Το 12% από τα είδη πτηνών απειλείται με εξαφάνιση

0

1034-3759.jpg
Νο 1 εχθρός τους, οι ανθρώπινες επεμβάσεις, όπως η καταστροφή των βιοτόπων από τη σύγχρονη γεωργία

Το 12% από τα 10.000 είδη πτηνών σε όλον τον κόσμο απειλείται με εξαφάνιση, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Προστασίας των Πτηνών, που πραγματοποιείται στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής. Από τα 1.121 είδη που κινδυνεύουν, τα 179 απειλούνται με άμεση εξαφάνιση και από αυτά τα θαλάσσια πτηνά και τα πτηνά των ασιατικών δασών είναι αυτά που κινδυνεύουν περισσότερο, σύμφωνα με την έκθεση που έχει τίτλο “Κατάσταση των πτηνών σε όλον τον κόσμο για το 2004”.

Τα πουλιά είναι “περιβαλλοντικοί δείκτες” επισημαίνουν οι ειδικοί
Στην έκθεση επισημαίνεται πως η πρώτη και βασική απειλή για το μέλλον των πτηνών στον κόσμο είναι η καταστροφή του φυσικού τους περιβάλλοντος από τη σύγχρονη γεωργία.

Στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική μεγάλος αριθμός αρπακτικών πτηνών έρχονται σε επαφή με καλώδια ηλεκτροδότησης με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από ηλεκτροπληξία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των νεοσσών του ισπανικού αυτοκρατορικού αετού το 30% των οποίων χάνουν τη ζωή τους με αυτόν τον τρόπο.

Συνολικά 966 είδη που απειλούνται έχουν πληθυσμό μικρότερο των 10.000, 502 είδη έχουν πληθυσμό μικρότερο των 2.500 και περίπου 77 είδη μικρότερο των 50.

“Τα πτηνά μας στέλνουν ορισμένα σημαντικά μηνύματα που δεν πρέπει να αγνοούμε. Μας δείχνουν πως το περιβάλλον αντιμετωπίζει προβλήματα εξαιτίας της εκτεταμένης και συνεχιζόμενης αιμορραγίας της βιοποικιλότητας”, επισημαίνεται στην έκθεση.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων