Διαμαρτυρία για τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις στην Κάρλα

0

Ζ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΝΗΣΩΝ ΣΠΟΡΑΔΩΝ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΕΙΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ 25 (5ος όροφος) ΤΗΛ-FAX 0410-282982 &231297 ΛΑΡΙΣΑ
e-mail : komthes@otenet.gr

Λάρισα : 17-11-2003

Αρ. πρωτ : 592

ΠΡΟΣ : Υφυπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ

Κα Ροδούλα Ζήση

ΘΕΜΑ : Επιστολή διαμαρτυρίας

Αγαπητή Κυρία Υφυπουργέ,

Θέλουμε να σας εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκεια της Κυνηγετικής Οικογένειας της Θεσσαλίας, για την μη ενημέρωσή τους για τις εξελίξεις στην περιοχή οικοανάπτυξης ΄΄ Κάρλας – Μαυροβούνι – Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου΄΄, όπως άλλωστε και για τις υπόλοιπες περιοχές οικοανάπτυξης που σχεδιάζονται στην Θεσσαλία.

Εξελίξεις οι οποίες θα επηρεάσουν όλους τους χρήστες της συγκεκριμένης περιοχής συμπεριλαμβανομένων και των κυνηγών, οι οποίοι είναι οι πρώτοι που ενδιαφέρονται για την προστασία και ανάπτυξη του φυσικού περιβάλοντος, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση και φυσικά χωρίς να ζητηθεί η γνώμη τους.

Κυρία Υφυπουργέ, πιστεύουμε ότι οποιοδήποτε λαμβανόμενο μέτρο για την προστασία μιας περιοχής για να έχει την αναμενόμενη αποτελεσματικότητα, θα πρέπει να έχει την αποδοχή των ανθρώπων που ζούν, εργάζονται και δραστηριοποιούνται , στην συγκεκριμένη περιοχή και χρησιμοποιούν άμεσα τους φυσικούς πόρους όπως γεωργοί, αλιείς, υλοτόμοι, κτηνοτρόφοι, κυνηγοί κ.λ.π. έτσι ώστε να τους κάνουμε συνεργάτες και όχι ορκισμένους εχθρούς του περιβάλλοντος.

Εξάλλου όλοι αυτοί οι χρήστες, εδώ και αιώνες, συνυπάρχουν αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον και ποτέ δεν δημιουργήθηκε πρόβλημα από την λελογισμένη χρήση των φυσικών πόρων.

Η θήρα κυρία Υφυπουργέ είναι μέσο διαχείρισης του θηραματικού μας πλούτου και ως τέτοιο θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται και μέσα στις περιοχές οικοανάπτυξης και όχι να εξοστρακίζεται ως τον ΄΄ πυρήνα του κακού ‘’ χωρίς ουσιαστική τεκμηρίωση. Εξάλλου η θήρα διέπεται από νόμους και κανόνες, οι οποίοι εξασφαλίζουν την αειφορικότητα της χρήσης.

Ως εκ τούτου, ενώ θα έπρεπε για ένα τόσο σημαντικό θέμα που θα επηρεάσει την ζωή χιλιάδων ανθρώπων στην Θεσσαλία και όλης της χώρας μας να υπάρχει ενημέρωση των ανθρώπων αυτών και κοινωνικός διάλογος, αντί αυτών βλέπουμε την μεθόδευση για την ίδρυση αυτών των περιοχών υπό καθεστώς ‘’ κεκλεισμένων των θηρών ‘’ και την ‘’ DE FACTO ‘’ επιβολή τους.

Κυρία Υφυπουργέ, πιστεύουμε ότι μέσα στους Φορείς Διαχείρισης των περιοχών οικοανάπτυξης στην Θεσσαλία πρέπει να έχει παρουσία και λόγο η Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας που εκπροσωπεί τους 20.000 κυνηγούς της Θεσσαλίας.

Αντί αυτού διαπιστώσαμε Κυρία Υφυπουργέ, ότι με την αριθ. Οικ. 127889/4560 απόφασή σας που δημοσιεύθηκε στο υπ αριθ 1604 φύλλο της εφημερίδας της Κυβερνήσεως, ορίζεται ως ενδέκατο μέλος του Δ.Σ. τους Φορέα Διαχείρισης

΄΄ Κάρλα – Μαυροβούνι – Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου ‘’ και εκπρόσωπο των Μη Κυβερνητικών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, ανθρώπους από την Οργάνωση

΄΄ Περιβαλλοντική πρωτοβουλία Μαγνησίας ‘’. Οργάνωση η οποία μετά βίας εκπροσωπεί 150 –200 μέλη και η περιβαλλοντική της δράση περιορίζεται σε κάποιες αντικυνηγετικές κορόνες και ενέργειες εντυπωσιασμού.

Αντίθετα η Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας εκτός των 20.000 μελών που εκπροσωπεί , έχει έντονη περιβαλλοντική δράση στην περιοχή, ξοδεύοντας δεκάδες χιλιάδες € για την προστασία των θηραμάτων και του φυσικού περιβάλλοντος [ Ομοσπονδιακή θηροφυλακή ] καθώς και εκπονεί από το 1999 με το επιστημονικό της προσωπικό, μελέτη μέτρησης και καταγραφής [ κάθε δύο μήνες ] των υδροβίων και παρυδάτιων πουλιών στους ταμιευτήρες της λίμνης Κάρλας.

Τέλος θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι στο Νομό Μαγνησίας κατοικούν 6.000 κυνηγοί τους οποίους δεν είναι σωστό να τους βάζετε στην ίδια θέση με τα 150-200 άτομα της’’ Περιβαλλοντική πρωτοβουλία Μαγνησίας’’, όταν μάλιστα οι κυνηγοί σας έχουν σε περίοπτη θέση.

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Χ. Ράπτης Δ. Μπατζηκώστας

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων