Ενημερωτική εκδήλωση από τον ΩΡΙΩΝ και τον Κ.Σ. Βόλου

0

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
7 Νοεμβρίου 2003

Το Δίκτυο των Κυνηγών “ΩΡΙΩΝ” και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Βόλου σας προσκαλούν στην Ενημερωτική εκδήλωση για την περιοχή οικοανάπτυξης Κάρλας Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου, στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, την Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2003 και ώρα 5.30 μ.μ.

Μέχρι τέλους του έτους 2003 επίκειται η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης με την οποία θα χαρακτηριστεί ως περιοχή οικονανάπτυξης η περιοχή Κάρλας Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου. Για όλη την περιοχή, η οποία χωρίζεται σε τέσσερις ζώνες, καθορίζονται οι επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες και προβλέπονται μέτρα και περιορισμοί προστασίας και διαχείρισης.

Το ενδιαφέρον των κυνηγών για την νέα κατάσταση που θα δημιουργηθεί είναι ιδιαίτερο και προφανές.
– Πρώτον γιατί οι κυνηγετικές οργανώσεις έχουν άμεσο ενδιαφέρον και άποψη για τη διαχείριση και φύλαξη των βιοτόπων. Πραγματοποιούν ουσιαστικές παρεμβάσεις τόσο σε επίπεδο έρευνας όσο και σε επίπεδο εφαρμογής διαχειριστικών μέτρων. Διαθέτουν τον μεγαλύτερο μηχανισμό φύλαξης για την προστασία της άγριας πανίδας, η λειτουργία του οποίου έχει αποδεδειγμένα θετικά αποτελέσματα στην προστασία της.

– Δεύτερον γιατί προωθείται μέσω της υπουργικής απόφασης μια πρόσθετη απαγόρευση κυνηγίου σε μια μεγάλη περιοχή του Μαυροβουνίου, χωρίς μάλιστα καμία αιτιολογία. Στο Μαυροβούνι υπάρχουν ήδη τρία μεγάλα τμήματα στα οποία απαγορεύεται το κυνήγι συνολικής έκτασης 52.240 στρεμμάτων. Αν προστεθεί και η νέα απαγόρευση, 50.000 επιπλέον στρέμματα, τότε το Μαυροβούνι θα διαγραφεί σχεδόν από τον κυνηγετικό χάρτη.
Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι ο μεγάλος περιορισμός των χώρων όπου ασκείται η κυνηγετική δραστηριότητα αποτελεί αρνητικό παράγοντα για την θηρεύσιμη πανίδα και αντιστρατεύεται την αρχή της συνετούς και ορθολογικής διαχείρισης της φύσης. Γιατί αναγκαία δημιουργεί συνθήκες υψηλής κυνηγετικής πίεσης και εντατικής θήρευσης. Αλλά και γενικότερα έχει αποδειχθεί ότι η εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων της υπαίθρου έχει πάντα αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Είναι λοιπόν προφανές ότι η, χωρίς τεκμηρίωση, προτεινόμενη απαγόρευση του κυνηγίου στη συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει κανένα απολύτως λόγο ύπαρξης.

– Και τρίτον γιατί πιστεύουμε τι οι κυνηγοί πρέπει να έχουν συμμετοχή στον φορέα που θα διαχειριστεί αυτή την περιοχή οικοανάπτυξης, μέσω της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας που διαθέτει και τον μηχανισμό φύλαξης και πλούσια εμπειρία στα θέματα διαχείρισης των βιοτόπων.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν οι:
-Στάθης Κουτσερής, γεωπόνος Δρ χωροτάκτης περιβάλλοντος, επιστημονικός υπεύθυνος της ομάδας έργου «Φυσικό Περιβάλλον» της Περιφέρειας Θεσσαλίας
– Γεώργιος Χριστοδούλου, δασοπόνος θηραματοπόνος, επιστημονικός συνεργάτης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας και Βορείων Σποράδων
– Περικλής Μπίρτσας, Δρ δασολόγος Θηραματολόγος, διευθυντής της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης

Κυνηγετικός Σύλλογος Βόλου
ΩΡΙΩΝ το Δίκτυτο των Κυνηγών

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων