Πανευρωπαϊκή γιορτή πουλιών στο Λιμνοχώρι

0

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ
ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΛΙΜΝΟΧΩΡΙΟΥ

Για μια ακόμη φορά στο λιμανάκι του Λιμνοχωρίου στην Λίμνη Κερκίνη ο Κυνηγετικός Σύλλογος Σιδηροκάστρου και Περιφέρειας διοργάνωσε την γιορτή των Πουλιών κι από τις 09:00 το πρωί ο πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυνηγετικού Συλλόγου μαζί με τα μέλη της ομάδας Πολιτικής Προστασίας του Συλλόγου καθαρίσανε τον γύρο χώρο, για να είναι έτοιμος ο χώρος για να δεχτεί τους επισκέπτες. Τοποθετήσανε τηλεσκόπια και διόπτρες σε σταθερή θέση για να μπορούν μικροί και μεγάλοι να θαυμάσουν από κοντά τα σπάνια πουλιά της λίμνης. Πάνω από 2000 άτομα μικρά κυρίως αλλά και μεγάλα επισκέφθηκαν το Παρατηρητήριο, για να θαυμάσουν την ασύγκριτη θέα του και να γιορτάσουν μαζί με τα πουλιά που κάθε χρόνο τιμούν με την παρουσία τους την γιορτή, άσχετα από τις καιρικές συνθήκες και την διάθεσή τους.
Από το Κυνηγετικό Παρατηρητήριο που έχει κατασκευασθεί στο σημείο αυτό της λίμνης, ο κάθε επισκέπτης μπορούσε με την βοήθεια τηλεσκοπίων διόπτρες και κιαλιών της ομάδας Πολιτικής Προστασίας του Συλλόγου, τα πουλιά της λίμνης που για άλλη μια φορά ήταν στο ραντεβού μας συνεπέστατα. Περιμένοντας να φωτογραφηθούν από τους μικρούς κυρίως αλλά και μεγάλους φίλους τους. Δεξιά μας μια παρέα αργυροπελεκάνων προσπαθούσαν να φτάσουν κοντά στα παρατηρητήρια της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας που είχε στήσει τα ταμπλό τους μαζί με ενημερωτικό υλικό 500 – 600 μέτρα περίπου ανατολικότερα του Κυνηγετικού Παρατηρητηρίου. Στο κέντρο τρις ομάδες από φλαμίγκος, δίπλα τους δυο τρις ξεχασμένοι αργυροπελεκάνοι ψαρεύανε αμέριμνοι. Μπροστά τους η λάσπη και σε μια “γκιόλα” από νερό στα 150 μέτρα μπροστά από το παρατηρητήριο ένα ζευγάρι Φοινικόπτερα (Phoenicopterus ruber γνωστά και ως Φλαμίγκο) έβγαλε βόλτα τα καφετόχρωμα μικρά της. Στην διπλανή “γκιόλα” μια ομάδα από πρασινοκέφαλες πάπιες καλωσόριζε τους επισκέπτες με τις φωνές τους. Αριστερά μας προς την μεριά του Λιθοτόπου μια ακόμη ομάδα ερωδιών. Λιγάκι πιο αριστερά μπορούσαμε να δούμε μια ομάδα από 20-25 νανοβουτηχτάρια (Tachybaptus ruficolis). Οι αργυροπελεκάνοι (Pelecanus crispus) πετούσαν πότε ανατολικά και πότε δυτικά, για να χαιρετίσουν τους επισκέπτες. Οι Λευκοτσακνιάδες (Egretta garzetta ή άσπροι ερωδιοί) με τα κατάλευκα φτερά τους ξεχώριζαν από τα κίτρινα “δάκτυλα” στην άκρη των μαύρων ποδιών τους μόλις είδαν τον κόσμο…. ήρθαν κι αυτοί κοντά μας να δείξουν το νυφιάτικο πτέρωμα τους. Δίπλα τους μεγαλόσωμοι και σκουρόχρωμοι οι Σταχτοτσακνιάδες (Adrea cinerea ή σκουρόχρωμοι ερωδιοί). Οι καρακάξες (Pica – pica) ζήλεψαν και ήρθαν κι αυτές κοντά στα δένδρα και τους θάμνους απέναντι από το Περίπτερο, μαζί τους και δυο – τρεις κουρούνες. Πέντε έξι ψαρόνια βρήκαν την ευκαιρία και κάθισαν στο διπλανό δένδρο κι άρχισαν να κελαηδούν, που και που σηκωνόταν κι έκαναν εντυπωσιακούς ελιγμούς. Δεν έλειψαν όμως κι οι σπουργίτες μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής.
Τον χώρο κοσμούσαν μέσα κι έξω τους ξύλινους τοίχους, ταμπλό με φωτογραφίες της πανίδας και χλωρίδας της περιοχής, που επιμελήθηκε ο δάσκαλος Αργύρης Βασιλείου από το Λιμνοχώρι.
Η φετινή συνάντηση είχε όλα τα πουλιά τη θέση τους. Η στάθμη της λίμνης ήταν όμως πολύ χαμηλή κι έτσι περπατούσαν πάνω στην λάσπη στις όχθες της λίμνης, άλλα πετούσαν για να πας δείξουν το υπέροχο πτέρωμά τους.
Οι επισκέπτες του περιπτέρου μπορούσαν να πάρουν χρήσιμες πληροφορίες από τον επιστημονικό συνεργάτη των Κυνηγετικών συλλογών του νομού Σερρών κ. Νάκη Χρήστο και τον τεχνολόγο γεωπόνο Ζωικής παραγωγής κ. Γιάννη Τούσκα. Να κεραστούν νόστιμους μεζέδες προσφορά της ταβέρνας τα “Κοχύλια” του κ. Γιώργου Καμπούρη και της κ. Μαρίας Μιχαλακίδου, και αναψυκτικά προσφορά του Συλλόγου. Οι επισκέπτες είχαν στη διάθεσή τους μπογιές και μαρκαδόρους και πολλά χαρτιά για να ζωγραφίσουν αυτά που είδανε και να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό ζωγραφικής που προκηρύχτηκε από τους διοργανωτές με έπαθλο μια βόλτα με μια βάρκα στη λίμνη, ευγενική προσφορά των ψαράδων του χωριού κι ένα κιλό ψάρια!
Ο διαγωνισμός έληξε στις 16:30 το απόγευμα τις ίδιας μέρας, με μεγάλη δυσκολία βγήκαν…… οι νικητές (ναι δεν μπορέσαμε να βγάλουμε έναν ) κι οι ψαράδες δέχτηκαν να κάνουν βόλτα με την βάρκα τους και τους τέσσερις νικητές, ενώ μια νικήτρια δέχτηκε να κάνει μια βόλτα με το άλογο ενός τουριστικού οδηγού που δωρεάν πρόσφερε τις υπηρεσίες του στην νικήτρια. Οι πάνω από 400 ζωγραφιές κράτησαν την κριτική επιτροπή σε εγρήγορση αλλά και τους διαγωνιζόμενους σε αγωνία. Όλοι οι διαγωνιζόμενοι πήραν μαζί τους εκτός από το ενημερωτικό υλικό και τις πλούσιες γνώσεις των συνεργατών του συλλόγου. Κι αυτό το διατύπωσαν στο βιβλίο επισκεπτών που ανοίχτηκε για την εκδήλωση.
Ας πούμε όμως λίγα λόγια για το παρατηρητήριο των πουλιών, στην ειδυλλιακή τοποθεσία όπου επρόκειτο να γίνει το λιμανάκι του Λιμνοχωρίου διαλέξανε οι κυνηγοί να χτίσουν μια πανέμορφη ξύλινη κατασκευή. Με προσωπική εργασία των κυνηγών της περιοχής κι όχι μόνο, με υλικά από την περιοχή και χωρίς να επηρεάζει σε τίποτε το οικοσύστημα φτιάχτηκε το παρατηρητήριο.

Απάνθισμα από το βιβλίο επισκεπτών που ανοίχτηκε ειδικά για την γιορτή μας:

“Συγχαρητήρια στους κυνηγετικούς φορείς για την πλήρη ενημέρωση τους”
Μάνος – Φέβη – Στελλίνα – Αγγελική
“Πολύ ωραία μαζί με την ενημέρωση”
Πέρσα – Δέσποινα – Ρίτσα
“Όλα καλά, αλλά με τα έργα δεν συμφωνώ, διότι τα πουλιά όλο και μειώνονται, γιατί δεν υπάρχουν νησίδες (νησιά και πρέπει να γίνουν νησίδες και η καλύβα του Λιμνοχωρίου πρέπει να παραμείνει και να γίνει καλύτερη.”
Βούλτσιος
“Μπράβο για την προσπάθεια σας να ενημερώνεται και να ευαισθητοποιείτε τον κόσμο”
Εύη – Αλέκα
“Εύχομαι να αγαπάμε τα πουλιά, όσο τους ίδιους τους εαυτούς μας και να προστατεύουμε την ύπαρξή τους.”
Τζένη Ειρήνη
“Συγχαρητήρια στον Κυνηγετικό σύλλογο Σιδηροκάστρου και στους Επιστημονικούς Συνεργάτες.”
Φαίη – Βιβή
“Ευχαριστούμε τους επιστημονικούς συνεργάτες που μας έδωσαν την ευκαιρία να αποκτήσουμε μια ακόμη ευχάριστη εμπειρία.”
Αλέξης – Μαίρη
“Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους που αγωνίζονται για την προστασία της πανίδας. Εύχομαι να τους ακολουθήσουν κι άλλοι συγχαρητήρια.”
Χη ηλίας Ηλίας – Ρούλα
“Συγχαρητήρια για την διοργάνωση”
Γάλλιος Πασχάλης
“Συγχαρητήρια για το Σύλλογο σας, ευχόμαστε τα καλύτερα και να συνεχίσετε αυτό το ωραίο έργο”
Δήμτσιου Βάσω
“Συγχαρητήρια σε όλους όσοι αγωνίζονται αφιλοκερδώς και μόνο από αγάπη για τη φύση, για το έργο που προσφέρουν, για την προστασία της χλωρίδας και πανίδας.”
Κομιτούδης Κωνσταντίνος – Δημοσιογράφος

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων