Συνέντευξη του Προέδρου της ΚΣΕ στο Κυνηγός & Φύση

0

986-papadodimas.jpg
Οι νίκες ανοίγουν νέα εποχή
Η νομοθετική κατοχύρωση της θηροφυλακής και η νίκη της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προαναγγέλλουν μια νέα εποχή για το κυνήγι και τη συνεργασία μεταξύ των κυνηγετικών Οργανώσεων και των υπηρεσιών του υπουργείου Γεωργίας, με βάση τα όσα είπε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και στην εκπομπή “Outdoor”, ο Πρόεδρος της ΚΣΕ κ. Νίκος Παπαδόδημας.

Πρώτα απ’ όλα θέλω να συγχαρώ την εκπομπή σας. Δίνει την ευκαιρία στους κυνηγούς, αλλά και σε όσους ασχολούνται με τη φύση, να γνωρίσουν πολλά θέματα. Πράγματι, υπήρχαν δύο μεγάλα θέματα για την εξέλιξη του κυνηγίου. Το ένα αφορά τη θηροφυλακή και το άλλο την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Όσον αφορά τη θυροφυλακή, είναι γνωστό ότι αποτελεί ένα μεγάλο επίτευγμα η ίδρυση της τα τελευταία 3 χρόνια. Ήταν ένα όνειρο για τους κυνηγούς, να υπάρχει μία οργανωμένη θηροφυλακή που θα κυνηγάει τους λαθροθήρες. Δυστυχώς, η προσπάθεια μας αυτή στην όσο το δυνατόν καλύτερη λειτουργία της, πολλές φορές πολεμήθηκε και χτυπήθηκε από την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας, καθώς και ορισμένους δασικούς παράγοντες στην επαρχία. Κορύφωση των δυσκολιών ήταν μια οργανωμένη κίνηση με σκοπό να αμφισβητηθεί η νομική υπόσταση της θηροφυλακής και τα δικαιώματα της. Βεβαίως, υπήρξε και κάποια λανθασμένη ερμηνεία από δικαστήριο που δεν δεχόντουσαν έλεγχο από τους θηροφύ-λακες προς τους κυνηγούς, καθώς και το δικαίωμα να προβαίνουν σε δίωξη των παραβατών. Επειδή, όμως, ο νόμος υπάρχει και δίνει κάθε ελευθερία στη θηροφυλακή να πράξει όπως πρέπει, κάναμε μία εισήγηση στον υπουργό Γεωργίας για τη δημιουργία μιας νομοθετικής ρύθμισης η οποία να ξεκαθαρίζει, χωρίς να αφήνει περιθώρια παρερμηνείας ή αμφισβήτησης, ότι οι θηροφύλακες ενεργούν ως δημόσια όργανα και έχουν δικαίωμα ελέγχου και προανακριτικών καθηκόντων. Πράγμα που έγινε και έτσι δώσαμε, δηλαδή, τη νομική εξασφάλιση στους θηροφύλακες να κάνουν τη δουλειά τους.

Αυτό είναι μια μεγάλη νίκη και πρέπει στο σημείο αυτό να προσθέσω ότι και ο υπουρ-γός Γεωργίας, κ. Δρυς, αλλά και ο υφυπουργός, κ. Χατζημιχάλης, συνέβαλαν δραστικά σ’ αυτή μας την προσπάθεια. Ταυτόχρονα, στην ίδια διαρρύθμιση επιτρέπεται στις κυνηγετικές Οργανώσεις να παρίστανται ως «πολιτικώς ενάγουσες», το οποίο σημαίνει ότι στριμώχνει αρκετά τη θέση των κατηγορουμένων από τη στιγμή που θα έχουν απέναντι τους και δικηγόρους της κυνηγετικής Οργάνωσης. Επίσης, θέλω να υπογραμμίσω ότι, πλέον, θα είναι ξεκάθαρος ο διαχωρισμός ανάμεσα στις δασικές υπηρεσίες και τη θηροφυλακή. Είναι σημαντική η συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες όχι, όμως, η υποταγή της σ’ αυτές. Η νέα αυτή ρύθμιση που εξασφαλίσαμε το κατοχυρώνει αυτό.

ΕΡΩΤ. Κ&Φ: Στην προσπάθεια σας αυτή κι ενώ είχατε την υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, οι υπηρεσίες του ήταν συνεργάσιμες ή πολέμησαν την προσπάθεια σας;
ΑΠΑΝΤ: Οι υπηρεσίες της αρμόδιας Διοίκησης θήρας της γενικής Διεύθυνσης δασών δεν είχαν ποτέ αντιληφθεί τις νέες ανάγκες και το πλαίσιο που πρέπει να κινηθεί το κυνήγι. Η έντονη δική μας δραστηριότητα πάνω σε ζητήματα που έπρεπε εκείνες να έχουν, ήδη, φροντίσει, καθώς και η άμεση αποτελεσματικότητα μας, τους φόβισε και τους οδήγησε σε ακραίες αντιδράσεις εναντίον μας. Είναι καιρός να καταλάβουν ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει και ότι μόνο η καλή συνεργασία με μας, χωρίς υπονομεύσεις, θα φέρει ένα θεμιτό αποτέλεσμα για το περιβάλλον.

ΕΡΩΤ. Κ&Φ: Ποια ήταν η στάση των ίδιων υπηρεσιακών παραγόντων στο θέμα της παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;
ΑΠΑΝΤ: Εδώ και μερικά χρόνια, 3-4 περίπου, είχε ξεκινήσει μία διαδικασία που σκοπό είχε να αμφισβητηθεί το κυνήγι μέσα στο Φεβρουάριο. Αποτέλεσμα αυτής της κίνησης ήταν μια παραπομπή της Ελλάδας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, πέρσι το Μάρτιο. Σύμφωνα με τις διαδικασίες, όφειλε η Ελλάδα να στείλει εγγράφως την απάντηση της, Η απάντηση αυτή, όμως, διαμορφώθηκε με τη στενή συνεργασία των νομικών συμβούλων του ειδικού γραφείου Κοινοτικού Δικαίου του υπουργείου Γεωργίας και της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, ερήμην, για μια ακόμη φορά, της υπηρεσίας. Αυτή αρκέστηκε σε κάποιες φωτοτυπίες εγγράφων, χωρίς να διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο σκεπτικό υπεράσπισης της Ελλάδας και το πιο σημαντικό απ’ όλα, δεν έδωσε στους νομικούς συμβούλους την τελευταία απόφαση του υπουργού, το Δεκέμβριο του 2002, με την οποία υπήρχαν, βέβαια, κάποιοι περιορισμοί το Φλεβάρη, αλλά αποδεικνύει στην ουσία την πλήρη συμμόρφωση μας προς τους περίφημους πίνακες «Όρνις». Πάνω σ’ αυτή στηρίξαμε και εμείς το σκεπτικό μας και με την απάντηση που συντάξαμε πετύχαμε αυτό το πρωτοφανές φαινόμενο στις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αποσύρανε την παραπομπή της χώρας μας!

ΕΡΩΤ. Κ&Φ: Τι σημαίνει αυτό για το κυνήγι στην Ελλάδα;
ΑΠΑΝΤ: Κατ’ αρχήν, έχουμε κατοχυρώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες μέσα στο Φεβρουάριο. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν, Σημαίνει, επίσης, και κάτι άλλο εξίσου σημαντικό. Βοηθούνται και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, όσον αφορά τις διεκδικήσεις τους για το Φλεβάρη, Ως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας μπορώ να πω ότι η ελληνική υπόθεση αποτελεί μια μεγάλη συμβολή στο σύνολο των επιχειρημάτων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πολλές παραπομπές, όπως αυτή των Γάλλων και των Ιταλών, θα μπορούν να αποφευχθούν από δω και πέρα.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων