Ο «γάμος» που ένωσε και τυπικά τον ΚΥΝΗΓΟ με τη ΦΥΣΗ!

0

Επιτέλους, αλλαγή πλεύσης και πολιτικής

Ο «γάμος» που ένωσε και τυπικά τον ΚΥΝΗΓΟ με τη ΦΥΣΗ!

Οι σύγχρονες ανάγκες και οι διαρκείς εξελίξεις στο εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με την “ταυτοποίηση” του ρόλου που θα έχει ο κυνηγός στη νέα εποχή, οδηγούν όλες τις ευρωπαϊκές κυνηγετικές οργανώσεις στον εκσυγχρονισμό και στη διεύρυνση των σκοπών λειτουργίας τους, σε θέματα που σχετίζονται με το φυσικό περιβάλλον και που ανέκαθεν συνυπήρχαν, “άτυπα”, με την κυνηγετική δραστηριότητα.

του Λευτέρη Κακαβούλη

Ακολουθώντας τις επιταγές της νέας εποχής, η κορυφή της πυραμίδας των κυνηγετικών οργανώσεων της Ελλάδας, η Κ.Σ.Ε., αντέδρασε ταχύτατα στον εναρμονισμό της πολιτικής της με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και μέσα από τη διαδικασία μιας έκτακτης γενικής συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2004, προχώρησε σε καθοριστικές “χειρουργικές” αλλαγές στο καταστατικό της. Με τις αλλαγές αυτές οι Κ.Ο. της χώρας μας κατοχυρώνουν πλέον και επίσημα τον οικολογικό και περιβαλλοντολογικό χαρακτήρα τους, γεγονός που θα τους επιτρέψει να συμμετάσχουν σε όλες τις δράσεις (επιδοτούμενες και μη) που σχετίζονται με την ανάπτυξη του φυσικού περιβάλλοντος.

Επίσης, οι αλλαγές αυτές θα διευκολύνουν την Κ.Σ.Ε. στην υλοποίηση της φιλοθηραματικής της πολιτικής, στη διαχρονική εξασφάλιση του κυνηγίου και στην ανάδειξη του κυνηγού σε σημαντικό παράγοντα της αειφορικής διαχείρισης του κεφαλαίου της άγριας ζωής. Αναλυτικότερα, η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει στις Κ.Ο. να βρουν τους πόρους που χρειάζονται, αφενός για την υλοποίηση του πανελλαδικού προγράμματος αναβάθμισης των βιοτόπων, που είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη του ενδημικού θηράματος, και αφετέρου για την αναβάθμιση της παιδείας των κυνηγών-μελών της, που ασκούν την κυνηγετική δραστηριότητα. Όπως όλοι γνωρίζουμε, το αποδημητικό θήραμα διέπεται από πολλούς αστάθμητους παράγοντες, ποσοτικούς και χρονικούς, εφόσον οι περισσότερες χώρες, που λειτουργούν σαν αποθήκη, στην πλειονότητα τους δεν το κυνηγούν, άρα δεν ενδιαφέρονται. Ο μόνος τρόπος για να αποκτήσει η χώρα μας τον ποιοτικό, ποσοτικό και χρονικό έλεγχο των θηρεύσιμων ειδών είναι με την ανάπτυξη του ενδημικού θηράματος. Βέβαια, όπως είναι φυσικό, η εξέλιξη αυτή δικαιώνει απόλυτα τη φιλοσοφία του τίτλου και της στάσης του περιοδικού “ΚΥΝΗΓΟΣ & ΦΥΣΗ” εδώ και δώδεκα χρόνια – δεν δώσαμε τυχαία στο περιοδικό αυτό το όνομα.

Οι κυνηγοί οικολόγοι

Ας δούμε, όμως, αναλυτικά μερικές από τις αλλαγές του καταστατικού της Κ.Σ,Ε, που αποφάσισε η έκτακτη γενική συνέλευση της 25ης Ιανουαρίου.
Στο ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Α’ αναγράφονται τα εξής:
Ίδρυσις – Έδρα – Επωνυμία.
Άρθρον 1.
Παρ. 1 του άρθρου 1.
η προηγούμενη διατύπωση:
1. «Ιδρύεται Κυνηγετική Συνομοσπονδία υπό την επωνυμίαν «ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ» με έδραν τας Αθήνας.
Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ έχει ως εξής: Η παρ. 1 του άρθρου 1 αντικαθίσταται ως εξής:

1. «Ιδρύεται Κυνηγετική Συνομοσπονδία υπό την επωνυμία “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΥΝΗΓΙΟΥ & ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ” με έδρα την Αθήνα»
Παρ, 2 του άρθρου 1.
η προηγούμενη διατύπωση:

2. «Η Συνομοσπονδία αυτή ανεγνωρίσθη παρά του Υπουργείου Γεωργίας ως συνεργαζόμενον μετ’ αυτού Σωματείον, τελούν υπό την εποπτείαν τούτου (Γενικής Διευθύνσεως Δασών).»
Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ έχει ως εξής:
Η παρ. 2 του άρθρου 1 αντικαθίσταται ως εξής:

2. «Η Συνομοσπονδία αυτή αναγνωρίσθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας ως συνεργαζόμενο με αυτό Σωματείο, εποπτεύεται από το Υπουργείο Γεωργίας και συνιστά μη κερδοσκοπική και μη Κυβερνητική οργάνωση. Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία είναι το ανώτατο -τριτοβάθμιο όργανο της οργάνωσης των κυνηγών της Ελλάδας, με δευτεροβάθμια όργανα τις Κυνηγετικές Ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια τους Κυνηγετικούς Συλλόγους.»
Σκοπός – Μέσα
Αρθρον 2.
η προηγούμενη διατύπωση:
Σκοπός του Σωματείου είναι:
1) Η άσκησις εποπτείας και ελέγχου επί των Κυνηγετικών Ομοσπονδιών και των Κυνηγετικών Συλλόγων της χώρας, 2) η δια παντός νομίμου μέσου προστασία του θηράματος, επί τω τέλει της αναπτύξεως και αξιοποιή- σεως εν τη χώρα θηραματικού πλούτου αναλόγου προς τας εδαφικός και κλιματολογικός συνθήκας της χώρας, 3) η εποπτεία δια την άσκπσιν της θήρας υπό των μελών των Κ. Συλλόγων εις τα πλαίσια των κυνηγετικών εξελίξεων της χώρας, 4) η συνεργασία μετά των Κρατικών Οργάνων δια την εναρμόνισιν των φιλοθηραματικών επιδιώξεων εν τω πλαισίω των Νόμων, 5) η ίδρυσις φυσικών και τεχνητών εκτροφείων θηραμάτων ή η ενίσχυσις των Κρατικών τοιούτων, προς εμπλουτισμόν της χώρας δια θηραμάτων, 6) η εισήγησις και λήψις παντός μέτρου χρησίμου δια την προώθη-σιν των γενικών οκοπών της Συν/δίας, 7) η επί διεθνούς επιπέδου συνεργασία και ενημέρωσις επί των θηραματικών σκοπών ως ανωτέρω διαγράφονται και 9) η οικονομική ενίσχυσις των εχουσών ανάγκην Κυνηγετικών Οργανώσεων προς επίτευξιν των σκοπών αυτών.
Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ έχει ως εξής:
Το άρθρο 2 αντικαθίσταται ως εξής:
Σκοπός- Μέσα
Άρθρο 2.
Σκοπός του Σωματείου είναι:

1. Η χάραξη της θηραματικής πολιτικής, η μέριμνα για την εφαρμογή της και η προστασία, αναβάθμιση, βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος.
2. Η άσκηση εποπτείας και ελέγχου επί των Κυνηγετικών Ομοσπονδιών και των Κυνηγετικών Συλλόγων της χώρας.
3. Η ευθύνη για την εκπόνηση, κατάρτιση και σχεδιασμό μελετών, έργων, εκθέσεων, ερευνών, προγραμμάτων και λοιπών δράοε-ων που κρίνονται αναγκαία για την επίτευξη του σκοπού της οργάνωσης και άσκησης της θηρευτικής δραστηριότητας και της προστα-
σίας, αναβάθμισης και βελτίωσης του φυσικού περιβάλλοντος.
4. Η ανάληψη και η εκτέλεση προγραμμάτων, καθώς και η συμμετοχή σ’ αυτά, που προκηρύσσονται εκτελούνται και εφαρμόζονται από κρατικούς ή άλλους φορείς καθώς και η χρηματοδότηση αυτών από ίδιους πόρους ή από ενισχύσεις ή επιχορηγήσεις τρίτων.
5. Η συνεργασία με κάθε μορφής ερευνητικά κέντρα, κρατικούς φορείς, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικούς τοιούτους για δραστηριότητες που έχουν σχέση με τη διαχείριση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της άγριας ζωής.
6. Η συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα και η κοινωφελής δράση σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό, ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο.
7. Η δια παντός νομίμου μέσου προστασία του θηράματος με στόχο την ανάπτυξη και αξιοποίηση του θηραματικού πλούτου της χώρας αναλόγου προς τας εδαφικός και κλιματολογικός συνθήκας της χώρας.
8. Η εποπτεία δια την άσκησιν της θήρας υπό των μελών των Κυνηγετικών Συλλόγων εις τα πλαίσια των κυνηγετικών εξελίξεων της χώρας.
9. Η συνεργασία μετά των Κρατικών Οργάνων δια την εναρμόνισιν των φιλοθηραματικών επιδιώξεων εν των πλαισίων των Νόμων.
10. Η ίδρυσις φυσικών και τεχνητών εκτροφείων θηραμάτων και η αρωγή των Κρατικών τοιούτων προς εμπλουτισμόν της χώρας δια θηραμάτων, καθώς και η ίδρυση Κέντρων Περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας.
11. Η εισήγησις και λήψις παντός μέτρου χρησίμου δια την προώθησιν των σκοπών της Συνομοσπονδίας.
12. Η εκπροσώπηση της χώρας διεθνώς και η συμμετοχή σε κάθε όργανο, Οργανισμό και λοιπούς φορείς ή οργανώσεις της αλλοδαπής που έχουν σχέση με τους στόχους της Συνομοσπονδίας.
13. Η οικονομική ενίσχυσις των δράσεων των Κυνηγετικών Οργανώσεων προς επίτευξιν των σκοπών αυτών.
Πιστεύουμε ότι οι ρυθμίσεις αυτές ήταν απαραίτητες για να ανοίξουν οι πόρτες σε μια νέα πορεία, που επιβάλλει η τάξη της νέας εποχής. Αυτό που απομένει είναι η θέληση για αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται πλέον.

Οι επείγουσες αλλαγές στο καταστατικό θα διευκολύνουν την Κ.Σ.Ε. στην υλοποίηση της φιλοθηραματικής της πολιτικής, στη διαχρονική εξασφάλιση του κυνηγίου και στην ανάδειξη του κυνηγού σε σημαντικό παράγοντα της αειφορικής διαχείρισης του κεφαλαίου της άγριας ζωής.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων