Υπερψηφίστηκε ο Δασονόμος

0

943-riaki.jpg

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, το δασικό νομοσχέδιο, κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας που είχε ζητήσει η αντιπολίτευση.
Από τους 286 ψηφίσαντες βουλευτές, οι 151 υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, οι 134 το καταψήφισαν και ένας (Στέλιος Παπαθεμελής) δήλωσε «παρών».

Στον αποχαρακτηρισμό περισσότερων από 30 εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικής έκτασης προχωρά το δασικό νομοσχέδιο, ενώ παράλληλα ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων.
Στην ουσία το νομοσχέδιο περιλαμβάνει κατά τα 2/3 αντισυνταγματικές διατάξεις, γεγονός που έχει επισημάνει και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, αλλά πολύ περισσότερο τις ίδιες απόψεις έχουν εκφράσει και τα μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας. Την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου καταγγέλλουν και οι δασολόγοι, καθώς ο ορισμός του δάσους έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 24 του Συντάγματος.
Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση όχι μόνο δεν βάζει τέλος στις καταπατήσεις δημόσιας γης, αλλά δίνει «το πράσινο φως» για την εκποίηση εκατομμυρίων στρεμμάτων, τη στιγμή που οι πραγματικές ανάγκες οικιστικής ανάπτυξης δεν ξεπερνούν τα ένα με δύο εκατ. στρέμματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλες τουριστικές μονάδες περιμένουν εναγωνίως τον αποχαρακτηρισμό των φρυγανότοπων για να οικοδομήσουν. Σύμφωνα με δασολόγους, φρυγανότοποι με τα ανάλογα ποσοστά συγκώμοσης που θέτει το υπουργείο Γεωργίας συναντώνται στις Κυκλάδες αλλά και στα Δωδεκάνησα. Επίσης οι αποχαρακτηρισμένες χορτολιβαδικές εκτάσεις θα δοθούν ως προίκα στην ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε., πρόεδρος της οποίας είναι ο Β. Γιωτάκης ο οποίος τυγχάνει και εμπνευστής του δασονόμου. Τις εκτάσεις αυτές η ΑΓΡΟΓΗ θα έχει την δυνατότητα να τις εκποιεί ή να τις εκμισθώνει, καθώς και να τις μεταβιβάζει για χρηματοδοτική μίσθωση λειτουργώντας κατά τα πρότυπα της Εταιρίας Τουριστικών Ακινήτων.
Το τραγελαφικό είναι ότι ενώ ο υπουργός Γεωργίας εμφανίζεται ως προστάτης του δάσους, ουσιαστικά νομιμοποιεί τα αυθαίρετα αφού, με την τροπολογία που κατέθεσε, αναστέλλει τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε όσους ιδιοκτήτες έχουν εκχερσώσει δασική έκταση και έχουν οικοδομήσει.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των οικοδομικών συνεταιρισμών τονίζουν ότι το νομοσχέδιο δεν περιέχει διατάξεις ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα των οικοδομικών συνεταιρισμών, που κρατά σε ομηρία 500.000.
Τι επιχειρείται
Το δασικό νομοσχέδιο βασίζεται στο τρίπτυχο που περιλαμβάνει : αποχαρακτηρισμούς δασών, αλλαγές προορισμού-χρήσης- παραχωρήσεις, νομιμοποιήσεις αυθαιρεσιών που έγιναν στο παρελθόν.
Αποχαρακτηρισμοί
Με τους νέους ορισμούς καθορίζεται ότι η ελάχιστη έκταση που μπορεί να χαρακτηριστεί δασική πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 3 στρέμματα.
Το ελάχιστο ποσοστό κάλυψης του εδάφους από άγρια ξυλώδη βλάστηση, ώστε η έκταση να είναι δασική από 15% που ισχύει, αυξάνεται στο 25%.
Ο χρόνος αναφοράς για το ποιες είναι οι δασικές εκτάσεις, που είναι το 1945, μετατοπίζεται στο 1960. Επομένως οι εκτάσεις που αλλάζουν χρήση σε αυτή την 15ετία χάνουν το δασικό τους χαρακτήρα.
Αλλαγές προορισμού -αλλαγές χρήσης- παραχωρήσεις.
Οι χορτολιβαδικές εκτάσεις που αποδεσμεύθηκαν από το ν.998/79 και δεν διέπονται από τη δασική νομοθεσία, παρά μόνο σε ότι αφορά το τεκμήριο του Δημοσίου, διατίθενται και αυτές για «επιτρεπτές επεμβάσεις» και παραχωρούνται έναντι συμβολικού τιμήματος σε ιδιώτες.
Με βάση τις επιμέρους διατάξεις επιτρέπονται σε δασικές εκτάσεις να γίνονται ιδιωτικά εκτροφεία θηραμάτων, κέντρα περίθαλψης αδέσποτων ζώων έως και μουσεία αρχαιολογικές σχολές πνευματικά κέντρα πολιτιστικές εγκαταστάσεις.
Παράλληλα με τη ρύθμιση για τις παλιές παραχωρήσεις που βρίσκονται κυρίως μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις και θα πάψουν να εντάσσονται στην δασική νομοθεσία, η αλλαγή χρήσης τους θεωρείται τελείως νόμιμη.
Νομιμοποιήσεις αυθαιρεσιών του παρελθόντος.
Νομιμοποιούνται όλες οι αυθαιρεσίες που έγιναν μεταξύ του 1945 και 1960, ενώ το Δημόσιο παραιτείται από το τεκμήριο της κυριότητας σε αυτές τις εκτάσεις.
Τα δάση και οι δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν από οποιαδήποτε αιτία και χρησιμοποιούνται παράνομα σε άλλες χρήσεις νομιμοποιούνται, αν αυτές οι άλλες χρήσεις εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και προάγουν την εθνική οικονομία, ακόμη και αν έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες. Ως δημόσιο συμφέρον στο ν/σ αναφέρονται μεταξύ άλλων οι τουριστικές, βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, η ανέγερση κτισμάτων, δημόσια και δημοτικά έργα, οι παράνομοι οικισμοί, συνοικισμοί και πολεοδομικές ενότητες καθώς και οι παράνομα εκχερσωμένες εκτάσεις που καλλιεργούνται γεωργικά.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων