Καμπανάκι για τη λίμνη Πολυφύτου

0

“Καμπανάκι” για τη λίμνη Πολυφύτου “χτύπησε” η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ, Μαρία Μουστάκα.

Σύμφωνα με δηλώσεις της κ. Μουστάκα στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόσφατες μετρήσεις έδειξαν ότι η λίμνη Πολυφύτου παρουσιάζει έντονο το φαινόμενο του ευτροφισμού με υψηλή αφθονία κυανοβακτηρίων και μάλιστα εν δυνάμει τοξικών του γένους μικροκύστης, γνωστό για την παραγωγή της τοξίνης-μικροκυστίνης.

Χαρακτήρισε απαραίτητη την ανάγκη παρακολούθησης της λίμνης, εφόσον χρησιμοποιείται για πόσιμο νερό και μάλιστα όχι μόνο για τα επίπεδα των πλαγκτικών κυανοβακτηρίων, αλλά και των εν δυνάμει τοξινών που παράγουν.

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία της για την ποιότητα των νερών της λίμνης Καστοριάς. Μετρήσεις που έγιναν στη λίμνη κατέδειξαν ότι παρατηρείται αποσταθεροποίηση του τροφικού πλέγματος από την παρουσία τοξικών κυανοβακτηρίων και ως εκ τούτου των διάφορων διεργασιών στο οικοσύστημα.

“Σωτηρία” για τις ελληνικές λίμνες, αποτελεί σύμφωνα με την κ. Μουστάκα, η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 2000/60, η οποία προβλέπει τη σωστή διαχείριση και τη βελτίωση της ποιότητας των αποθεμάτων νερού έως το 2015.

Εξάλλου, η κα Μουστάκα επισήμανε ότι οι λίμνες μας μπορούν να βελτιώσουν την οικολογική τους κατάσταση, αυτό όμως, απαιτεί “μακροχρόνια παρακολούθηση και έρευνα».

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων