Ο σκύλος μας δεν είναι … σκουπιδοτενεκές

0

927-stray_dog.jpg

Ακούγεται παράξενο, μα αξίζει τον κόπο να σχολιάσουμε κάποιες συνήθειές μας που καταλήγουν βλαπτικές για το κατοικίδιό μας.
Μέχρι σήμερα συζητούσαμε για το τι είναι σωστό να τρώει ένας σκύλος. Σύντομα μετά την συζήτηση με τον κτηνίατρο αυτή η προσοχή ατονούσε και το ζώο άρχιζε να τρώει τα πάντα.

Θα προσπαθήσω με παραδείγματα να σας τονίσω πόση ζημιά μπορείτε άθελά σας να προξενήσετε.

Ο σκύλος δεν είναι σκουπιδοτενεκές!!!!!!

Είναι συνήθεια πολλών να παρερμηνεύουν την λαχτάρα για συντροφικότητα του κατοικίδιου τους με τα κεράσματα που του προσφέρουν. Ο σκύλος περιφέρεται στα πόδια σας την ώρα που τρώει η οικογένεια και η αντίδραση μας είναι να τον κεράσουμε κάτι. Λίγο πέτσα από κοτόπουλο, λίγο μπριζόλα με το κοκαλάκι, λίγο ψωμί, λίγο τυρί, κάποιο φρούτο.

Ο σκύλος μόνο χαζός δεν είναι. Ξέρει να περιμένει και να ζητιανεύει. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο κακό κάνετε αυτήν την ώρα κερνώντας τον. Οι πέτσες θα προκαλέσουν διάρροια λόγω της μεγάλης ποσότητας λίπους. Ο σκύλος θα εξαντληθεί, η μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου του θα αλλάξει και σύντομα θα καταλήξει σε κόπρανα με βλέννη. Θα χρειαστούν φάρμακα και αρκετή κακοδιαθεσία μέχρι να συνέλθει.

Θα τον κεράσετε υπολείμματα από λαδερά….Και διάρροια να μην κάνει σιγά-σιγά το «καμένο» λάδι θα δημιουργήσει θαμπό τρίχωμα με «πιτυρίδα», το ζώο θα αρχίσει να φαγουρίζεται και στο τέλος θα κάνει ολόκληρες πληγές από το ξύσιμο.
Τα γλυκίσματα και τα αμυλούχα μπορεί να τα ξετρελαίνουν αλλά είναι εξαιρετικά επιζήμια για την υγεία τους. Υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ ανθρώπινου μεταβολισμού και μεταβολισμού του σκύλου. Ο άνθρωπος μπορεί και πέπτει τους υδατάνθρακες πολύ εύκολα ενώ το λίπος το αποταμιεύει. Ο σκύλος μπορεί να πέψει πολύ εύκολα το λίπος και καθόλου καλά τους υδατάνθρακες.
Όσο για τα φρούτα είναι νομίζω εύκολα κατανοητό ότι οι πολλές φυτικές ίνες θα προκαλέσουν στον σκύλο κολίτιδα.

Ο σκύλος πρέπει να τρώει κόκαλα…!!!!

Δεν υπάρχει ασφαλέστερος τρόπος αν όχι να σκοτώσεις, πάντως σίγουρα να ταλαιπωρήσεις ένα σκύλο παρά δίνοντας του κόκαλα. Ίσως το μεγαλύτερο κακό το έκανε αυτός που θεώρησε τα κόκαλα σαν σκυλοτροφή. Δεν υπάρχει πιο δυσάρεστο θέαμα από ένα σκύλο που σφαδάζει από τους πόνους έχοντας κάποιο κόκαλο καρφωμένο στο στομάχι και το έντερο του. Ίσως είναι δύσκολο να το πιστέψετε γιατί ο σκύλος θρυμματίζει τα κόκαλα και η δυσκοιλιότητα είναι η συνηθέστερη παρενέργεια. Όταν όμως κάποιο μεγάλο κόκαλο περάσει στο στομάχι και το έντερο τότε είναι συχνή η περιτονίτιδα και ο θάνατος.

Ο σκύλος πρέπει να τρώει χόρτα!!!!

Κάποιες φορές λόγω δυσπεψίας ο σκύλος αναζητεί χόρτα ώστε να ανακουφιστεί και ίσως κάνει εμετό για να απαλλαγεί από το σώμα που του προκάλεσε την δυσπεψία. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να το επιτρέπουμε. Οι φυτικές ίνες είναι ερεθιστικές για το πεπτικό του σκύλου και θα οδηγήσουν γρήγορα σε κολίτιδα. Τέλος είναι πολύ πιθανό να πάρει μαζί με τα χόρτα κάποιο δηλητήριο με το οποίο μπορεί να είναι επίτηδες η όχι ψεκασμένα τα χόρτα.

Ο σκύλος μου τρώει τα πάντα!!!

Ο σκύλος δεν είναι παμφάγο όπως ο άνθρωπος. Είναι σαρκοφάγο και το πεπτικό του έχει έτσι φτιαχτεί ώστε να πέπτει πιο απλές τροφές από τον άνθρωπο. Σημειώστε επίσης ότι τα μεταβολικά νοσήματα χρειάζονται αρκετούς μήνες ή και χρόνια μέχρι να εκδηλωθούν. Τέτοια μεταβολικά νοσήματα όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, παθήσεις του παγκρέατος, των νεφρών και του ήπατος, κάνουν την ζωή του κατοικίδιου μας δυσκολότερη και σε πολλές περιπτώσεις συντομότερη.

Το κεφάλαιο της διατροφής των κατοικίδιων είναι τεράστιο και μόνο πρόσφατα έχει ανοίξει. Σαν μια γενική συμβουλή θα σας έλεγα ότι το σωστότερο είναι να ρωτάτε τον γιατρό σας για την δίαιτα του κατοικίδιου σας και όχι κάποιον «που ξέρει». Η γειτόνισσα σας μπορεί να έχει 5 παιδιά, το δικό σας παιδί όμως θα το πάτε στον παιδίατρο και όχι σε εκείνη.

Του Ηλιόπουλου Γιώργου, Κτηνίατρος
Από το μηνιαίο πανπελοποννησιακό περιοδικό ΘΗΡΕΥΤΗΣ & ΦΥΣΗ

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων