Νέο δασολόγιο – Κερδισμένοι οι καταπατητές;

0

866-dasos.jpg
Εξετάσθηκε σε σύσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον υπουργό Γεωργίας Γ. Δρυ, σχέδιο νόμου για αμφισβητούμενες δασικές εκτάσεις και για 150 συνεταιρισμούς που διεκδικούν πάνω από 100.000 στρέμματα σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν οι λεπτομέρειες του νέου τροποποιημένου κειμένου του σχεδίου νόμου το οποίο θα ορίζει με σαφήνεια τις δασικές εκτάσεις, τα ιδιωτικά δάση, τις περιοχές που θεωρούνται αναδασωτέες και τις εκτάσεις στις οποίες θα επιτρέπεται η δόμηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, δασικές περιοχές που έχουν υποστεί καταστροφή σε βαθμό που η κατάσταση δεν μπορεί να αναστραφεί με αναδασώσεις θα αποχαρακτηριστούν.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο θα ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με τις καταπατήσεις και τα αυθαίρετα κτίσματα, ενώ θα υπάρχουν και ρυθμίσεις για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς που αγόρασαν εκτάσεις, χαρακτηρισμένες ως δασικές.
Όπως είπε ο υπουργός Γεωργίας, Γ.Δρυς, το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη. Πάντως, ο κ. Δρυς αρνήθηκε να προχωρήσει σε σχόλια για το περιεχόμενο του ν/σ, όπως για το αν ανοίγει το δρόμο για αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ‘Έθνος’, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αποφασίσει ποιες εκτάσεις που οικοπεδοποιήθηκαν ή πρόκειται να οικοπεδοποιηθούν είναι νόμιμες, κάνοντας χρήση των αεροφωτογραφιών του 1945 ή του 1975. Φάκελο με σχετική εισήγηση έχει παραδώσει στον πρωθυπουργό ο υπουργός Γεωργίας Γ.Δρυς.
Με την οριστική ρύθμιση του ζητήματος αναμένεται να ικανοποιηθούν οι πολύχρονες επιδιώξεις 150 οικοδομικών συνεταιρισμών, οι οικιστικές φιλοδοξίες των οποίων επεκτείνονται σε περισσότερα από 100.000 στρέμματα δασικής γης. Επίσης, το δασικό νομοσχέδιο θα ορίζει σαφώς τις έννοιες “δάσος” και “δασική γη”.
Ο Συνασπισμός σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι συντελείται «Έγκλημα κατά της φύσης και της κοινωνίας, που μεθοδεύεται με τον αποχαρακτηρισμό 6,5 εκατομμυρίων στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων» προσθέτοντας ότι «σε μία χώρα που χρόνο με τον χρόνο χάνει τεράστιες ποσότητες πολύτιμου εδάφους, εξαιτίας της αποδάσωσης και της εκτεταμένης διάβρωσης που αυτή προκαλεί, αντί η κυβέρνηση να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση και προστασία του φυσικού κεφαλαίου, εμπορεύεται και εκχωρεί τα δάση, τον σπουδαιότερο φυσικό πόρο, ποντάροντας στη μεγάλη ρουλέτα των εκλογών».

Επίσης το ΥπΕΧΩΔΕ μελετά λύσεις στο θέμα των εκτός σχεδίου αμφισβητούμενα δασικά ή μη ακίνητα, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια υπουργός Βάσω Παπανδρέου. Η υπουργός διευκρίνισε ότι θα προωθηθεί ρύθμιση ανάλογη με αυτή για τα ακίνητα εντός σχεδίου.
Όπως αναφέρεται στον Τύπο της Δευτέρας, η κυρία Παπανδρέου εξήγησε ότι έχει συγκροτήσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων και εκπροσώπων των συναρμοδίων υπουργείων, η οποία θα υποβάλει τις προτάσεις της έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Οι προτάσεις θα συζητηθούν στη διακομματική επιτροπή της Βουλής και στη συνέχεια θα προωθηθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση με αναδρομική ισχύ.
Τα διεκδικούμενα ακίνητα θα κατηγοριοποιούνται και θα χαρακτηρίζονται δάσος, δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση και χορτολίβαδα. Παράλληλα, θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τους δασωμένους αγρούς που έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους με αποτέλεσμα να καλυφθούν από βλάστηση.
Σημείο αναφοράς θα είναι οι αεροφωτογραφίες του 1945 με εξαίρεση την Αττική όπου τα στοιχεία είναι του 1936. Βασική προϋπόθεση σε κάθε περίπτωση είναι ο ιδιώτης να είναι κάτοχος έκτασης άνω των 20 ετών, η οποία δεν έχει διεκδικηθεί από το Δημόσιο.
Σύμφωνα με την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, είναι πολύ πιθανό και στα εκτός σχεδίου να μην προβλεφθεί η καταβολή χρημάτων από τους ιδιώτες και αυτό γιατί θεωρείται ότι λόγω των ιδιομορφιών της Ελλάδας, δεν υπάρχουν καθαροί τίτλοι για την συντριπτική πλειοψηφία των ακινήτων.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων