Επιστολή του “ΩΡΙΩΝΑ” προς την Καθημερινή

0

864-822-koma81.jpg

ΠΡΟΣ : Εφημερίδα “Καθημερινή”

Κύριε Διευθυντά
Μετά το πραγματικά εντυπωσιακό για την μονομέρεια και την εχθρότητα του έναντι των κυνηγών, αφιέρωμα σας στο ένθετο περιοδικό της εφημερίδας σας ΟΙΚΟ στις 13 Σεπτεμβρίου 2003 , το οποίο προκάλεσε τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των κυνηγών για την προσβολή που υπέστησαν, ακολούθησε ολοσέλιδη απάντηση σας το επόμενο Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου, όπου παρόλη την προσπάθεια σας να διασκεδάσετε τις εντυπώσεις, η θέση και άποψη της εφημερίδας παρέμεινε σαφής και κατηγορηματική εναντίον του κυνηγιού.

Και μόνο το προκαταρκτικό διαφημιστικό σας εύρημα ” Όχι στο κυνήγι” προδιαθέτει και καθορίζει την μη δημοσιογραφική κάλυψη του θέματος. Αποδείχτηκε από την ανάγνωση του αφιερώματος σας, και σωστά ανησύχησαν και αντέδρασαν μαζικά και έντονα οι θιγόμενοι κυνηγοί, ότι μοναδικό κίνητρο και σκοπός των υπευθύνων συντακτών και μη, δεν ήταν η έρευνα-παρουσίαση έστω και μιας διαφορετικής πτυχής του Κυνηγιού στην Ελλάδα αλλά η κατάθεση μιας έντονα αρνητικής και αντικυνηγετική θέσης όπου λίγο ως πολύ μας παρουσιάσατε ότι για όλα τα δεινά της πανίδος στην χώρα μας ευθύνεται το κυνήγι.

Η δημοσιογραφική δεοντολογία και πρακτική, όπως είχαμε συνηθίσει ως αναγνώστες μέχρι σήμερα, τουλάχιστον από έγκυρες και σοβαρές εφημερίδες και όχι από φυλλάδες με άναρθρες κραυγές, επέβαλλε να ακούγεται και η άλλη άποψη, ιδιαίτερα όταν υπάρχει συντεταγμένος φορέας εκπροσώπησης μια πολυπληθούς ομάδας της κοινωνίας μας. Υπάρχουν 248 Κυνηγετικοί Σύλλογοι, 7 Κυνηγετικές Ομοσπονδίες, 1 Κυνηγετική Συνομοσπονδία με τους εκλεγμένους και αρμόδιους να εκπροσωπούν τους 300.000 κυνηγούς της Ελλάδος συνεπικουρούμενους από το επιστημονικό προσωπικό με εξειδίκευση και εμπειρία στα θέματα του κυνηγιού.

Θα έπρεπε ,ως ελάχιστο δείγμα αντικειμενικότητας και δημοσιογραφικής δεοντολογίας να αναζητήσετε την επίσημη θέση των κυνηγών για το θέμα, πριν τους πυροβολήσετε.

Κύριε Διευθυντά
Το κυνήγι είναι μια σύγχρονη δραστηριότητα αλλά και μια αρχέγονη παράδοση που εξασκείται μέσα στα πλαίσια της σύγχρονης επιστήμης όσον αφορά την διαχείριση και προστασία των θηραμάτων. Αποτελεί μαζί με άλλες δραστηριότητες της υπαίθρου όπως το ψάρεμα, την συλλογή μανιταριών, καρπών και βοτάνων του βουνού και του δάσους, ένα παράδειγμα συνετούς χρήσης των φυσικών πόρων όπου οι χρήστες παίρνουν μέτρα για την διατήρηση αλλά και την αύξηση των φυσικών πόρων .

Η Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη αναγνωρίζει την συνετή και ορθολογική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, η οδηγία 79/409 για την προστασία των άγριων πτηνών, η σύμβαση της Βέρνης για την διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος, η Σύμβαση Ramsar για τους διεθνούς ενδιαφέροντος υδροβιότοπους, η σύμβαση της Βόννης για τα μεταναστευτικά είδη αναφέρονται επίσης στην θεμελιώδη αρχή της συνετούς χρήσης.

ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ.

Πάντοτε μιλούν για συνετή χρήση.
Το κυνήγι σήμερα στην χώρα μας διεξάγεται με αυστηρά μέτρα και περιορισμούς, κάτω από ένα από τα αυστηρότερα νομικά πλαίσια της Ευρώπης . Οι επιτρεπόμενοι τρόποι κυνηγιού, τα μέσα, ο χρόνος, ο τόπος που θα διεξαχθεί το κυνήγι καθορίζονται με επιστημονικά κριτήρια και εξασφαλίζουν την αειφορική εκμετάλλευση του θηραματικού πλούτου.

Αδιαμφισβήτητη απόδειξη των ανωτέρω είναι οτι, κανένα είδος της άγριας πανίδας που επιτρέπεται το κυνήγι του εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεν κινδυνεύει με εξαφάνιση. Απεναντίας τα περισσότερα από αυτά αυξάνουν τους πληθυσμούς τους είτε πρόκειται για ενδημικά είδη είτε για αποδημητικά. Το “περίεργο” είναι, οχι για τους γνωρίζοντες, οτι για πολλά είδη που το κυνήγι τους απαγορεύεται αυστηρά επί δεκαετίες, ή δεν υπήρξαν ποτέ θηρεύσιμα είδη, παρατηρείται έντονη μείωση των πληθυσμών τους. Παρακαλούμε τους συντάκτες του ΟΙΚΟ να μας εξηγήσουν με επιστημονικά αποδεκτούς όρους το οξύμωρον αυτό φαινόμενο!

Οι κυνηγοί με τις οργανώσεις τους δραστηριοποιούνται με αποκλειστικά δική τους χρηματοδότηση στην κατεύθυνση της προστασίας και ορθής διαχείρισης του περιβάλλοντος και του θηραματικού ή μη πλούτου, με εξοπλισμό και προσωπικό που διαθέτουν αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό, αποτελώντας μια δυναμική κοινωνική ομάδα που συμβάλλει πέραν των άλλων και στην συντήρηση και επιβίωση των ανθρώπων που κατοικούν σε ορεινές και εγκαταλελειμμένες περιοχές, με τις κυνηγετικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες τους.

Οι κυνηγοί σήμερα παρεμβαίνουν για να σταματήσει η μόλυνση των ποταμών, η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, η καταστροφή υγροβιότοπων. Με εθελοντική προσφορά εργασίας και το σημαντικότερο με αυτοχρηματοδότηση, σπέρνουν εγκαταλελειμμένα χωράφια στα βουνά για να τραφούν τα είδη της άγριας πανίδας και να προφυλαχτούν από τους εχθρούς τους, βελτιώνουν βιότοπους σε συνεργασία με γεωργούς και κτηνοτρόφους, εκτρέφουν και απελευθερώνουν θηράματα, επαναφέρουν ζωικά είδη που είχαν χαθεί, προστατεύουν την άγρια ζωή, συμμετέχουν στην πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών, χρηματοδοτούν επιστήμονες και ερευνητές για την μελέτη, παρακολούθηση και προστασία της φύσης και των θηραμάτων και επιβεβαιώνουν έμπρακτα τον ρόλο τους σας υπεύθυνοι διαχειριστές της φύσης.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ορνιθολογικής εταιρείας στο αφιέρωμα σας, “.. οι καιροί είναι δύσκολοι και χρειάζεται η συστράτευση όλων όσοι ενδιαφέρονται για μια υγιή και πλούσια φύση.” Οι κυνηγοί πρωτίστως ενδιαφέρονται για να προστατευθούν τα δάση, οι υγροβιότοποι, τα βουνά από καταπατητές, εμπρηστές και επίδοξους επιχειρηματίες που με σκοπό το κέρδος μετατρέπουν τα παραπάνω σε τσιμεντουπόλεις και οικόπεδα. Στον αγώνα αυτόν δεν χωρούν απόβλητοι και εχθροί αλλά συνεργασίες και κοινή προσπάθεια με απώτερο σκοπό την ελαχιστοποίηση των καταστρεπτικών αποτελεσμάτων των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων στους βιοτόπους.

Κάθε αντίθετη πρακτική οδηγεί στο αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Ο Πρόεδρος της Ορνιθολογικής προσθέτει: ” ..κάποιες ακραίες αντικυνηγετικές φωνές δημιουργούν κλίμα σύγκρουσης μέσα στο οποίο αναπτύσσονται μόνο οι εξτρεμιστικές θέσεις. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που ασχολούνται με το ζήτημα του κυνηγιού δεν επιδιώκουν μια νίκη εναντίον των κυνηγών..”.

Εσείς ως εφημερίδα διαλέξατε την ακραία αντικυνηγετική φωνή και επιδιώξατε την εξάλειψη του κυνηγιού. Είναι λυπηρό να ταυτίζεστε με ακραίες εξτρεμιστικές απόψεις, αγνοώντας ότι το κυνήγι είναι μια παγκοσμίως νόμιμη και περιβαλλοντικά αποδεκτή ανθρώπινη δραστηριότητα όταν διεξάγεται κάτω από όρους και προϋποθέσεις που συντελούν στην αειφορική διαχείριση του θηραματικού πλούτου.

Οι τελευταίες κινήσεις των Κυνηγετικών οργανώσεων προς την κατεύθυνση αυτή, με την θεσμοθέτηση της Θηροφυλακής και την εκπόνηση διαχειριστικών μελετών για την προστασία βιοτόπων και θηραμάτων, θα έπρεπε να σας απασχολούν ως θετικά βήματα και να ενισχύσετε την προσπάθεια αυτή, στα πλαίσια των κοινών αγώνων για την προστασία της φύσης.

Εσείς επιλέξατε να λοιδορήσετε τις πιο πρωτοποριακές και αποτελεσματικές προσπάθειες των κυνηγών τα τελευταία χρόνια, στο βωμό ενός άκρατου εξτρεμιστικού αντικυνηγετισμού.

Κύριε Διευθυντά
Αν και είχατε την ευκαιρία να επανορθώσετε στην επόμενη έκδοση, προτιμήσατε και πάλι την στείρα αντικυνηγετική θέση, την οποία προσπαθήσατε να ισχυροποιήσετε με λογικοφανή επιχειρήματα. Θα προσπαθήσουμε κρατώντας την αρίθμηση σας να καταθέσουμε απόψεις και επιχειρήματα, με την δική σας λογική.

1. ) Όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες που αφορούν συμμετοχή στην συγκομιδή φυσικών αποθεμάτων ή τεχνικά διατηρουμένων για τον σκοπό αυτό, εγκυμονούν πάντα κινδύνους για εξαφάνιση των αποθεμάτων εξαιτίας της κακής διαχείρισης . Το κυνήγι όπως και ένα σωρό άλλες δραστηριότητες της υπαίθρου, (ψάρεμα, μάζεμα μανιταριών, άγριων φρούτων, βοτάνων κλπ) αποσκοπεί στην ικανοποίηση των αναγκών μιας μερίδας συνανθρώπων μας, σε έναν τρόπο συλλογής τροφής, στην επαφή με το περιβάλλον και την φύση με μια ιδιαίτερη σχέση, στην αγάπη τους στα σκυλιά τους και ένα σωρό άλλες εκφράσεις που διαφοροποιούνται κάθε φορά ατομικά.
Το κυρίαρχο σε όλες τις περιπτώσεις είναι η εφαρμογή πρακτικών και διαχειριστικών μέτρων που θα επιτρέψουν την αειφορική ανθρώπινη δραστηριότητα και όχι η απαγόρευση κατά το δοκούν.
2. ) Το επόμενο σας επιχείρημα πραγματικά ακολουθεί την τακτική “πονάει κεφάλι- κόβει κεφάλι” .Αλοίμονο αν κάθε φορά που υπάρχει ελλειπής αστυνόμευση και έλεγχος μιας ανθρώπινης δραστηριότητας, θα πρέπει αντί να ενισχύσουμε τα μέτρα και τους θεσμούς ελέγχου (όπως στην περίπτωση μας είναι η θηροφυλακή) να προτείνουμε την ολική απαγόρευση με το σοβαρό επιχείρημα ότι κάποιοι θα παρανομούν. Αν αυτό το πραγματικά “επαναστατικό” μέτρο σας το επεκτείναμε ως πετυχημένο παράδειγμα θα έπρεπε να απαγορευθεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων καθόσον λόγω ελλειπούς αστυνόμευσης κάθε χρόνο θανατώνονται χιλιάδες άνθρωποι και ζώα στους δρόμους.
3. ) Η φύση είναι πράγματι κοινό σπίτι όλων μας όπως πολύ σωστά γράφετε. Το ότι όμως εκατοντάδες χιλιάδες εκτάρια δάσους εξαφανίζονται για να μπορούν κάποιοι να εξασκούν το χόμπυ τους ή το επάγγελμα τους γράφοντας και εκδίδοντας περιοδικά και εφημερίδες, ποικίλης ή και βλακώδους πολλές φορές ύλης που πέρα από την καταστροφή των δασών συντελούν και στην διαφθορά ανθρώπινων ψυχών πολλές φορές, δεν μπορεί να οδηγήσει καταφανώς και με περισσή ευκολία στην απαγόρευση κοπής δένδρων για την μετατροπή τους σε δημοσιογραφικό και μη χαρτί. Τα οικοσυστήματα κινδυνεύουν από πολλούς παράγοντες ακόμη και από τα έντυπα που υποστηρίζουν ειλικρινά την επιβίωση τους.
4. ) Η χρησιμοποίηση οικονομικών ωφελειών για όσους ευνοούνται από την δραστηριότητα του κυνηγιού είναι κατά την γνώμη σας ανεπίτρεπτη και άξια διαπόμπευσης. Γιατί όμως θα πρέπει να δεχτούμε τότε τα αντίστοιχα οικονομικά κίνητρα των αντικυνηγών; Το παράδειγμα σας πέρα από δεοντολογία και λογική θα έπρεπε ίσως να έχει περισσότερη πειθώ για τον κοινό νού. Ο τουρισμός στα νησιά του Αιγαίου δεν εξαρτάται από την απαγόρευση του κυνηγιού. Για ένα νησάκι σας (που μάλλον δεν είναι η Δήλος), χωρίς κυνήγι υπάρχουν πολλά περισσότερα με πιο πολύ τουρισμό και οικονομικά οφέλη λόγω του κυνηγιού. Αστοχο και ατυχές λοιπόν το οικονομικό σας κίνητρο.
5. ) Όπως θα γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμάς, πολλές φορές κράτη και κυβερνήσεις παραπέμφθηκαν στα ευρωδικαστήρια για διάφορα θέματα. Ο καθένας μπορεί να μηνύσει οποιονδήποτε κατά αρχάς και να προσβάλει οποιαδήποτε κυβερνητική απόφαση θεωρεί ότι θίγει τα δικά του συμφέροντα. Όμως η απειλή της παραπομπής δεν πτόησε μερικούς επιχειρηματίες πχ να ζητήσουν την μη συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές επιταγές για δεξαμενόπλοια μονού τοιχώματος, τόσο που βρήκαν πολλούς συμπαραστάτες σε πολιτικούς και δημοσιογράφους, με γνώμονα τα οικονομικά συμφέροντα και όχι την προστασία της φύσης. Ελπίζουμε τα δεξαμενόπλοια της Καθημερινής, νόμιμη και επιτρεπτή κατά τα άλλα δραστηριότητα, να επιδεικνύουν τον ανάλογο σεβασμό στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και πολύ περισσότερο στη φύση. Γιατί ούτε μια οικολογική καταστροφή, όπως αυτή που έγινε πρόσφατα στις Ισπανικές ακτές λόγω οικονομικών συμφερόντων, δεν πτόησε τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες και μη, από την υπεράσπιση των κατά αυτούς δικαιωμάτων τους .

Κύριε Διευθυντά
Την έντονη αντικυνηγετική σας θέση την οποία ως άτομο για δικούς σας λόγους μπορείτε να διατηρείτε, ούτε θέλουμε ούτε μπορούμε να σας αντικαταστήσουμε με την δική μας άποψη. Θέλουμε όμως και απαιτούμε από την εφημερίδα, ως δημοσιογραφικό θεσμό, να κρατήσει την αναγκαία ισορροπία μέσω της παρουσίασης και των αντίθετων απόψεων, κάθε φορά που θα ασχολείται με το κυνήγι στην Ελλάδα. Οι εκπρόσωποι και οι φορείς των κυνηγών ποτέ δεν αρνήθηκαν τον διάλογο.

Επειδή δεν έχετε αντίρρηση στον διάλογο με επιχειρήματα, θα σας παρακαλούσαμε να σταματήσετε τις κραυγές “ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ” και με πραγματική διάθεση συνεργασίας και συνεισφοράς στην προστασία του περιβάλλοντος να ακούσατε επιτέλους την άποψη των κυνηγών.

Οι καιροί είναι δύσκολοι και χρειάζεται η συστράτευση όλων όσοι ενδιαφέρονται για μια υγιή και πλούσια φύση.

Εμείς θα είμαστε στο πλευρό σας για οποιαδήποτε ειλικρινή προσπάθεια σας, που θα αποσκοπεί στον παραπάνω σκοπό.

Ω Ρ Ι Ω Ν

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων