Εγκαταστάθηκαν οι βιοακουστικοί σταθμοί

0

907-bioakoustikoi_thumb.jpg

Δ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΟΔΟΣ: ΕΡΜΟΥ & ΦΩΚΙΩΝΟΣ 8 ΑΘΗΝΑ- Τ.Κ. 10563
ΤΗΛ: 2103231212 – 2103232616
FAX: 2103257593
e-mail: dkose@otenet.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Εγκαταστάθηκαν οι βιοακουστικοί σταθμοί

Με ένα ακόμα επιστημονικό όπλο που μπορεί να αποδειχθεί και καθοριστικό στη συλλογή στοιχείων για την υπεράσπιση του κυνηγίου στη χώρα μας, εξοπλίστηκε η Δ΄ΚΟΣΕ.

Συγκεκριμένα, οι επιστημονικοί συνεργάτες και οι θηροφύλακες της Δ’ ΚΟΣΕ εγκατέστησαν ήδη 5 σύγχρονους βιοακουστικούς σταθμούς σε αντίστοιχες τοποθεσίες της Στερεάς Ελλάδας, για την συστηματική παρακολούθηση των μεταναστευτικών κινήσεων της τσίχλας από και προς τη χώρα μας.

Οι βιοακουστικοί σταθμοί εγκαταστάθηκαν και άρχισαν κιόλας να λειτουργούν στη Λευκάδα, στο Μεσολόγγι, στο Σούλι της Αττικής, στην Κύμη και στη Δροσιά Χαλκίδας, συλλέγοντας πολύτιμα στοιχεία τόσο για τους χρόνους εμφάνισης, μετακίνησης και στάθμευσης των κιχλίδων, όσο και για τους αριθμούς τους (μέθοδος σχετικής αφθονίας).

Ο κάθε ΄΄σταθμός΄΄ δεν είναι μεγαλύτερος σε όγκο από μια βαλίτσα ταξιδίου, κάτι που κάνει εύκολη την μετακίνηση ή την μετεγκατάσταση τους σε άλλη τοποθεσία , αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Οι βιοακουστικοί σταθμοί έχουν τη δυνατότητα να απομονώνουν, να συλλαμβάνουν και να καταγράφουν σε ειδική κασέτα τις φωνές της τσίχλας σε μεγάλη απόσταση, παρέχοντας στους επιστήμονες ένα πλήθος αξιοποιήσιμων στοιχείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τους ΄΄σταθμούς΄΄ που εγκατέστησε, η Δ΄ΚΟΣΕ εντάχθηκε οργανικά στο δίκτυο της Εταιρίας Ορνιθολογικής Έρευνας που εδρεύει στην Ιταλία, έχοντας ως αντικείμενο την…πανευρωπαϊκή καταγραφή των κινήσεων της τσίχλας!
Από τους βιοακουστικούς σταθμούς που θα διαχειρίζεται η Ομοσπονδία θα προκύψουν διαγράμματα, στα οποία θα αποτυπώνονται οι ακριβείς ημερομηνίες μετανάστευσης των πουλιών από και προς τις θέσεις αναπαραγωγής τους, καθώς και οι δείκτες σχετικής αφθονίας των υπό παρακολούθηση ειδών.

Πρόκειται εν ολίγοις για στοιχεία που θα αποδειχθούν χρήσιμα και για την υπεράσπιση του Φεβρουαρίου, καθώς τα τελευταία χρόνια οι μεγαλύτερες ΄΄εμπλοκές΄΄ τόσο στο ΣτΕ όσο και σε άλλα επίπεδα, αποδίδονται…στην έλλειψη μελετών για τους χρόνους μετανάστευσης.

bioakoustikoi.jpg

Χειριστές βιοακουστικών σταθμών κατά την εκπαίδευσή τους.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων