Αξιέπαινες φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις του ΚΣ Βέροιας

0

937-ksber.jpg
Στα πλαίσια της φιλοπεριβαλλοντικής και φιλοθηραματικής δράσης του κυνηγετικού Συλλόγου Βέροιας το Δ.Σ απεφάσισε την πραγματοποίηση φυτεύσεων Δασικών ειδών, την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου, στην οποία θα προσφέρουν εθελοντική εργασία τα μέλη του Συλλόγου και οι μαθητές των δημοτικών σχολείων (150 στον αριθμό)
Επίσης προσκλήθηκαν να συμμετέχουν Πολιτικοί και Διοικητικοί παράγοντες του Νομού (Βουλευτές, Νομάρχης , Δήμαρχοι), οι αρμόδιες Δασικές αρχές και ο Συντονιστής της πολιτικής προστασίας του Νομού, με προτεινόμενη περιοχή την διώρυγα της Τ66, ώστε να αποκατασταθεί το φυσικό περιβάλλον της διώρυγας , όπως αυτό υπήρχε πριν από της καταστροφικές πλημμύρες του 1979. Θα ακολουθήσει μπουφές.

Οι παραπάνω φυτεύσεις , πέραν του αισθητικού χαρακτήρα, θα αποτελέσουν και παράγοντα βελτίωσης του οικοσυστήματος της περιοχής. Οι φυτεύσεις στη διώρυγα Τ66 σκοπεύουν σε πολλαπλά οφέλη.

Γενικά οφέλη είναι:

Η αισθητική ανάπλαση

Η διώρυγα τέμνεται από εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους, η παρουσία δένδρων πρόκειται να περιορίσει τη μονοτονία του γεωργικού τοπίου που κουράζει τον περαστικό. Δημιουργούνται επίσης οι συνθήκες ώστε να αναπτυχθούν δραστηριότητες όπως ο περίπατος στη φύση, η περιβαλλοντική εκπαίδευση κ.λπ

Η προστασία των πρανών της διώρυγας

Οι φύτευσης δένδρων και θάμνων οδηγούν στην περαιτέρω ισχυροποίηση των πρανών. Επιπλέον, πρόκειται να παρεμποδίσουν την παράνομη απόληψη χώματος, που γίνεται πλέον περιστασιακά.

Η δέσμευση ατμοσφαιρικών ρύπων

Τα δένδρα δεσμεύουν ρυπαντές (co2, so2, γεωργικά φάρμακα κ.λ.π ) και σκεπάζουν δυσάρεστες οσμές και τις αντικαθιστούν με ευχάριστες μυρωδιές που αναδίδονται από το φύλλωμά τους ή τα άνθη τους.

Ο περιορισμός του προβλήματος του ευτροφισμού

Η σκίαση του νερού από τα δένδρα αναμένεται να συμβάλει στον περιορισμό του ευτροφισμού.

Η αύξηση της ποικιλότητας των ειδών

Οι φυτεύσεις πρόκειται να βελτιώσουν ή να δημιουργήσουν τις συνθήκες για την ανάπτυξη πληθυσμών των ειδών της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας.

Η αύξηση της γεωργικής παραγωγής των εκατέρωθεν της διώρυγας αγρών

Η αντιανεμική προστασία των δένδρων και η προσφορά καταφυγίου σε ωφέλιμα έντομα αναμένεται να έχει κάποια θετικά αποτελέσματα στους πλησίον της διώρυγας αγρούς

Οφέλη για τη δραστηριότητα της θήρας είναι η βελτίωση του ενδιαιτήματος για τα δενδρόβια θηράματα και τη μπεκάτσα, όπως και για μελλοντική επαναεισαγωγή του κολχικού φασιανού (ιδιαίτερα στις εκβολές της διώρυγας στον Αλιάκμονα και στους συμβάλλοντες).

Τα είδη που επιλέχθηκαν ανήκουν στην ελληνική χλωρίδα και έχουν ιδιότητες τέτοιες ώστε να εξυπερετούν τον τιθέμενο σκοπό.

Φύτευση εντός αναχωμάτων

Δένδρα

1) Ανατολικός πλάτανος (platanus orientalis)

2) ιτιά (salix sp.)

Θάμνοι

1) Γκορτσιά (pyrus amygdaliformis)

2) κράταιγος (crataegus sp.)

3) πυράκανθος (pyracanta coccinea)

4) λυγαριά (vitex agnus-castus)

Αναρριχώμενα φυτά

1) κισσός (hedera helix)

Φύτευση εκτός αναχωμάτων

Δένδρα

1) κυπαρίσσι (cupressus sempervirens)

2) χνοώδης δρυς (quercus pubescens)

3) δάφνη (laurus nobilis)

θάμνοι

1) Γκορτσιά (pyrus amygdaliformis)

2) κράταιγος (crataegus sp.)

3) πυράκανθος (pyracanta coccinea

4) σπάρτο (spartium junceum)

Αναρριχώμενα φυτά

1) κισσός (hedera helix)

To μεγαλύτερο μέρος του φυτευτικού υλικού προήλθε από τα φυτώρια της Διεύθυνσης Αναδασώσεων του Ν.Θεσσαλονίκης τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων