Ενα κράτος μέλος, μπορεί υπό ορισμένους όρους να παρεκκλίνει από τα άρθρα που καθορίζουν την έναρξη και τη λήξη του κυνηγίου των πουλιών

0

Σύμφωνα με την απόφαση C- 182/ 02 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που εκδόθηκε χθες, «ένα κράτος μέλος, μπορεί υπό ορισμένους όρους να παρεκκλίνει από τα άρθρα που καθορίζουν την έναρξη και τη λήξη του κυνηγίου των πουλιών».

Αναλυτικά το δελτίο τύπου Νο 90 / 30 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφέρει:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Νο 90 / 30

16 Οκτωβρίου 2003

Απόφαση του Δικαστηρίου στην υπόθεση C-182/02

«Η Ένωση για την προστασία των πουλιών» και άλλοι εναντίον της Γαλλικής Δημοκρατίας

ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΛΟΣ, ΜΠΟΡΕΙ ΥΠΟ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΕΚΚΛΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ

Η ευρωπαϊκή οδηγία άγριων πουλιών δεν αποκλείει τις εθνικές παρεκκλίσεις που επιτρέπουν το κυνήγι των άγριων πουλιών κατά τη διάρκεια των περιόδων όταν λαμβάνουν την ιδιαίτερη προστασία, αλλά οι παρεκκλίσεις μπορούν να ισχύσουν μόνο για ορισμένα πουλιά στους μικρούς αριθμούς.

Τρεις ενώσεις προστασίας ζώων, η Ένωση για την προστασία των πουλιών, η Ένωση για την προστασία των άγριων ζώων) και η Ένωση αντί-κυνηγών, έχει ζητήσει από το Συμβούλιο του Κράτους να ακυρώσει το γαλλικό διάταγμα σχετικά με τις ημερομηνίες για το κυνήγι των υδρόβιων και των μεταναστευτικών πουλιών. Το διάταγμα αυτό καθορίζει τις διαδικασίες και τους όρους κάτω από τους οποίους οι γαλλικές αρχές, εγκρίνουν το κυνήγι των πουλιών αυτών σε διάφορα επίπεδα. Σύμφωνα με την Ένωση, οι κανόνες της Οδηγίας για τα Άγρια πουλιά για τη διατήρησή τους δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως επιτρέπουσα το κυνήγι κατά τη διάρκεια των περιόδων ιδιαίτερης προστασίας (φωλεοποίηση, αναπαραγωγή, εκτροφή, κ.λ.π.). Κατά την άποψή της, τέτοιου είδους κυνήγι δεν μπορεί σε οποιεσδήποτε περιστάσεις να χαρακτηριστεί ως “συνετή χρήση” όπως επιτρέπεται στο πλαίσιο της οδηγίας.

Σύμφωνα με την Ένωση Κυνηγών, ενός από τους παρεμβαίνοντες στη διαδικασία, η Οδηγία επιτρέπει σε μεγάλο βαθμό τις παρεκκλίσεις από το γενικό σύστημα της προστασίας που η ίδια καθορίζει. Δεδομένου ότι το κυνήγι των άγριων και των υδρόβιων πουλιών υποβάλλεται σε πιο αυστηρό έλεγχο από ότι των άλλων πουλιών, τα είδη αυτά μπορούν να κυνηγηθούν υπό το καθεστώς παρέκκλισης.

Αυτή η διαφορά απόψεων οδήγησε το Συμβούλιο του Κράτους να υποβάλει δύο ερωτήσεις που αφορούν την ερμηνεία της οδηγίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, προκειμένου να καθοριστεί εάν η οδηγία επιτρέπει τις παρεκκλίσεις από τις ημερομηνίες έναρξης και λήξης της κυνηγετικής περιόδου που τίθενται λαμβάνοντας υπόψη τους στόχους της Οδηγίας για την προστασία των πουλιών και σε αυτή την περίπτωση, ποια κριτήρια καθορίζουν εάν αυτή η παρέκκλιση μπορεί να εφαρμοστεί.

Σε απάντηση στην πρώτη ερώτηση, το δικαστήριο δηλώνει ότι το κυνήγι των άγριων πουλιών για ψυχαγωγικούς λόγους κατά τη διάρκεια των περιόδων ιδιαίτερης προστασίας μπορεί να αποτελέσει μια “συνετή χρήση” που επιτρέπεται στο πλαίσιο της οδηγίας.

Όσον αφορά στη δεύτερη ερώτηση, το δικαστήριο επισημαίνει ότι τέτοιο κυνήγι μπορεί να εγκριθεί μόνο εάν ορισμένοι όροι ικανοποιούνται, ειδικότερα ότι δεν υπάρχει καμία άλλη ικανοποιητική λύση, ότι το κυνήγι πραγματοποιείται υπό αυστηρά εποπτευμένους όρους και σε επιλεκτική βάση και ότι ισχύει μόνο για ορισμένα πουλιά στους μικρούς αριθμούς.

Ο όρος ότι δεν υπάρχει καμία άλλη ικανοποιητική λύση δεν μπορεί να έχει ικανοποιηθεί εάν ο μόνος σκοπός της παρέκκλισης για την έγκριση κυνηγιού, είναι να επεκταθούν οι περίοδοι κυνηγιού για ορισμένα είδη πουλιών σε εδάφη που ήδη συχνάζουν κατά τη διάρκεια των περιόδων κυνηγιού που εγκρίνονται από την Οδηγία.

Επιπλέον, το κυνήγι που εγκρίνεται υπό το καθεστώς παρέκκλισης πρέπει να εξασφαλίζει τη διατήρηση του πληθυσμού των ειδών που ενδιαφέρουν σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων