Η επανεγκατάσταση του αγριόχοιρου στην Πελοπόννησο

0

815-agrioxoiros.jpg

Γ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΔΡΑ: ΠΑΤΡΑ-ΚΑΝΑΡΗ 22-24
ΤΗΛ: 2610 361671/ 72
FAX: 2610 346614
E-mail: Kyn_om_p@otenet.gr

ΠΑΤΡΑ 22 – 8 – 2003

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά την επανεισαγωγή του αγριόχοιρου στην Πελοπόννησο στα τέλη της δεκαετίας του 80 με πρωτοβουλία του Κυνηγετικού Συλλόγου Μεγαλόπολης, παρατηρήθηκε ανάκαμψη του πληθυσμού του με αυξητικές τάσεις, οι οποίες έδωσαν τα τελευταία χρόνια την δυνατότητα στους κυνηγούς να μπορούν να κυνηγούν το είδος στα πλαίσια των νόμων και ορίων που καθορίζει η απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας.

Η επανεγκατάστασή του στον γεωγραφικό χώρο της Πελοποννήσου (Ν. Αχαίας, Ν. Αρκαδίας) ήταν άριστη και σε συνδυασμό με την απαγόρευση της θήρας του μέχρι το 1995 είχε σαν αποτέλεσμα σήμερα να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θηρεύσιμα είδη, το οποίο κατέχει το μεγαλύτερο δείκτη κυνηγετικής προτίμησης σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Η προσαρμογή του επιτεύχθηκε λόγω του ιδιαίτερου τοπικού κλίματος στη Νότια Ελλάδα, της ποικιλομορφίας, του ανάγλυφου και των γεωλογικών και υδρολογικών συνθηκών που συντιθέμενα διαμορφώνουν άριστες συνθήκες για την ανάπτυξή του.

agrioxoirosin.jpg
Από τις αρχές του 2001 η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου προκειμένου να εξασφαλίσει την ισορροπία μεταξύ του πληθυσμιακού κεφαλαίου και του ετήσιου θηραματικού λήμματος που επιτρέπεται να καρπωθεί από τον κυνηγό, ξεκίνησε την εκπόνηση προγράμματος για την καταγραφή της πληθυσμιακής κατάστασης του αγριόχοιρου (θηραματική αφθονία) και την εκτίμηση της θηρευτικής κάρπωσης ώστε συγκρινόμενα από χρόνο σε χρόνο να αξιολογηθεί η πορεία των αποθεμάτων του είδους (αύξηση ή μείωση) και να ληφθούν κατάλληλα διαχειριστικά μέτρα.

Απώτερος στόχος είναι ο σχεδιασμός ενός επιστημονικά άρτιου μοντέλου κυνηγετικής διαχείρισης του αγριόχοιρου και η εφαρμογή αριστοποιημένων μεθόδων και ενεργειών σε επιστημονικό και θεσμικό επίπεδο, που θα συμβάλλουν στην επαύξηση του πληθυσμιακού του κεφαλαίου, στη βελτίωση και οριστικοποίηση της παραγωγικότητας των βιοτόπων του προς όφελος του κυνηγού.
Η εκτίμηση της κυνηγετικής κάρπωσης του αγριόχοιρου, η οποία πιλοτικά επιμελείται από το επιστημονικό προσωπικό της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου, αποβλέπει στο να προταθούν και εν τέλει να ληφθούν κατάλληλα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία και ανάπτυξη του ανανεώσιμου αυτού θηραματικού είδους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα επιστημονικά προγράμματα χρηματοδοτούνται εξ’ ολοκλήρου από όλους τους Κυνηγετικούς Συλλόγους της Πελοποννήσου, οι οποίοι μέσα από τις έκτακτες εισφορές των κυνηγών μελών τους στηρίζουν τις προσπάθειες αυτές, αντιλαμβανόμενοι το σύγχρονο διαχειριστικό ρόλο που επιτελούν στην κατεύθυνση της προστασίας και της ανάδειξης των φυσικών οικοσυστημάτων και των ενδιαιτημάτων τους.

Δυστυχώς αν και η πολιτεία υποχρεούται να διαθέσει την τεχνογνωσία που απαιτείται για την ορθολογική διαχείριση της θηραματοπανίδας της χώρας μας, ο σύγχρονος κυνηγός ξεφεύγοντας από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της πολιτικής της διάστασης, αποδεικνύει πλέον στην πράξη ότι είναι ο πραγματικός οικολόγος καθώς έχει θέσει τον εαυτό του μπροστάρη στην ουσιαστική προστασία και διαχείριση του θηράματος, διαθέτοντας χρήματα, χρόνο και θέληση για την αειφορική και ισόρροπη χρήση του θηραματικού πλούτου της χώρας μας.

xartis_thumb.jpg

Ο Πρόεδρος: Μαρκόπουλος Κων/νος
Ο Γ. Γραμματέας: Κανελλόπουλος Νικόλαος

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων