Συνέντευξη του Δ. Λιντζέρη (βουλευτή ΠΑ.ΣΟ.Κ) στο Κυνηγεσία & Κυνοφιλία

0

1025-lintzeris.jpg

Δημήτρης Λιντζέρης
Βουλευτής ΠΑ.Σ.Ο.Κ.

Όσο πλησιάζουν οι εκλογές, το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει. Το ενδιαφέρον των κυνηγών για το πώς βλέπουν οι πολιτικοί το κυνήγι, είναι δεδομένο. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Λιντζέρης, αναφέρεται με λεπτομέρειες στα κυνηγετικά θέματα και τονίζει ότι βρίσκεται στο πλευρό των κυνηγών.

Γεννήθηκε στη Νίκαια τον Οκτώβρη του 1955.
Σπούδασε ιατρική και έχει ανακηρυχθεί σε διδάκτορα της Ιατρικής του πανεπιστημίου της Αθήνας. Είναι μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από την ίδρυση του και το 2000 εξελέγη βουλευτής. Είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη 13 χρονών.

Ερώτηση: Ποια είναι η άποψή σας για το κυνήγι;
Απάντηση: Πάντα ο άνθρωπος αγαπούσε το κυνήγι. Από της εμφανίσεώς του στο πλανήτη μέχρι σήμερα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως όλες οι αρχαίες θρησκείες είχαν θεότητα του κυνηγιού. Βέβαια τότε το κυνήγι συμμετείχε στις διατροφικές ανάγκες του ανθρώπου. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Σήμερα το κυνήγι είναι χόμπι και έτσι πρέπει να το προσεγγίσουμε. Είναι μια δραστηριότητα που όποιος την ασκεί πρώτα και κύρια είναι φυσιολάτρης. Αγαπά και σέβεται το περιβάλλον και χαίρεται να βρίσκεται μέσα σε αυτό. Του αρέσει να αθλείται, να περπατά στα βουνά και στο δάσος ανεξάρτητα από ης καιρικές συνθήκες. Βιώνει το μεγαλείο της φύσης και γίνεται ένα με αυτή. Μέρος της φύσης βέβαια είναι και τα θηράματα. και να τονίσω εδώ για όσους δεν ασχολούνται με το κυνήγι ή είναι εναντία σε αυτό, ότι είναι άλλο τα ζώα και τα πουλιά γενικώς και άλλο τα θηράματα, Ένας σοβαρό κυνηγός χαίρεται το κελάηδημα του αηδονιού και απολαμβάνει το “ζύγισμα” του γερακιού. Σέβεται τα θηράματα στη φάση της αναπαραγωγής. Με λίγα λόγια σέβεται το θήραμα και συμμετέχει ο ίδιος στην ισορροπία της φύσης. Ιδιαίτερα στην πατρίδα μας με το τόσο πλούσια φυσικό περιβάλλον και την πολυποίκιλη πανίδα και χλωρίδα, το κυνήγι είναι μια μεγάλη απόλαυση, αρκεί να γίνεται σύμφωνα με τους νόμους και κυρίως από ώριμους ανθρώπους. Και το λέω αυτό διότι σε όλες τις κοινωνικές ομάδες υπάρχουν και κακές εξαιρέσεις, οι οποίες όμως επ’ ουδένι δεν πρέπει να αλλοιώνουν την πραγματική δραστηριότητα των υπολοίπων, ούτε να την αμαυρώνουν. Πέρα απ’ αυτά το κυνήγι μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου μας. Να κάνει γνωστές τις φυσικές ομορφιές του, αλλά και να δώσει οικονομική ανάπτυξη σε απόμερες γωνιές της πατρίδας μας. Να τονώσει τον εσωτερικό τουρισμό κρατώντας τους κατοίκους των χωριών στον τόπο καταγωγής τους δημιουργώντας θέσεις απασχόλησης (ξενώνες, εστιατόρια και λοιπές υπηρεσίες).

Ερώτηση: Η ελληνική ύπαιθρός έχει ανάγκη στήριξης και δημιουργίας υποδομών. Οι κυνηγετικές οργανώσεις πιστεύεται ότι μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό;
Απάντηση: Αναμφίβολα η ελληνική ύπαιθρος πρέπει να ζήσει και οι κυνηγετικές οργανώσεις μπορούν να συμβάλλουν σ’ αυτό. Ήδη αναφέρθηκα για τον εσωτερικό τουρισμό. Πέρα όμως απ’ αυτό η δημιουργία εκτροφείων θηραμάτων αλλά και τα γενικότερα φιλοθηραματικά έργα μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικές υποδομές. Οι κυνηγοί γνωρίζουν καλά, πως για να ασκούν αυτό το χόμπι πρέπει να υπάρχουν θηράματα, πρέπει να υπάρχουν δάση και γνωρίζουν καλύτερα παντός άλλου, τις ανάγκες της περιοχής και τη διαφοροποίηση της πανίδας που με τη σειρά της είναι συνάρτηση της χλωρίδας. Γι’ αυτό η εκτροφή και η εν συνεχεία απελευθέρωση θηραμάτων όπως επίσης η σπορά αλλά και η δημιουργία κρουνών συμβάλουν αναμφίβολα στην ορθή διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Είναι αξιέπαινες οι προσπάθειες πολλών κυνηγετικών οργανώσεων στη δενδροφύτευση αλλά και στην προστασία των δασών από τις πυρκαγιές. Αυτές οι δραστηριότητες πρέπει να αναδειχθούν και να επεκταθούν.

Ερώτηση: Γνωρίζετε την ύπαρξη της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής: Ποια είναι η άποψη σας για αυτό το Σώμα φύλαξης που έχουν δημιουργήσει και χρηματοδοτούν οι κυνηγετικές οργανώσεις;
Απάντηση: Είναι μια αξιέπαινη προσπάθεια που αποδεικνύει ότι οι κυνηγετικές οργανώσεις πρώτα απ’ όλα αποτελούνται από ενεργούς πολίτες. Θα ήταν ευχής έργο, αυτή n αντίληψη να επικρατούσε σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Ένας συνειδητός πολίτης δεν τα περιμένει όλα από το κράτος, συμμετέχει και ο ίδιος στη διατήρηση αυτού που αγαπάει. Αξίζει να επισημάνω το γεγονός ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός “ομοσπονδιακών” θηρολάκων, ανά την Ελλάδα, οι οποίοι χρηματοδοτούνται από τις κυνηγετικές οργανώσεις. Είναι μια σημαντική συμβολή για την πάταξη της ανεργίας που αποτελεί γάγγραινα στον κορμό της ελληνικής κοινωνίας. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Επιτελούν έργο Εθνικής διάστασης, αφού φυλάσσουν τα δάση, κάνουν δενδροφυτεύσεις, δρουν ανασταλτικά για την ύπαρξη Λαθροκυνηγών.

Ερώτηση: Ποια είναι η θέση του κόμματός σας για το κυνήγι;
Απάντηση: Η αντιμετώπιση του ζητήματος «κυνήγι» από την πολιτεία έχει πολλές πτυχές, γιατί πρέπει να λάβει υπόψη του τις βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν μια ευνομούμενη πολιτεία. Συγκεκριμένα:
1. Προστασία του περιβάλλοντος
2. Διατήρηση της πανίδας και της χλωρίδας στην πατρίδα μας
5. Η ελευθερία των Ελλήνων να ασκούν ελεύθερα τις δραστηριότητες τους που είναι και συνταγματικά κατοχυρωμένο.
4. Το ειδικό νομοθετικό πλαίσιο σε σχέση με την οπλοφορία και οπλοχρησία
H θέση του κόμματός μου είναι η εύρεση της χρυσής τομής μεταξύ των πιο πάνω. Στηρίζει την ελευθερία των Ελλήνων να ασχολούνται με το κυνήγι, ενώ παράλληλα λαμβάνει σειρά μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος. Η σύνθεση των πιο πάνω είναι μία δύσκολη υπόθεση και πολλές φορές υπάρχουν συγκρούσεις και αντιφάσεις. Θεωρώ όμως ότι η μέση οδός την οποία ακολουθεί είναι η ορθότερη, Όλοι μας έχουμε δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Πιστεύω ότι η ορθή δράση των κυνηγετικών συλλόγων και ο σύννομος τρόπος άσκησης του κυνηγιού, θα αμβλύνουν τις όποιες αρνητικές προσεγγίσεις και θα δημιουργήσουν θετικές προϋποθέσεις για την ανάδειξη της ομορφιάς του κυνηγιού.

Ερώτηση: Στην εκλογική σας περιφέρεια, οι κυνηγετικοί σύλλογοι παρουσιάζουν περιβαλλοντικό-κοινωνικό έργο: Αν ναι σας το γνωστοποιούν;
Απάντηση: Σίγουρα χρειάζεται μεγαλύτερη ενημέρωση νια τις δραστηριότητες του κυνηγετικού συλλόγου Πειραιά και στα πολιτικά πρόσωπα και στην τοπική αυτοδιοίκηση, κυρίως όμως στους κατοίκους της περιοχής. Απ’ ότι γνωρίζω ο σύλλογος έχει να επιδείξει σημαντικό περιβαλλοντικό και γενικότερα κοινωνικό έργο. Όπως δενδροφυτεύσεις στο όρος Αιγάλεω, εθελοντική συμμετοχή σε ομάδες πυροπροστασίας, απελευθερώσεις θηραμάτων στο όρος Αιγάλεω, εθελοντική συμμετοχή στον καθαρισμό της περιοχής, όπως επίσης πολύ καλή συνεργασία με το Διαδημοτικό Κέντρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων σκυλιών, πολύ σημαντική θεωρώ τη συνεργασία του κυνηγετικού συλλόγου με τα δύο οικολογικά Σχολεία του Πειραιά. Είναι πολύ χρήσιμο για τα παιδιά μας να αποκτήσουν οικολογική και περιβαλλοντική συνείδηση. Τέλος η εθελοντική αιμοδοσία που οργάνωσε αποδεικνύει τις γενικότερες ευαισθησίες των μελών του συλλόγου για το κοινωνικό σύνολο.

Ερώτηση: Πιστεύεται ότι οι κυνηγετικές οργανώσεις αντεπεξέρχονται στις απαιτήσεις των καιρών ή χρειάζονται βελτίωση σε κάποιους τομείς;
Απάντηση: Οι κυνηγετικές οργανώσεις αποτελούνται από ανθρώπους που κυρίως αγαπούν το κυνήγι. Είναι λογικό λοιπόν η κύρια δραστηριότητά τους να σχετίζεται με το αγαπημένο τους χόμπι. Πέρα απ’ αυτό, ακριβώς επειδή είναι κοινωνικές οργανώσεις με ευρύτερους ορίζοντες έχουν και άλλες δραστηριότητες. Οι αναφορές μου στις πιο πάνω ερωτήσεις αναδεικνύουν τον ρόλο τους ο οποίος όσο διευρύνεται τόσο καλύτερο είναι. Γνωρίζω, ότι έχουν συμμετοχή στην ενίσχυση των ατόμων με ειδικές ανάγκες που λαμβάνουν μέρος στην παραολυμπιάδα, όπως επίσης και τη βοήθεια που έστειλαν στους σεισμοπαθείς ανά την Ελλάδα, αλλά και στους πρόσφυγες που δημιούργησε ο Πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία. Αυτές οι δραστηριότητες αποδεικνύουν ότι τα μέλη των κυνηγετικών οργανώσεων είναι συνειδητοί πολίτες με άποψη και όχι μια κλειστή εσωστρεφείς ομάδα και οφείλουν να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους όλοι οι πολέμιοί τους.

Ερώτηση: Λαθροκυνήγι και λαθροκυνηγοί. Η αδυναμία πάταξης αυτού του ζητήματος πιστεύετε ότι οφείλεται στην αδιαφορία ή ανικανότητα της πολιτείας ή στην κακή νοοτροπία κάποιων παρανομούντων;
Απάντηση: Ομολογουμένως υπάρχει αδυναμία στην πάταξη των λαθροκυνηγών από μεριάς πολιτείας. Αυτή οφείλεται στη γεωγραφική μορφολογία της πατρίδας μας, στα απόκρημνα βουνά, στα δύσβατα δάση αλλά και στο ερήμωμα της υπαίθρου. Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να επιδιώξουμε την κοινωνική ευαισθησία αλλά και την περαιτέρω δραστηριοποίηση των κυνηγετικών συλλόγων. Αναμφίβολα, τα ζήτημα είναι να βρεθούν τρόποι για να συνετιστούν οι παρανομούντες, οι οποίοι επιδεικνύουν αντικυνηγετική και αντιπεριβαλλοντική συμπεριφορά. Παρανομούντες θα υπάρχουν πάντα. Θα πρέπει όλοι εμείς, πολιτεία, σύλλογοι, κοινωνία να τους απομονώσουμε και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις να τους τιμωρήσουμε.

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι τα ΜΜΕ αντιμετωπίζουν τα κυνηγετικά θέματα με αντικειμενικότητα;
Απάντηση: Τα ΜΜΕ αντιμετωπίζουν αποσπασματικά το θέμα. Ανάλογα με τις των δημοσιογράφων άλλοι προβάρουν θετικά άλλοι αρνητικά. Πιστεύω ότι χρειάζεται μια γενικότερη και πιο σφαιρική ενημέρωση του κοινού.

Ερώτηση: Επιθυμείτε να συμπληρώστε κάτι για το κυνήγι γενικά ή τους κυνηγούς;
Απάντηση: Όπως προκύπτει από τα πιο πάνω μ’ αρέσει το κυνήγι έστω και αν ο χρόνος δεν μου επιτρέπει να ασχοληθώ με αυτό. Αντιλαμβάνομαι αυτή τη δραστηριότητα μέσα στα πλαίσια της αγάπης για τη φύση, το σεβασμό στα φυσικό περιβάλλον, την απόλαυση που σου δίνει κάθε φυσιολατρική δραστηριότητα. Χρειάζεται να υπερισχύσουν όσοι από το κυνήγι επιδιώκουν ν’ απολαμβάνουν τα πιο πάνω με αίσθηση μέτρου και αυτοσυγκράτηση και να απομονώνονται όσοι δρουν παράνομα εκκινώντας από εγωιστικό και ανώριμα κίνητρα. Οι κυνηγετικοί σύλλογοι έχουν τον πρώτο λόγο για το μέλλον του κυνηγιού στην πατρίδα μας και οφείλουν να δρουν θετικά με συνέχεια και επέκταση των εν γένει κοινωνικών δραστηριοτήτων τους.
Όλοι οι κυνηγοί ας εμβαθύνουμε στο “μύθο του Αγαμέμνονα”, που αναγκάστηκε να θυσιάσει την κόρη του, Ιφιγένεια επειδή είχε σκοτώσει στο κυνήγι το ελάφι της θεάς Άρτεμις.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων