μεταξύ άλλων,
“Το κυνήγι είναι μια μακρόχρονη παράδοση σε όλες τις Μεσογειακές χώρες, με μεγάλη μάλιστα οικονομική σημασία. Εφαρμόζεται σε μεγάλο εύρος οικοσυστημάτων, αρκετά από τα οποία είναι εύθραστα σήμερα, λόγω έλλειψης υδατικών αποθεμάτων, εδαφικών πόρων και καταστροφή διάφορων τύπων βλάστησης. Το κυνήγι αποτελεί συμβατή δραστηριότητα. άλλωστε και το Συμβούλιο της Ευρώπης με τον κανονισμό 882/1987 καλεί όλα τα κράτη μέλη να ενισχύσουν αυτή τη δραστηριότητα, ακόμη και ως εναλλακτική χρήση απέναντι στη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να παράσχει τεχνική γνώση σε ειδικούς επιστήμονες, σύμφωνα και με τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις όσον αφορά τη διαχείριση των θηραματικών πόρων, και την παράλληλη διατήρηση της βιοποικιλότητας”

Δυστυχώς ενώ παντού το κυνήγι αποτελεί μεγάλης οικονομικής και επιστημονικής σημασίας δραστηριότητα, στη χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται είτε ως αποδιοπομπαίος τράγος είτε ως μια “ενοχλητική” δραστηριότητα.

Η επιστημονική θωράκιση των κυνηγετικών οργανώσεων και κατ’ επέκταση των Ελλήνων κυνηγών θα δώσει τα καλύτερα επιχειρήματα στα όσα ανεύθυνα και προκατειλημμένα εκτοξεύουν οι αυτόκλητοι προστάτες της ελληνικής φύσης. προστάτες που κατ΄ επιλογήν ασχολούνται με τα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε ότι ενώ εκκρεμούν 54 υποθέσεις περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπου η Ελλάδα κινδυνεύει να καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο, καμιά δεν αφορά το κυνήγι ή ακόμη και την περιβόητη οδηγία 79/409. Κάποιοι όμως επιλεκτικά καλλιεργούν κλίμα παραπληροφόρησης. Το πρόβλημα δεν είναι οι κάθε λογής “καλοθελητές”, αλλά κυρίως η ευπιστία μέρους της πολιτικής ηγεσίας του ελληνικού Υπουργείου Γεωργίας.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί 18 – 23 Φεβρουαρίου 2002, και για τα συμπεράσματα του θα ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα μας.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων