Αντιδράσεις του ΚΣ Βόλου και του Ωρίωνα για το θέμα της Κάρλας

0

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΛΟΥ
Αναγνωρισμένο Σωματείο
Συνεργαζόμενο με το Υπουργείο Γεωργίας
Ξενοφώντος & 2ας Νοεμβρίου 383 33 Βόλος
τηλ. 2421024783 φαξ 2421039007

“ΩΡΙΩΝ” Τo Δίκτυο των Κυνηγών
Aναγνωρισμένο σωματείο
Κηφησίας 86, Αμπελόκηποι, Αθήνα
www.orion.net.gr E-mail: orion@orion.net.gr

Bόλος 24 Νοεμβρίου 2003

Προς: Την Υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ κα Ροδούλα Ζήση

Στις 10 Νοεμβρίου 2003 πραγματοποιήσαμε ενημερωτική εκδήλωση για την περιοχή οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου. Αφορμή για την εκδήλωση αυτή αποτέλεσε η επικείμενη έκδοση σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης σύμφωνα με το σχέδιο της οποίας προβλέπονται ρυθμίσεις που αφορούν ιδιαίτερα τους κυνηγούς.

Tα συμπεράσματα αυτής της εκδήλωσης συνοψίζονται στα ακόλουθα σημεία:

· Μέσω του χαρακτηρισμού αυτής της περιοχής ως περιοχής οικοανάπτυξης επιχειρείται, χωρίς κανένα επιχείρημα, χωρίς καμία απολύτως επιστημονική τεκμηρίωση μια πρόσθετη απαγόρευση του κυνηγίου σε μια μεγάλη έκταση του Μαυροβουνίου.

· Στο Μαυροβούνι, που αποτελεί ιδιαίτερα δημοφιλή κυνηγότοπο, υπάρχουν ήδη τρία μεγάλα απαγορευμένα τμήματα συνολικής έκτασης 52.250 στρεμμάτων. Αν προσθέσουμε και την έκταση της προτεινόμενης απαγόρευσης, 50.000 στρέμματα περίπου, τότε το Μαυροβούνι θα διαγραφεί σχεδόν από τον κυνηγετικό χάρτη.

· Το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των οικοτόπων δεν θεωρεί την κυνηγετική δραστηριότητα ασυμβίβαστη με την προστασία τους. Το ΥΠΕΧΩΔΕ εκφράζοντας αυτή τη θέση έχει διατυπώσει ότι : «.. εάν το κυνήγι είχε θεωρηθεί ως καταρχήν ασυμβίβαστη χρήση με τους σκοπούς του Δικτύου (ΦΥΣΗ 2000), οι σχετικές Οδηγίες θα το είχαν απαγορεύσει ρητώς..» (έκδοση ΥΠΕΧΩΔΕ). Εξάλλου το Συμβούλιο της Ευρώπης αναγνωρίζει τη σημασία του κυνηγίου στις αγροτικές περιοχές (κανονισμός 882/1987).

· Οι επιστημονικές απόψεις επιβεβαιώνουν τη θέση αυτή: «… η δραστηριότητα του κυνηγίου είναι συμβατή με την προστασία μιας περιοχής αρκεί να υπόκειται σε χρονικούς και χωρικούς περιορισμούς..» (συνέδριο στο Bath 1998), « Η θήρα σε υγροβιότοπους είναι απολύτως συμβατή δραστηριότητα με την προστασία τους…» (Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο 2002), «το κυνήγι δεν απαγορεύεται σε ζώνες προστασίας..» (Ντάφης 2003).

· Δεν εφαρμόσθηκαν οι προβλεπόμενες διαβουλεύσεις με τις τοπικές κοινωνίες για τους όρους και τους περιορισμούς του Natura 2000, όταν συντάχθηκε ο πρώτος (επιστημονικός) κατάλογος και ειδικότερα δεν αναπτύχθηκε ο αναγκαίος διάλογος για την περιοχή οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου.

· Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την κυνηγετική δραστηριότητα στην Ελλάδα είναι το αυστηρότερο ίσως στην Ευρώπη και οι υπάρχουσες σήμερα χωρικές απαγορεύσεις είναι υπέρμετρες και σε πολλές περιπτώσεις αδικαιολόγητες.

· Ο υπέρμετρος περιορισμός των εκτάσεων όπου ασκείται η κυνηγετική δραστηριότητα αποτελεί αρνητικό παράγοντα για την θηρεύσιμη πανίδα και αντιστρατεύεται τη λογική της ορθολογικής διαχείρισης των φυσικών πόρων, γιατί δημιουργεί συνθήκες υψηλής κυνηγετικής πίεσης και εντατικής θήρευσης.

· Οι Κυνηγετικές Οργανώσεις αναγνωρίζοντας τη σημασία και αναγκαιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος και της άγριας πανίδας, εφαρμόζουν εδώ και μια πενταετία τουλάχιστον μέτρα διαχείρισης και προστασίας των βιοτόπων και της άγριας πανίδας. Οι Κυνηγετικές Οργανώσεις διαθέτουν σήμερα τον μοναδικό ίσως, και οπωσδήποτε τον πλέον οργανωμένο μηχανισμό φύλαξης της άγριας πανίδας, την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, η δράση της οποίας έχει σημαντικότατα αποτελέσματα στην προστασία της άγριας πανίδας.

· Oι κυνηγοί δεν είναι αντίθετοι με την θεσμοθέτηση περιοχών οικοανάπτυξης, διότι έχουν αυτονόητα ζωηρό ενδιαφέρον για την διαχείριση, βελτίωση και αποκατάσταση των βιοτόπων καθώς και για τη φύλαξή τους. Δεν μπορούν όμως να αποδεχθούν νέες πρόσθετες απαγορεύσεις που επιχειρούνται αυθαίρετα και αναιτιολόγητα.

· Η συμμετοχή στον φορέα διαχείρισης που θα δημιουργηθεί ενός εκπροσώπου της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας, που διαθέτει τον μηχανισμό φύλαξης και ιδιαίτερη εμπειρία σε θέματα διαχείρισης βιοτόπων, θα συμβάλλει καθοριστικά στην διαχείριση της περιοχής οικοανάπτυξης.

Κα Υφυπουργέ,

Το κυνήγι είναι μια αρχέγονη και ταυτόχρονα σύγχρονη δραστηριότητα του ανθρώπου που ασκείται μέσα στα πλαίσια του Νόμου και της σύγχρονης επιστήμης όσον αφορά τη διαχείριση και προστασία των θηραμάτων και των βιοτόπων. Αποτελεί μαζί με άλλες δραστηριότητες της υπαίθρου, όπως το ψάρεμα, η συλλογή καρπών, μανιταριών, φυτών και βοτάνων του βουνού και του δάσους ένα δείγμα συνετούς χρήσης των φυσικών πόρων όπου οι χρήστες παίρνουν μέτρα για την διατήρηση αλλά και την αύξηση των φυσικών πόρων. Στη Μαγνησία μόνον ασχολούνται με το κυνήγι 6.000 περίπου άτομα και συνολικά στην Ελλάδα περίπου 250.000.

Οι κυνηγοί με αποκλειστικά δική τους χρηματοδότηση δραστηριοποιούνται στην κατεύθυνση της προστασίας και ορθολογικής διαχείρισης του περιβάλλοντος και της άγριας πανίδας με προσωπικό και εξοπλισμό που διαθέτουν αποκλειστικά για το σκοπό αυτό, αποτελώντας μια δυναμική κοινωνική ομάδα η οποία συμβάλλει πλην άλλων και στην ανάπτυξη των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων θεωρεί ότι η θήρα αποτελεί εναλλακτική μορφή τουρισμού (ΙΤΕΠ 2001).

Διαπιστώνουμε ωστόσο, ολοένα και περισσότερο ότι διανύουμε μια περίοδο που στείρες αντικυνηγετικές φωνές μιας μικρής μερίδας οικολόγων επηρεάζουν, όπως φαίνεται, καθοριστικά τις επιλογές της πολιτείας.
Αυτό αποδεικνύει και η επικείμενη θεσμοθέτηση της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου. Χωρίς καμία απολύτως επιστημονική τεκμηρίωση επιχειρείται μια ακόμη απαγόρευση της κυνηγετικής δραστηριότητας. Και η Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας που διαθέτει τον μοναδικό μηχανισμό φύλαξης και πλούσια σχετική εμπειρία αγνοείται από τον φορέα διαχείρισης.

Η άποψη που μας διατυπώσατε με την επιστολή σας για την αναγκαιότητα ενός εποικοδομητικού διαλόγου μας κάνει να ευελπιστούμε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ θα εξετάσει ουσιαστικά τα ζητήματα που θέτουμε.

Πιστεύουμε ότι μια συνάντηση μαζί σας στο Υπουργείο ή μια ευρύτερη σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των κυνηγετικών οργανώσεων της περιοχής στο Βόλο, θα ήταν οπωσδήποτε εποικοδομητική και αμοιβαία επωφελής.

Για τον Κυνηγετικό Σύλλογο Βόλου

Δημήτριος Καρδάσης
Πρόεδρος Δ.Σ.

Για τον Σύλλογο ΩΡΙΩΝ

Γεώργιος Σουρλάγκας
Πρόεδρος Δ.Σ.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων