Δικαίωση και αναγνώριση των θέσεων των κυνηγών στις Βρυξέλλες

0

Η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ανακαλέσει την παραπομπή της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράβαση της Οδηγίας για τα πουλιά, αποτελεί πριν απ’ όλα σημαντική επιτυχία για τη χώρα μας. Αποτελεί ιδιαίτερη επιτυχία της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και του κυνηγετικού μας κόσμου με επίσης ευνοϊκές επιπτώσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι γεγονός ότι οι Κυνηγετικές μας Οργανώσεις, ανέμεναν με αμείωτο ενδιαφέρον τις εξελίξεις που αφορούν τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου γιατί επηρεάζουν την δυνατότητα άσκησης του κυνηγίου μέχρι και το τέλος του Φεβρουαρίου.

Θυμίζουμε ότι πριν από τέσσερα χρόνια είχε ξεκινήσει μια διαδικασία από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της χώρας, σχετικά με τη διάρκεια κυνηγίου και συγκεκριμένα σχετικά με το χρόνο λήξης της κυνηγετικής περιόδου. Για το θέμα αυτό αποφασίστηκε τελικά η παραπομπή της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τον περασμένο Απρίλιο η Ελλάδα έλαβε το κείμενο της παραπομπής. Το Ειδικό Νομικό Γραφείο των Κοινοτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Γεωργίας ζήτησε από την υπηρεσία Θήρας στοιχεία, για να συνταχθεί η επίσημη απάντηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, τα οποία θα στήριζαν την κυνηγετική περίοδο που ισχύει στη χώρα μας σύμφωνα με τις Ρυθμιστικές Αποφάσεις του Υπουργού Γεωργίας. Η αρμόδια υπηρεσία Θήρας όμως, δεν συνεργάστηκε όπως όφειλε, δηλαδή δεν έδωσε κανένα επιχείρημα στήριξης και κυρίως δεν ενημέρωσε για τη νέα Ρυθμιστική Απόφαση που είχε εκδοθεί από τον Υπουργό Γεωργίας η οποία ήταν εναρμονισμένη με τις οδηγίες της επιτροπής της Ε. Ε. Έτσι άφησε τους αρμόδιους Νομικούς Συμβούλους χωρίς καμία βοήθεια.

Στο σημείο αυτό η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, έπειτα από έγκριση του Υφυπουργού Γεωργίας κ. Χατζημιχάλη, συνεργάστηκε με το παραπάνω Ειδικό Γραφείο Κοινοτικών Υποθέσεων και συνέβαλε αποφασιστικά στην προετοιμασία και διαμόρφωση της επίσημης αντίκρουσης της Ελληνικής Δημοκρατίας, παρέχοντας στοιχεία, επιχειρήματα και όλα τα απαραίτητα σχετικά έγγραφα.

Πρόσφατα, οι Νομικές Υπηρεσίες της Ε. Ε., στις Βρυξέλλες αφού μελέτησαν την παραπάνω αντίκρουση κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι λόγοι για τους οποίους η χώρα είχε αρχικά παραπεμφθεί, δεν ίσχυαν πλέον και για τον λόγο αυτό, έγινε ακύρωση της παραπομπής.

Ενέργεια αρκετά σπάνια, που δικαιώνει τις Κυνηγετικές μας Οργανώσεις οι οποίες ενήργησαν με σύνεση και μεθοδικότητα και με την επιστημονική πληρότητα που διαθέτουν τεκμηρίωσαν τις θέσεις της αντίκρουσης της Ελληνικής Δημοκρατίας, έχοντας να αντιμετωπίσουν μια άκρως αρνητική και σκόπιμα υπονομευτική στάση των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου. Οι παράγοντες αυτοί, παρ’ ότι όφειλαν να υποστηρίξουν την Ελληνική Δημοκρατία, προτίμησαν όχι μόνο να μην βοηθήσουν αλλά και να μη δώσουν την συγκεκριμένη Απόφαση η οποία αποδείχθηκε καταλυτική για την θετική έκβαση της υπόθεσης.

Μετά λοιπόν από την εξέλιξη αυτή δικαιώνεται πλήρως η εμπιστοσύνη που επιδεικνύει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου στην Κ.Σ.Ε. ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται το κύρος μας και αποδεικνύεται η ικανότητα μας να συνεισφέρουμε στην επιτυχή αντιμετώπιση των κυνηγετικών θεμάτων, καλύπτοντας το κενό που υπάρχει στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Αποτέλεσμα όλης αυτής της συνεργασίας, για την οποία πρέπει, ιδιαίτερα να ευχαριστήσουμε, τον Υπουργό Γεωργίας κ. Γ. Δρυ και τον Υφυπουργό κ. Φ. Χατζημιχάλη, ήταν να αποσυρθεί μια κατηγορία σχετική με θέματα περιβάλλοντος προς μια χώρα – μέλος, περίπτωση ιδιαίτερα σπάνια. Επιτυχία, που μας οδηγεί στο να αντιμετωπίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη υπευθυνότητα την διαχείριση του περιβάλλοντος.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων