Ενεργοποιείται το σώμα των “ΡΑΜΠΟ” του περιβάλλοντος

0

Ετοιμο για εξορμήσεις είναι και το νεοσύστατο Σώμα Ελεγκτών Περιβάλλοντος, οι γνωστότεροι ως «ράμπο», που θα επιθεωρούν το φυσικό και το δομημένο χώρο και θα επιβάλλουν τσουχτερά πρόστιμα σε παραβάτες, ιδιώτες αλλά και στο Δημόσιο.

Προχθές, η Βάσω Παπανδρέου υπέγραψε την απόφαση σύστασης του νέου φορέα, ο οποίος έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί με 15 εξειδικευμένα στελέχη του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, ενώ ώς το τέλος του μήνα θα ενισχυθεί με άλλα 15 άτομα από διάφορα υπουργεία. Αύριο θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των περιφερειών και των νομαρχιών.

Αμεσοι στόχοι

Δύο είναι οι άμεσοι στόχοι των παρεμβάσεων:

*Ο Κηφισός, όπου συνεχίζονται οι παρανομίες, κυρίως στην περιοχή του Κρυονερίου και της Πύρνας. Τα μπαζώματα βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη. Η νέα Υπηρεσία διαπίστωσε ότι υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης που δεν έχουν υλοποιηθεί, ενώ έχουν επιβληθεί πρόστιμα που δεν έχουν εισπραχθεί. Επιπλέον, με βάση το διάταγμα προστασίας, έως τον Ιούλιο του 2004 θα πρέπει να έχουν μεταφερθεί όλες οι βιομηχανίες και δεν έχει βρεθεί ακόμη χώρος για τη μετεγκατάστασή τους.

*Ο Ασωπός ποταμός, που ξεκινά από τη Βοιωτία και καταλήγει στις ακτές του Ευβοϊκού. Καταμετρήθηκαν 220 επιχειρήσεις, που διοχετεύουν τα απόβλητά τους στον ποταμό. Επιλέχθηκαν 16 εργοστάσια όλων των κλάδων και ξεκινούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

«Να βρούμε λύσεις»

«Δεν έχουμε στόχο να επιβάλλουμε πρόστιμα, αλλά να βρούμε λύσεις και να πείσουμε τους επιχειρηματίες και τους πολίτες ότι έχουμε χρέος να προστατέψουμε το περιβάλλον», μας λέει η Μαργαρίτα Καραβασίλη, η επικεφαλής αυτής της Υπηρεσίας. Αρχιτέκτων – πολεοδόμος, που στο ενεργητικό της μια γόνικη θητεία στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ από το 1979, με σταθμούς τις μελέτες για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια.

Την τελευταία τριετία ήταν σύμβουλος περιβάλλοντος στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η πρώτη «ράμπο» περιβάλλοντος, που διαμαρτύρεται έντονα και στο άκουσμα της λέξης, φιλοδοξεί να πείσει τους πολίτες για την ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος και, έχοντας θητεύσει στις Βρυξέλλες, τάσσεται υπέρ της διαφάνειας. Μας ενημερώνει ότι σύντομα θα υπάρχει ειδικός κόμβος στο Διαδίκτυο με όλες τις πληροφορίες για την κατάσταση του περιβάλλοντος στη χώρα μας.

«Εχουμε υποχρέωση να ενημερώνουμε τους πολίτες, με βάση τις τελευταίες Κοινοτικές Οδηγίες», επισημαίνει, και υπόσχεται ότι πολύ σύντομα δεν θα υπάρχουν μόνον στοιχεία αλλά όλες οι εκθέσεις και αυτοψίες με τα πρόστιμα, ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια.

Αξονες της δουλειάς της νέας Υπηρεσίας είναι η προστασία του αιγιαλού και έχει ήδη γίνει αεροφωτογράφηση των ακτών της Χαλκιδικής, της Πιερίας, του Νομού Λάρισας και της Κρήτης. Με την ηλεκτρονική επεξεργασία θα εντοπιστούν οι παράνομες εγκαταστάσεις και θα ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι.

Τελεσίδικες

«Το σημαντικό με τη νέα νομοθεσία, μας λέει η κ. Καραβασίλη, είναι ότι οι εκθέσεις θα εκδικάζονται από το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο και οι αποφάσεις θα είναι τελεσίδικες, ώστε να μπει τέρμα στο σημερινό κυκεώνα των διαδικασιών», μας ενημερώνει και προσθέτει ότι οι εκθέσεις θα υποβάλλονται και στον εισαγγελέα ώστε να ασκούνται διώξεις και για άλλου είδους παραβάσεις.

Με ρυθμούς εντατικούς ετοιμάζεται και η έκθεση για την κατάσταση του περιβάλλοντος για το 2003, που έπρεπε να υποβληθεί από τη χώρα μας. «Μελανό» σημείο οι χωματερές, για τις οποίες ετοιμάζουν ειδικό πρόγραμμα.

Η νέα Υπηρεσία θ’ αποκτήσει σύντομα παράρτημα στη Θεσσαλονίκη, που θα έχει αρμοδιότητα για τις περιφέρειες Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Βορείου Αιγαίου.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων