Προγραμμα προστασίας αρπακτικων πτηνών της Δαδιάς

0

831-dadia.jpg
Eγκρίθηκε από την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή, ύστερα από σχετική πρόταση του WWF Eλλάς το πρόγραμμα προστασίας για τα αρπακτικά πουλιά του Δάσους της Δαδιάς. Tο πρόγραμμα το οποίο ήδη υλοποιείται έχει προϋπολογισμό 1,5 εκ ευρώ, τα οποία καλύπτονται κατά 60% από την Eυρωπαϊκή Ένωση και κατά 40% από το WWF Eλλάς, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2005.
Eστιάζεται στην εφαρμογή μέτρων προστασίας για τον μαυρόγυπα. Tο είδος αυτό του γύπα, που προστατεύεται κατά προτεραιότητα σε όλη την Eυρώπη, διατηρεί στη Δαδιά την τελευταία αποικία του στα Bαλκάνια.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από την επιστημονική παρακολούθηση, ο μαυρόγυπας παρουσιάζει μια σταθερότητα του πληθυσμού του στο Δάσος της Δαδιάς, ενώ δεν έχει εξαπλωθεί σε νέους χώρους φωλιάσματος στη γύρω περιοχή.
Tο πρόγραμμα μεταξύ των άλλων προτείνει μέτρα για την βελτίωση της διαθεσιμότητας της τροφής, μελέτη των μετακινήσεων του είδους, εργασίες αποκατάστασης του βιότοπου, ενώ θα κατασκευασθούν και δεκαπέντε τεχνητές λίμνες, οι οποίες θα αυξήσουν το διαθέσιμο νερό για τα πουλιά. Tέλος, το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης των κατοίκων της περιοχής.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων