Φυσικό εκτροφείο λαγού στη νήσο Σφακτηρία

0

867-gkopphoto.jpg

Γ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΔΡΑ: ΠΑΤΡΑ
ΚΑΝΑΡΗ 22-24
ΤΗΛ: 2610 361671/ 72
FAX: 2610 346614
E-mail: kyn_om_p@otenet.gr

ΠΑΤΡΑ 25-9- 2003

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας του φυσικού περιβάλλοντος και η αειφορική χρήση των ειδών των οικοσυστημάτων είναι ένα από τα βασικότερα βήματα που καλείται σήμερα ο διαχειριστής κυνηγός να εφαρμόσει, μέσα από ένα ολοκληρωμένο διαχειριστικό σχέδιο που θα εξασφαλίζει τις οικολογικές αξίες μιας περιοχής και των ιδιαίτερων μορφολογικών του χαρακτηριστικών.

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα πληθυσμιακής ανάκαμψης του λαγού στο Νομό Μεσσηνίας θεώρησε σκόπιμη την δημιουργία ενός φυσικού εκτροφείου στη Νήσο Σφακτηρία όπου αποτελεί φυσικό βιότοπο για το είδος, απαγορεύεται η θήρα και ορίζεται με φυσικά όρια παρέχοντας με τον τρόπο αυτό προστασία από κάθε παράνομη ενέργεια.
Στα πλαίσια αυτά εκπόνησε μελέτη «Διαχειριστικού Σχεδιασμού και Εφαρμογής Βιολογικών και Τεχνικών Έργων Βελτίωσης Βιοτόπων του Λαγού της Νήσου Σφακτηρίας Δικαιοδοσίας Δασαρχείου Καλαμάτας», προκειμένου τα πληθυσμιακά πλεονάσματα που θα παράγονται να απελευθερώνονται σε κατάλληλες γεωγραφικές περιοχές του Νομού συμβάλλοντας στην κυνηγετική, οικονομική και κοινωνική ανάδειξη του τόπου. Η σύνταξη της μελέτης πραγματοποιήθηκε από τον Δασολόγο της Ομοσπονδίας κο. Κωνσταντόπουλο Παναγιώτη.

Η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής για την βελτίωση και ανάπτυξη του φυσικού πληθυσμού του λαγού στο νησί ορίσθηκε με γνώμονα την αξιολόγηση των βασικών παραμέτρων του (παρουσιάζει πλούσια βλάστηση), τον υπάρχοντα πληθυσμό λαγού στο νησί καθώς και το χαμηλό υψόμετρο που κυμαίνεται από 0 – 130 μέτρα περίπου. Επιπρόσθετα σπουδαίο ρόλο έπαιξε η απουσία της ανθρώπινης παρουσίας και κατά συνέπεια όχλησης των θηραμάτων καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, η φυτοκοινωνική βλάστηση καθώς επίσης η εύκολη και άμεση πρόσβαση των μελών των Δ.Σ. των Κυνηγετικών Συλλόγων της περιοχής στο χώρο του Νησιού για την εφαρμογή βελτιωτικών εργασιών με τη σχετική άδεια της Δασικής αρχής.

gkopphoto1.jpg
Σκοπός του προγράμματος είναι η βελτιστοποίηση των συνθηκών διαβίωσης του λαγού στη Νήσο Σφακτηρία και η αύξηση των πληθυσμιακών του αποθεμάτων, τα οποία δυνητικά θα είναι σε θέση να εισαχθούν και να εμπλουτίσουν πανομοιότυπους βιότοπους πρωτίστως στον Νομό όπου το είδος παρουσιάζει σημάδια μείωσης.

gkopmeleti.jpg
Στην παραπάνω διαχειριστική μελέτη αναλύονται λεπτομερώς τόσο οι υφιστάμενες συνθήκες στην Νήσο Σφακτηρία όσο και οι τεχνικές περιγραφές των βελτιωτικών εργασιών που πρέπει να πραγματοποιηθούν για την επίτευξη της προσδοκώμενης πληθυσμιακής ανάτασης των υπαρχόντων θηρευτικών ειδών. Η χρηματοδότηση εγγειοβελτιωτικών έργων θα γίνει από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου και τους Κυνηγετικούς Συλλόγους της περιοχής σε συνεργασία πάντα με την Δασική Αρχή, μιας και η όλη προσπάθεια θα είναι διαχρονική και θα χρειαστεί η πλήρη στήριξή της, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να επιτευχθούν τα αποτελέσματα που θα σηματοδοτήσουν την αύξηση του λαγού στην Πελοπόννησο και την αειφορική του κάρπωση προς όφελος ολόκληρου του κυνηγετικού κόσμου.

Ο Πρόεδρος: Μαρκόπουλος Κων/νος
Ο Γ. Γραμματέας: Κανελλόπουλος Νικόλαος

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων