Παραπληροφορούν για το κυνήγι και τη δράση των κυνηγών

0

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ

Ξεκίνησε η κυνηγετική περίοδος και χιλιάδες κυνηγοί έχουν την δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν και να απολαύσουν το χόμπι τους μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου 2004 όπου λήγει η κυνηγετική περίοδος. Με αφορμή την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου και με στόχο την επικοινωνία με τα μέλη του Συλλόγου, ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Καλαμάτας Γεώργιος Αποστολίδης, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στην οποία έδωσε απαντήσεις στα όσα έχουν λεχθεί και γραφτεί άδικα γύρω από την κατά φήμες – παράνομη ρυθμιστική συμφωνία για την φετινή κυνηγετική περίοδο. Όπως τονίζεται από τους εκπροσώπους των κυνηγών πρόκειται για παραπληροφόρηση, τα όσα λέγονται γύρω από την ρυθμιστική συμφωνία.
Ο κ. Αποστολίδης, αναφερόμενος στο δημοσίευμα της 19ης Αυγούστου της τοπικής εφημερίδας «Ελευθερία» τόνισε τα εξής:
ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ
«Τώρα τελευταία γίνεται παραπληροφόρηση. Γράφτηκε σε τοπική εφημερίδα και προφανώς το ίδιο θα ισχύει πανελλαδικά, ότι η ρυθμιστική απόφαση του υπουργού Γεωργίας είναι παράνομη. Οι κύριοι που εμφανίζουν την υπουργική αυτή απόφαση (που ρυθμίζει για φέτος το κυνήγι) αποκρύπτουν ότι η παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο αφορά την κυνηγετική περίοδο του 2001, όταν η τότε ρυθμιστική απόφαση της θήρας ερχόταν σε αντίθεση με τα πορίσματα της Ευρώπης. Η υπόθεση δεν έχει ακόμη εκδικαστεί, όμως τόσο η δεύτερη ρυθμιστική απόφαση, όσο και η φετινή είναι τελείως σύμφωνες με τα πορίσματα, ανεξάρτητα εάν εμείς οι κυνηγοί με επιστημονικές μελέτες καταξιωμένων επιστημόνων έχουμε αποδείξει ότι τα πορίσματα της επιτροπής δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Επίσης, είναι αναληθές αυτό που λέγεται, ότι δηλαδή η οδηγία 409/79 έχει λήξει την 31 Ιανουαρίου. Η οδηγία αυτή της ΕΟΚ λέει ότι κάθε μέλος -κράτος ρυθμίζει την ημερομηνία λήξης του κυνηγιού, αρκεί να μην δημιουργεί πρόβλημα κατά την αναπαραγωγή και μετανάστευση των πουλιών.
Στη συνέχεια δέχεται ότι η μεταναστευτική περίοδος των πουλιών είναι όπως ακριβώς αναφέρει η ρυθμιστική απόφαση του υπουργού. Εμείς, και ειδικότερα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο έκανε για λογαριασμό των Κυνηγετικών Οργανώσεων αυτή την μελέτη, έχουμε αποδείξει ότι η μεταναστευτική περίοδος των πουλιών αρχίζει μετά τις 15 Μαρτίου. Σαν Κυνηγετική Οργάνωση δεν έχουμε κανένα πρόβλημα εάν αποδειχτεί ότι ένα είδος κινδυνεύει να μειωθεί ο πληθυσμός ή να εξαφανιστεί θα απαγορεύσουμε για ένα χρονικό διάστημα ή οριστικά το κυνήγι, αρκεί βέβαια αυτό να προκύψει από επιστημονική μελέτη».
Όσον αφορά τον κυνηγό όπως ανέφερε ο κ. Αποστολίδης είναι ο κύριος εκφραστής του εσωτερικού τουρισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου το 45% της θήρας στην Μάνη ασκείται από Αθηναίους κυνηγούς, οι οποίοι ενισχύουν την τοπική αγορά, διαμένοντας στους τόπους κυνηγιού. Επίσης, χωριά εγκαταλελειμμένα παίρνουν ζωή κατά την διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου.
Στην δραστηριότητα του κυνηγιού υπάρχουν τρεις παράμετροι, η ψυχαγωγία, η οικονομική και η κοινωνική. Επί των παραμέτρων ο κ. Αποστολίδης ανέφερε: «Η πρώτη παράμετρος είναι αυτή της ψυχαγωγίας.
Το κυνήγι ευχαριστεί τον κυνηγό ο οποίος θέλει να απολαύσει τη φύση, να μετρήσει τις δυνάμεις του, να κάνει παρέα με το σκυλί του, να δει τις επιδόσεις του, να απολαύσει τα ελληνικά βουνά και όχι μόνο, γενικά του δίνεται η δυνατότητα να ασκήσει τον εαυτό του.
Στην κοινωνική παράμετρο, οι κυνηγοί και οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι που είναι οργανωμένοι από το νόμο και οι οποίοι φτάνουν τις 250 χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα, είναι οι κύριοι διαχειριστές του περιβάλλοντος με δικές τους δαπάνες.
Το κυνήγι αναβαθμίζει την κοινωνική ζωή του τόπου απασχολώντας πολλούς νέους ανθρώπους σε επίπεδο νομού όπου υπάρχουν 10 θηροφύλακες.
Στην οικονομική παράμετρο, προκειμένου να διαφυλαχθεί αυτή η νόμιμη δραστηριότητα υπάρχει ένας επιστημονικός συνεργάτης και άλλοι 10 υπάλληλοι. Έτσι ο Κυνηγετικός Σύλλογος συμβάλλει στην καταπολέμηση της ανεργίας».
Ο κ. Αποστολίδης τόνισε ότι οι κυνηγοί δεν είναι δολοφόνοι, αντίθετα ξέρουν την αξία της φύσης, τους ενδιαφέρει η φύση, είναι ορθολογικοί διαχειριστές του περιβάλλοντος και αυτό το αποδεικνύουν αφού σε πολλές περιπτώσεις με δίκες τους δαπάνες προστατεύουν τη φύση.
Φέτος, η κίνηση ως προς τις άδειες κυνηγιού είναι στα περσινά επίπεδα με πλήρη ανοδική πορεία, ενώ ευχάριστο γεγονός είναι ότι νεαρά άτομα εκδίδουν άδειες. Επίσης, ο Κυνηγετικός Σύλλογος στον οποίο προσέρχονται άτομα για να εκδώσουν άδεια κυνηγιού, δίνει στους ενδιαφερόμενους ενημερωτικά φυλλάδια που περιέχουν μεταξύ άλλων την ρυθμιστική απόφαση. Στα μέσα του ερχόμενου Σεπτεμβρίου σε συνεργασία με άλλες Κυνηγετικές Οργανώσεις, ο Κυνηγετικός Σύλλογος θα πραγματοποιήσει μια ημερίδα με σκοπό την επιμόρφωση των μελών του και γενικότερα την αναβάθμιση της παιδείας του.
ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ
Όσον αφορά την τιμή των αδειών φέτος υπάρχει μια αύξηση η οποία ποικίλει από σύλλογο σε σύλλογο. Στον Κυνηγετικό Σύλλογο Καλαμάτας η έκτακτη εισφορά είναι 10 ευρώ. Οι τιμές που διαμορφώνονται είναι 85 ευρώ για την τοπική άδεια, 105,79 ευρώ για την περιφερειακή άδεια και 125,79 ευρώ για την έκδοση της γενικής άδειας.
Τα χρήματα της έκτακτης εισφοράς θα χρησιμοποιηθούν με απόλυτη διαφάνεια για την περιφρούρηση του θηράματος, σε φιλοπεριβαλλοντικές εκδηλώσεις και στην αποπεράτωση του κλουβιού στον Άγιο-Φανούριο.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων