Ενημέρωση και φροντίδα για το περιβάλλον από τον Κ. Σ. Αμπελοκήπων και μαθητές

0

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
ΕΔΡΑ: Ελευθερίας 5, T.K. 561 23 – Αμπελόκηποι
ΤΗΛ: 0310 733.466
FAX: 0310 724.999
e-mail: ksath@otenet.grwww.huntersclub.gr

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. Σ. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

21η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

Ανάμεσα σε μια πληθώρα από ημέρες αφιερωμένες σε σύμβολα, θεσμούς, ανθρώπους, ζώα κ.λπ. υπάρχουν κάποιες που πραγματικά αποτελούν αφορμή για να αναλογιζόμαστε και να συνειδητοποιούμε τη σημασία κάποιων πολύτιμων αγαθών που πολλές φορές δεν τα προσέχουμε όσο θα τους άξιζε, επειδή τα θεωρούμε δεδομένα. Η 21η Μαρτίου, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας ανήκει σίγουρα στην παραπάνω κατηγορία, και για το λόγο αυτό ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αμπελοκήπων εδώ και χρόνια προσπαθεί να τιμά και να τονίζει με κάθε τρόπο τη σημασία της.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής διοργάνωσε φέτος μια εκδήλωση στο καταφύγιο άγριας ζωής του Δέλτα Αξιού, στην οποία οι βασικοί συμμετέχοντες ήταν οι μαθητές του 13ου δημοτικού σχολείου Πολίχνης. Η εκδήλωση περιλάμβανε τρεις φάσεις. Πρώτα τα παιδιά παρακολούθησαν διακριτικά την απελευθέρωση φασιανών που είχαν χορηγηθεί – νεοσσοί ακόμη – από κρατικό εκτροφείο στο σύλλογο, με τη φροντίδα του οποίου μεγάλωσαν σε βαθμό που να είναι αυτόνομοι και να μπορούν να προσαρμοστούν στο περιβάλλον. Το θέαμα ήταν εντυπωσιακό και ενθουσίασε τους μικρούς μαθητές καθώς ήταν κάτι πρωτόγνωρο γι’ αυτούς.

Στη δεύτερη φάση της εκδήλωσης τους δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχουν πιο ενεργά και να μεταφράσουν τον ενθουσιασμό τους σε δράση, βοηθώντας να σκορπιστεί τροφή για τους φασιανούς, που είχε προμηθευτεί ο σύλλογος για το σκοπό αυτό, στη γύρω περιοχή ώστε να έχουν κάποια εφόδια, τις πρώτες δύσκολες στιγμές της ελευθερίας τους μέχρι να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.
Έντονη ήταν η συμμετοχή των παιδιών και στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης, κατά το οποίο, με τη βοήθεια φυσικά και των δασκάλων και όλων των παρευρισκομένων, πραγματοποιήθηκε συμβολική δενδροφύτευση στην περιοχή.

Μια άλλη σημαντική διάσταση της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των μαθητών για τη σημασία του δάσους αλλά και για τη βιολογία του φασιανού, για την οποία ζητήθηκε η πολύτιμη βοήθεια των επιστημόνων της ΣΤ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης, συγκεκριμένα του Ιωάννη Ρετζέπη, Δασοπόνου – Συντονιστή της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, του Κυριάκου Σκορδά, Δασολόγου – Υπεύθυνου του Γραφείου Τύπου της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ, αλλά και των εκπροσώπων του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης κ.κ. Απόστολου Γεράση – Δασοπόνου και Κων/νου Κατσούδα – Δασοφύλακα. Η ενημέρωση πήρε στην πορεία τη μορφή διαλόγου, καθώς μια ομάδα παιδιών ανέλαβε “δημοσιογραφικό” ρόλο θέτοντας εύστοχες και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις, στις οποίες απάντησαν οι παρευρισκόμενοι επιστήμονες.

Στο τέλος διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό και αφίσες, με θέμα σχετικό με το πνεύμα της ημέρας και ολοκληρώθηκαν έτσι οι εκδηλώσεις με απόλυτη επιτυχία. Η αίσθηση αυτή της επιτυχίας, που βέβαια τη νιώσαμε όλοι οι συμμετέχοντες, επιβεβαιώθηκε λίγες μέρες αργότερα και από την πλευρά του σχολείου, όταν λάβαμε μια ευχαριστήρια επιστολή από τον Διευθυντή, κ. Χαράλαμπο Χριστοφορίδη, και τους υπεύθυνους για το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης εκπαιδευτικούς, κ.κ. Ηλία Αναγνώστου, Κων/νο Μήτση, Ιωάννη Ούρδα, Ελένη Κοκίνη, Άρη Ομάνη και Παναγιώτη Ρυμενίδη. Η επιστολή αυτή μας γέμισε χαρά και ικανοποίηση, γεγονός που μας ενθαρρύνει να επαναλάβουμε ανάλογες ενέργειες και στο μέλλον.

Ενημέρωσης και φροντίδας συνέχεια…

Λίγες μέρες αργότερα, στις 29 Μαρτίου, και πριν καλά καλά κοπάσει ο απόηχος της πρώτης εκδήλωσης, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αμπελοκήπων είχε την ευκαιρία να αποδείξει ότι τιμά μεν ξεχωριστές μέρες όπως η Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, αλλά δεν περιμένει αποκλειστικά τέτοιες αφορμές για να ασχοληθεί με το περιβάλλον.

Με επίσημους προσκεκλημένους μαθητές και δασκάλους του Αριστοτελείου Κολεγίου Θεσσαλονίκης – χάρη στην πρωτοβουλία του εκπαιδευτικού κ. Γκροζούδη Καραφύλλη, μέλη του συλλόγου επισκέφθηκαν την ίδια περιοχή, στο καταφύγιο άγριας ζωής του Δέλτα Αξιού, και επαναλάβαμε όλη τη σειρά δραστηριοτήτων που ενθουσίασε μια εβδομάδα πριν τους μικρούς μας φίλους από την Πολίχνη. Παρακολούθησαν δηλαδή τα παιδιά μία απελευθέρωση φασιανών, σκόρπισαν τροφή στην περιοχή και συμμετείχαν στη συνέχεια σε δενδροφύτευση. Όλα αυτά βέβαια πάντα σε συνδυασμό με την παροχή σχετικών πληροφοριών από τους εκπροσώπους του Δασαρχείου κ.κ. Κων/νο Δέδε – Δασολόγο και Απόστολο Παρζιάλη – Δασοφύλακα, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό.

Για άλλη μια φορά με μεγάλη χαρά διαπιστώσαμε τόσο εμείς, όσο και οι δάσκαλοι που συνόδευαν τα παιδιά ότι τέτοιου είδους δραστηριότητες κοντά στο φυσικό περιβάλλον “πιάνουν τόπο”, από πλευράς ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, πολύ περισσότερο από τις ατέλειωτες ώρες διδασκαλίας στο περιβάλλον της σχολικής αίθουσας που ίσως θα χρειαζόταν για να λάβουν τα παιδιά τόσο απλά, εύληπτα και αποτελεσματικά το μήνυμα για την αγάπη και την έμπρακτη φροντίδα για τη φύση.

Από το Γραφείο Τύπου του Κ.Σ.Α

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων