Χρηματοδότηση Εργων Περιβάλλοντος απο την ΚΟΜΙΣΙΟΝ

0

Βρυξέλλες, 9 Σεπτεμβρίου 2003

Σε 181 ανέρχονται τα νέα έργα περιβαλλοντικής καινοτομίας που αποφάσισε να χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των προγραμμάτων LIFE-Περιβάλλον και LIFE-Φύση. Από τα επιλεγέντα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 349 εκατ. ευρώ και κοινοτικής χρηματοδότησης 140 εκατ., τα 12 θα υλοποιηθούν στην Ελλάδα. Από τα 12, τα οκτώ εντάσσονται στο πρόγραμμα LIFE-Περιβάλλον και τα υπόλοιπα στο LIFE-Φύση.
Ειδικότερα, από τα οκτώ έργα του πρώτου προγράμματος,
τα τρία αφορούν τη διαχείριση των αποβλήτων,
ένα την προστασία των υπογείων υδάτων,
δύο τον αντίκτυπο των οικονομικών δραστηριοτήτων (καθαρές τεχνολογίες, περιορισμός των εκπομπών των αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου)
και ισάριθμα τον τομέα της ολοκληρωμένης πολιτικής παραγωγής (οικολογική σήμανση και οικολογικές προμήθειες εκ μέρους των τοπικών αρχών).
Τη διαχείριση αυτών των έργων θα αναλάβουν δημόσιοι οργανισμοί, ιδιωτικοί φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις.Σχετικά με τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν στην Ελλάδα από το LIFE-Φύση, δύο αφορούν δασικές εκτάσεις: ένα σχετίζεται με τη φαιά άρκτο και δύο ενδιαιτήματα προτεραιότητας στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου και το άλλο με την επαναφορά των υλοτομούμενων δασυλλίων της Quercus frenetto και της αρίας δρυός στη φυσιολογική τους κατάσταση στη χερσόνησο του Άθω.
Τα άλλα δύο έργα στοχεύουν στην προστασία των πτηνών.
Το πρώτο αφορά τη διατήρηση του μαύρου-πετρίτη στην περιοχή του Αιγαίου και το δεύτερο την αποκατάσταση της λίμνης της Άγρας, μιας μικρής ημιτεχνικής λίμνης που φιλοξενεί τέσσερα είδη πτηνών προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το σύνολο των 181 έργων αφορά τόσο σε υφιστάμενα μέλη της ΕΕ, όσο και σε χώρες που πέρασαν πρόσφατα το «κατώφλι» της ενωμένης Ευρώπης, αλλά και στα υποψήφια προς ένταξη κράτη.
Αναλυτικότερα:-
Τα 104 έργα που επιλέγηκαν για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE-Περιβάλλον αφορούν τη χρήση τεχνολογιών αιχμής για την επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων σε πέντε τομείς: προώθηση της ενσωμάτωσης της περιβαλλοντικής διάστασης στην ανάπτυξη των χρήσεων γης και στον σχεδιασμό και τη διαχείριση του αστικού χώρου· ενθάρρυνση της αειφορικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων· προστασία, πρόληψη, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων· περιορισμός των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των οικονομικών δραστηριοτήτων και προώθηση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής παραγωγής.-
Τα 77 έργα που θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE-Φύση στοχεύουν στην αποκατάσταση προστατευόμενων περιοχών οι οποίες καλύπτονται από το δίκτυο Natura 2000, στην προστασία ειδών που αναφέρονται στις οδηγίες για τα πτηνά και τους οικότοπους στην καθιέρωση δομών αειφόρου διαχείρισης και τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού._

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων