Τοξικά ελευθέρας βοσκής στο Θριάσιο

0

1012-dspphoto.jpg
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΛΙΝΑΡΔΟΥ – ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ

Στο διάβα μας για τη δυτική Αττική, ακούσαμε ότι εδώ παράγονται χιλιάδες τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων. Δεν ακούσαμε, όμως, τι γίνονται μετά. Ισως… γιατί τα χωράφια, τα ρέματα και δεκάδες παράνομες αποθήκες στη λεωφόρο του ΝΑΤΟ δεν έχουν μιλιά!

Στην περιοχή με την πιο βαριά βιομηχανία συναντήσαμε όμως και το πρώτο εργοστάσιο διαχείρισης τέτοιων αποβλήτων στη χώρα μας, που, υπό κανονικές συνθήκες, έπρεπε να δουλεύει όλο το εικοσιτετράωρο. Μάθαμε ότι έχει αναδουλειές και η μία και μόνη βάρδια, συμπληρώνεται με το ζόρι…

1. Μέχρι πριν από λίγον καιρό, η πολιτεία διαβεβαίωνε τους «κακούς» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που μας κυνηγούσαν για τον περιβαλλοντικό «βιασμό» του Θριασίου Πεδίου, ότι γίναμε «καλά παιδιά»:*«Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα διάθεσης αποβλήτων -επικίνδυνων και μη- που παράγονται στο Θριάσιο Πεδίο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, κατασκευάστηκε, αδειοδοτήθηκε και λειτουργεί στην περιοχή Ασπροπύργου, η βιομηχανία με την ονομασία Polyeco Α.Ε. (πρώην Τεχνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε.)».

Αυτή τη στιγμή, η Polyeco Α.Ε., μετά βίας δέχεται, όμως, 10.000 τόνους αποβλήτων το χρόνο!

2. Τζίφος… Οι «πελάτες» προτιμούν την ύπαιθρο. Αυτή η λύση τούς έρχεται φθηνότερα.

Από τους 300.000 και άνω τόνους επικίνδυνων αποβλήτων κάθε χρόνο στη χώρα μας, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό προέρχεται από τη βαριά και μη βιομηχανία που περικυκλώνει κυρίως την Ελευσίνα, τη Μάνδρα και τον Ασπρόπυργο.

Γύρω στους 100.000 καταστρέφεται, τηρουμένου του νόμου. Σ’ αυτό συμφωνούν οι περισσότεροι. Αυτό, όμως, για το οποίο δηλώνουν άγνοια είναι το πού πάνε αυτά που δεν εξάγονται σε χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο κ.λπ. για να καταστραφούν.

3. Αν και τα πράγματα μπλέκονται σ’ αυτό το σημείο, οι φήμες έρχονται να επαληθευθούν από μια σειρά γεγονότων. Για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ουκ ολίγες φορές έχει «κατακεραυνώσει» τη χώρα μας. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε από σχετικό έγγραφο τι μας καταλογίζουν:

* Τη μη καταγραφή των επικίνδυνων αποβλήτων και των ρυπογόνων βιομηχανιών.

* Τη μη κατάρτιση σχεδίων διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων για την περιοχή του Θριασίου Πεδίου.

* Την έλλειψη πληροφοριών σχετικά με έρευνες για επικίνδυνες ουσίες στα υπόγεια νερά.

* Την έλλειψη πληροφοριών για τον τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων συγκεκριμένων επιχειρήσεων της περιοχής.

Σκηνές που σοκάρουν

4. Απαντήσεις υπάρχουν, αλλά για ευνόητους λόγους… δεν μπορούν να δοθούν επίσημα. Τα ρέματα, τα περιβόλια και δεκάδες αποθήκες κοντά στον Ασπρόπυργο «μαρτυρούν» μια σκυθρωπή πραγματικότητα, η οποία αποτυπώνεται σε μια σειρά από φωτογραφίες που δημοσιεύει η «Κ.Ε.».

**Σε ορισμένες από αυτές, φαίνονται βαρέλια και σιδερένιες κούτες. Περιέχουν επικίνδυνα απόβλητα του στρατού και εντοπίστηκαν πριν από λίγον καιρό σε μια αποθήκη στη λεωφόρο του ΝΑΤΟ. Η κανονική τους πορεία ήταν να μπουν στο καράβι και να μεταφερθούν σε κάποια μονάδα του εξωτερικού.

**Ακόμα και το ΥΠΕΧΩΔΕ, με έγγραφά του κατά καιρούς, παραδέχεται και επίσημα την ασυδοσία που τόσα χρόνια προβάρει το ναρκισσισμό της εις βάρος των πολιτών του Θριασίου Πεδίου και περιγελά με συνειδητό θράσος τις υπηρεσίες που είναι αρμόδιες.

Στα χέρια μας «έπεσε» έγγραφο προϊσταμένης τμήματος του ΥΠΕΧΩΔΕ που ενημέρωνε υπηρεσιακά το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το Λιμενικό Σώμα και το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Ελευσίνας ότι μεγάλη βιομηχανία κοντά στην Ελευσίνα μπάζωνε τη θάλασσα με στερεά απόβλητα. Μάλιστα, η συντάκτρια δεν έκρυβε την αγωνία της…

«Η άμεση αντιμετώπιση του θέματος επιβάλλει τη λήψη δειγμάτων νερού και ιζήματος… σε 10 τουλάχιστον αντιπροσωπευτικές θέσεις κείμενες επί ομόκεντρων κύκλων με κέντρο το χώρο διάθεσης των εκκαμινευμάτων και ακτίνα αυξανόμενη κατά 200 μέτρα μέχρι την ακτή της Σαλαμίνας»!

Και να σκεφτεί κανείς ότι η βιομηχανία βρίσκεται στα απέναντι παράλια. Δικαιολογείται, πάντως, αν σκεφτούμε ότι από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 μέχρι πριν από λίγον καιρό κατάφερε να μπαζώσει 600 στρέμματα θάλασσας!

**Με άλλο έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ, με την ένδειξη κατεπείγον, προς τους ίδιους αποδέκτες… «Σύμφωνα με το Γενικό Χημείο του Κράτους, η χημική σύσταση των υλικών που εξετάστηκαν τα κατατάσσει στην κατηγορία των επικίνδυνων αποβλήτων».

Το «μαγικό» χαρτάκι

Για να βάλουμε, όμως, τα πράγματα στη θέση τους, η συγκεκριμένη βιομηχανία είχε προμηθευθεί την υπ’ αριθμόν 1.162/98 προσωρινή άδεια αποθήκευσης των τοξικών αποβλήτων της με απόφαση του τότε νομάρχη Δυτικής Αττικής.

Μετά, όμως, το πέρας από το «ταμείο», με αξιόπιστες, αλλά και μη, περιβαλλοντικές μελέτες -όπως μας λένε- ο έλεγχος από την πλευρά των αρχών, συγκεκριμένα του τμήματος Περιβάλλοντος της νομαρχίας, είναι δύσκολο να γίνει. Οι υπάλληλοι είναι μετρημένοι στα δάχτυλα, ασχέτως αν είναι αρμόδιοι για το πλέον νευραλγικό βιομηχανικό κομμάτι του Λεκανοπεδίου.

Ετσι λοιπόν, αν μια βιομηχανία καταθέσει μια κάπως «σουλουπωμένη» περιβαλλοντική μελέτη, πείσει τους αρμόδιους ότι διαθέτει χώρους προσωρινής αποθήκευσης επικινδύνων και όλα τα υπόλοιπα, παίρνει το μαγικό χαρτάκι κι από κει και πέρα ουδείς την ελέγχει για το αν όλα αυτά που υποστηρίζει ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

«Πάρ’ ό,τι θέλεις, παλιατζή»…

Πριν από μερικούς μήνες έγιναν επίσημες καταγγελίες που ανέφεραν ότι συγκεκριμένη βιομηχανία «έσκαψε» έναν ολόκληρο λόφο -τον λόφο της Βύχλας στην Ελευσίνα- κι έριχνε «εξαντλημένη καυστική σόδα».

Τι συνέβη; Τίποτα. Ο λόφος… παρηγοριέται μόνος του…

Κλοφέν έχει εντοπιστεί στο ρέμα του Αϊ-Γιώργη στον Ασπρόπυργο.
**Η ιστορία που ακολουθεί είναι για γέλια και για κλάματα: Παλιατζής αγόρασε από τις αποθήκες της ΔΕΗ διάφορα «σιδερικά», ανάμεσά τους και μονωτήρες με κλοφέν! Φυσικά η ΔΕΗ τους πήρε πίσω και καθάρισε την περιοχή που τους είχε βάλει ο άνθρωπος και ευτυχώς δεν είχε προλάβει να τους πουλήσει ακόμα!

Παρόμοιες ιστορίες ακούσαμε πολλές. Μία από αυτές μας προκάλεσε ανατριχίλα.

**Από τη νομαρχία έχουν εντοπιστεί επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα θαμμένα δίπλα από τη χωματερή των Ανω Λιοσίων. Εκεί, κοντά στη μονάδα που υπάρχει για την επεξεργασία τους…

**Οι άνθρωποι που μάχονται για το περιβάλλον σ’ αυτό το κομμάτι της Αττικής είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Ενας από αυτούς και ο Χρήστος Χρηστάκης, καθ’ όλα γνώστης των περιβαλλοντικών προβλημάτων του Θριασίου, επισημαίνει: «Ελεγχος ουσιαστικός δεν γίνεται».

**Ο δήμαρχος της Ελευσίνας, Γιώργος Αμπατζόγλου, συγκαταλέγεται στους σκληροπυρηνικούς: Ηταν ο πρώτος που κατήγγειλε τη χώρα μας στην Ε.Ε. Ουκ ολίγες φορές έχει εντοπίσει «κλοφέν» στο ρέμα του Αϊ-Γιώργη στον Ασπρόπυργο. «Εχω ακούσει πολλά αμαρτωλά για την περιοχή», του λέω. Για να πάρω την απάντηση: «Ο,τι κι αν ακούσεις να το πιστέψεις»…

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων