Ο Θ. Πάγκαλος καταθέτει τις απόψεις του για το κυνήγι

0

1017-pagalos.jpg

Η ηλεκτρονική Αρτέμιδα είναι η βασική πηγή ηλεκτρονικής ενημέρωσης των Ελλήνων Κυνηγών και στο πλαίσιο της σωστής και σφαιρική ενημέρωσης των μελών μας παρακαλούμε να μα στείλετε τις απόψεις σας πάνω στα θέματα που σας παραθέτουμε παρακάτω.

*/Όπως γνωρίζετε το κυνήγι ανά το κόσμο, αποτελεί μία καθόλα νόμιμη δραστηριότητα, που υπόκειται σε γραπτούς και άγραφους νόμους και δεν αποτελεί έκνομη δραστηριότητα είναι δε συμβατό με την αειφόρο ανάπτυξη και ομαλή λειτουργία των κανόνων που διέπουν την φύση./**//*

*/ Ως εκ τούτου και λαμβανομένου υπόψη:/*

*/ 1. Του γεγονότος ότι 300.000 χιλ. Έλληνες πολίτες ασχολούνται ενεργά με το κυνήγι και επιπλέον πολλές χιλιάδες επαγγελματιών δραστηριοποιούνται στον κυνηγετικό κλάδο, συνεισφέροντας στην εθνική οικονομία, ενώ ο κυνηγετικός τουρισμός αποτελεί μέσο επιβίωσης ορεινών ή μειονεκτικών περιοχών της πατρίδας μας/*

*/ 2. Ότι παρά το γεγονός ότι το κυνήγι στη χώρα μας διέπεται ήδη από πολύ αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο συνεχίζεται – με τη συνδρομή σε πλείστες περιπτώσεις της κεντρικής διοίκησης – η λήψη μέτρων που αντικειμενικά στοχεύουν π.χ στη δραστική περικοπή κυνηγοτόπων, στον εξοβελισμό της κυνηγετικής δραστηριότητας από επιλεγμένες περιοχές λ.χ υδροβιότοποι, ενώ για άλλες δράσεις στους ίδιους χώρους, δεν υφίστανται παρεμφερείς απαγορεύσεις κ.ο.κ/*

*/ Για τους λόγους αυτούς, θα επιθυμούσαμε να μας γνωρίσετε, τα ειδικότερα μέτρα που προτίθεσθε να λάβετε για το κυνήγι και αν το θεωρείτε αναπόσπαστο μέρος της παράδοσης μας, όπως το θεωρούμε εμείς και σε τι περαιτέρω ενέργειες θα προβείτε για να “αποχαρακτηρισθούν” οι κυνηγοί ως εν δυνάμει “καταστροφείς” της ελληνικής πανίδας, όπως δυστυχώς έχει συμβεί κατά κόρο τα τελευταία χρόνια, όπου η “υπερβολή και η ψευδοοικολογική ανησυχία” και υποκρισία μικρών ομάδων πολιτών, αντιστρατεύτηκε τις νόμιμες ενέργειες των συναρμοδίων Υπουργείων και οδήγησε τους κυνηγούς στις δικαστικές αίθουσες επί μία 10ετία. “/*

*Παρακαλώ γράψτε μας τις απόψεις σας και στείλτε μας το κείμενο στο email: info@e-artemis.gr προκειμένου να δημοσιευτούν στην αρχική σελίδα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.e-artemis.gr*

Μετά την αποστολή του ανωτέρω ερωτήματος προς τους βουλευτές λάβαμε την ακόλουθη απάντηση από τον κ. Θεόδωρο Πάγκαλο την οποία δημοσιεύουμε αυτούσια.

Αγαπητοί κύριοι,
ο τρόπος που διατυπώνεται το αίτημά σας και κυρίως ο καιρός τον οποίο επιλέξατε να το υποβάλλετε, νομίζω ότι δεν βοηθά ουσιαστικά τους σκοπούς σας.
Η προεκλογική περίοδος δεν είναι ο καλύτερος χρόνος για να συζητήσετε σοβαρά ένα τέτοιο κορυφαίο ζήτημα και ασφαλώς οι πιθανότητες να λάβετε ειλικρινείς απαντήσεις είναι ανάλογες των ημερών που υπολείπονται ως τις εκλογές.
Το πιθανότερο είναι να γίνετε θεατές ενός ιδιότυπου διαγωνισμού μεταξύ υποψηφίων και κομμάτων για το ποιος θα σας ευχαριστήσει περισσότερο. Προσωπικά αρνούμαι να συμμετάσχω σε μια τέτοια διαδικασία.
Οι απόψεις μου για το Κυνήγι και τους Κυνηγούς έχουν κατατεθεί δημόσια σε ανύποπτο χρόνο σε συνέντευξή μου στο περιοδικό “Κυνηγεσία και Κυνοφιλία”, τεύχος Ιουνίου 2002, την οποία και σας επισυνάπτω.
Δεν ξέρω αν οι θέσεις μου σας είναι ευχάριστες αλλά τουλάχιστον είναι ειλικρινείς.
Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας.

Συνέντευξη στο Περιοδικό «Κυνηγεσία και Κυνοφιλία»

Ιούνιος 2002, τεύχος 483, σελ.20-23

Τίτλοι

“Μηχανισμός συλλογής εσόδων το κυνήγι για την κυβέρνηση”

“Η πάταξη της λαθροθηρίας είναι το “κλειδί” για την αναβάθμιση του προφίλ των κυνηγών τονίζει ο Θεόδωρος Πάγκαλος”

Σχόλιο Σύνταξης

Φανατικός πολέμιος της λαθροθηρίας και αυστηρός στις κρίσεις του για τα “έργα” της Πολιτείας, απέναντι στο κυνήγι, ο Θεόδωρος Πάγκαλος δεν “κρύβει λόγια” και αποκαλύπτει ότι δεν υπάρχει ένα ενιαίο σχέδιο, για την προστασία και την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.

Υποστηρίζει, ότι το κράτος θα πρέπει να συνδέσει την κυνηγετική δραστηριότητα με τη φύση και “όχι να τη θεωρεί καταστροφική” γι’ αυτήν, ενώ με εύγλωττο τρόπο αποκαλύπτει ότι η Πολιτεία αντιμετωπίζει το κυνήγι, “κυρίως, ως μηχανισμό συλλογής εσόδων” και παράλληλα “νιώθει και κάποιες τύψεις, που του επιτρέπει να υπάρχει”.

Από την άλλη πλευρά, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, επισημαίνει τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις των κυνηγών, απέναντι στη φύση και συμβουλεύει: πάταξη της λαθροθηρίας, ευαισθησία απέναντι στο περιβάλλον και επιστημονική τεκμηρίωση των θέσεων της κυνηγετικής οικογένειας.

Εκτιμάτε ότι η Πολιτεία αντιμετωπίζει με σωστό τρόπο το θέμα του κυνηγίου; Πώς κρίνετε τη στάση του αρμόδιου υπουργείου –Γεωργίας-, σε ότι αφορά τη διαχείριση του Ταμείου Θήρας και τον τρόπο έκδοσης της ετήσιας ρυθμιστικής απόφασης; Εάν έχετε κάτι να προτείνετε, σχετικά…

Η πολιτεία αντιμετωπίζει το κυνήγι κυρίως ως μηχανισμό συλλογής εσόδων για τον οποίο ενίοτε νιώθει και κάποιες τύψεις που του επιτρέπει να υπάρχει. Δεν έχει και πολύ νόημα να συζητούμε για επιμέρους αλλαγές όταν η κεντρική σύλληψη του ζητήματος δεν μεταβάλλεται. Κατά τη γνώμη μου η Πολιτεία θα πρέπει να αντιμετωπίσει το κυνήγι σε εντελώς διαφορετική βάση. Δεν θα πρέπει να το βλέπει ως μια δραστηριότητα εξ ανάγκης και εκ των προτέρων καταστροφική για την φύση. Αντίθετα θα πρέπει να το συνδέσει με αυτήν. Δηλαδή, με απλά λόγια το κράτος πρέπει να πει, «Κύριοι, σας αρέσει να κυνηγάτε. Για να μπορείτε όμως να το κάνετε πρέπει να υπάρχουν βιότοποι και υγιείς πληθυσμοί ζώων. Άρα είστε υποχρεωμένοι να συνεισφέρετε στην κοινή προσπάθεια προστασίας της φύσης τόσο οικονομικά όσο και με προσφορά δωρεάν εργασίας. Και βεβαίως πρέπει να τηρείτε τους νόμους». Και όταν κάποιος δεν τους τηρεί θα πρέπει πρώτα απ’ όλους οι ίδιοι οι κυνηγοί να τον καταδικάζουν.

Το προφίλ του έλληνα κυνηγού βρίσκεται πολύ χαμηλά, στην κοινή γνώμη, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται από τα ΜΜΕ. Πώς εκτιμάτε και πώς εξηγείτε το γεγονός αυτό; Είναι θέμα απλά ελλείμματος «δημοσίων σχέσεων» από την Κυνηγετική Συνομοσπονδία ή συντρέχουν και άλλοι λόγοι, που συνάδουν με το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης –που προωθείται- και το οποίο προϋποθέτει μία άλλη σχέση του ατόμου με τη φύση;

Ο κύριος λόγος εξαιτίας του οποίου ο έλληνας κυνηγός παριστάνεται με μελανά χρώματα πολλές φορές, είναι η λαθροθηρία. Όλα τα υπόλοιπα που αναφέρατε παίζουν βεβαίως κάποιον ρόλο αλλά δεν αποτελούν την κύρια συνιστώσα. Η επικοινωνιακή πολιτική και οι σχετικές μεθοδεύσεις μπορούν να διορθώσουν μιαν εικόνα ή μπορούν ακόμα και να την κατασκευάσουν αλλά σ’ αυτή την περίπτωση δεν θα κρατήσει πολύ. Ασφαλώς και χρειάζονται οι «δημόσιες σχέσεις». Αλλά τι μπορεί να κάνει ένας επικοινωνιολόγος όταν εμφανίζεται η εικόνα δεκάδων δολοφονημένων κύκνων ή σπάνιων πουλιών και μάλιστα κατά την περίοδο ενός πρωτοφανούς κύματος κακοκαιρίας; Θα μου επιτρέψετε να σας πω και κάτι ακόμα. Επικοινωνιακή πολιτική δεν ασκεί μόνο μια υπηρεσία δημοσίων σχέσεων αλλά και ο καθένας από τους κυνηγούς. Το θέαμα λαγών ή πουλιών που κρέμονται νεκρά πάνω στα αυτοκίνητα, κρεμασμένα ως τρόπαια μάχης, ασφαλώς δεν βοηθάει καθόλου την εικόνα του έλληνα κυνηγού.

Πώς κρίνετε το μοντέλο διαχείρισης της άγριας ζωής και προστασίας της φύσης –έτσι όπως αυτό προωθείται από την κυβέρνηση και τα αρμόδια όργανά της; Τι έχετε να προτείνετε; Εκτιμάτε ότι οι κυνηγοί θα μπορούσαν να παίξουν έναν πρωτεύοντα ρόλο στη διαχείριση της άγριας ζωής και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος –και το γεγονός ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο πού οφείλεται;

Ας το θέσουμε απλά. Ένας κυνηγός που του αρέσει να «χτυπάει» λαγούς γνωρίζει πολύ καλά ότι για να το κάνει αυτό πρέπει να υπάρχουν λαγοί. Για να υπάρχουν λαγοί είναι προφανές ότι θα πρέπει να υπάρχει και το ανάλογο περιβάλλον για να ζουν. Άρα ένας πραγματικός κυνηγός δένεται με μια πολύ ισχυρή σχέση με αυτό που αποκαλούμε φυσικό περιβάλλον. Κατά τη γνώμη μου, οι πραγματικοί κυνηγοί δεν είναι σε καμία περίπτωση εχθροί της φύσης. Αντίθετα έχουν κάθε συμφέρον να την προστατεύουν ιδιαίτερα στις μέρες μας που η καταλήστευση των φυσικών πόρων και η καταστροφή των βιότοπων παίρνει δραματική μορφή. Βεβαίως είναι ευθύνη της Πολιτείας να τους εντάξει σ’ ένα συνολικότερο σχέδιο αλλά ως τότε είναι ευθύνη των κυνηγών να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Έχετε να προτείνετε αλλαγές στον τρόπο, που ασκείται, σήμερα το κυνήγι;

Εάν εννοείτε στο πώς κυνηγά κάποιος, θα πρέπει να πω ότι όσο περισσότερο εμπλέκει την τεχνολογία τόσο νοθεύει τους κανόνες του παιχνιδιού και άρα τόσο περισσότερο μεταβάλει το κυνήγι σε σφαγή ανυπεράσπιστων πλασμάτων, πράγμα που νομίζω ότι είναι καταδικαστέο και από τους ίδιους τους κυνηγούς.

Ποια είναι η γνώμη για το νομικό καθεστώς που διέπει την αγορά κυνηγετικού όπλου στη χώρα μας –αγοράζεις όπλο με μία ταυτότητα- και τι προτείνετε;

Δεν νομίζω ότι χρειάζονται ιδιαίτερα σχόλια. Είναι προφανές ότι θα πρέπει να αλλάξει επί το αυστηρότερον η νομοθεσία. Αλλά δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι η αγορά κυνηγετικού όπλου συνδέεται με το πώς γίνεται κάποιος κυνηγός. Νομίζω ότι θα πρέπει να ξαναδούμε αυτό το θέμα εξ αρχής. Ίσως οι κυνηγετικοί σύλλογοι να πρέπει να παίζουν πολύ πιο ενεργό ρόλο στο πώς και ποιος αναγνωρίζεται από την Πολιτεία ως κυνηγός.

Πιστεύετε ότι η συνεχιζόμενη και με κάθε ευκαιρία εντεινόμενη διαμάχη μεταξύ οικολόγων και κυνηγών συντηρεί «πράγματα και καταστάσεις»; Συμβάλλει στην προστασία της φύσης;

Οι οικολόγοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι το κυνήγι δεν είναι δυνατόν να απαγορευθεί δια νόμου. Η απάντηση στη λαθροθηρία δεν μπορεί να είναι η πλήρης κατάργηση του κυνηγιού. Οικολόγοι και κυνηγοί έχουν ένα κοινό εχθρό. Τους λαθροθήρες. Εκεί θα πρέπει να στραφούν οι προσπάθειες τόσο αυτών όσο και του κράτους. Η εξάλειψη της λαθροθηρίας θα θέσει υγιείς βάσεις για μια μελλοντική συνεργασία και ασφαλώς θα προσφέρει μέγιστη υπηρεσία στην προστασία της πανίδας του τόπου μας.

Γιατί ενώ ο κυνηγετικός κόσμος –καταβάλλοντας το κόστος με ίδια μέσα- πραγματοποιεί μελέτες για την εξέλιξη του πληθυσμού των θηραμάτων και την κατάσταση των βιοτόπων, προβαίνει σε ορεινές σπορές, παράγει και απελευθερώνει θηράματα, λειτουργεί την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, δημιουργεί και κινητοποιεί ομάδες πυροφύλαξης, δεν τυγχάνει καμιάς αναγνώρισης από το κράτος και γιατί το ίδιο το κράτος δεν «χρησιμοποιεί» τις οργανωμένες δυνάμεις της κυνηγετικής οικογένειας σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για την αναβάθμιση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, γιατί δεν τους εντάσσει σε ένα ενιαίο σχέδιο –μαζί με άλλους φορείς σε μία θετική κατεύθυνση;

Μα ποιος σας είπε ότι υπάρχει αυτό το σχέδιο;

Ποια είναι η προσωπική σας άποψη για τον έλληνα κυνηγό;

Βρίσκεται σε καλό δρόμο για την αποκατάσταση της δημόσιας εικόνας του. Αλλά θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές του και κυρίως θα πρέπει να δώσει βάρος στην παροχή βοήθειας για την πάταξη της λαθροθηρίας, στην ευαισθησία απέναντι στο περιβάλλον και στην επιστημονική τεκμηρίωση των θέσεών του.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων