Ο άνθρωπος “εξοντώνει” τον πλανήτη που γεννήθηκε, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη

0

Στη δραματική διαπίστωση πως εντός των προσεχών 30 ετών τα δύο τρίτα της επιφάνειας της Γης θα έχουν πιθανότατα διαταραχθεί ανεπανόρθωτα ή καταστραφεί εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, καταλήγει νέα έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP), προειδοποιώντας πως οι επιλογές του σήμερα θα καθορίσουν τη μορφή του πλανήτη που θα γνωρίσουν οι απόγονοί μας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του επιστημονικού περιοδικού New Scientist, που επικαλείται την εν λόγω έκθεση, έως το 2032 άνω του 70% της επιφάνειας της Γης ενδέχεται να έχει “καταστραφεί, ή διαταραχθεί ανεπανόρθωτα” μέσω της ανοικοδόμησης πόλεων, οδικών δικτύων, ορυχείων και άλλων υποδομών του ανθρώπινου πολιτισμού.

Μολονότι έχουν γίνει ορισμένα βήματα προόδου ως προς τον αγώνα για προστασία του περιβάλλοντος -όπως η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της μόλυνσης των υδάτων και της τρύπας του όζοντος στα ανεπτυγμένα κυρίως κράτη του πλανήτη-, η έκθεση του ΟΗΕ υπογραμμίζει τη σταδιακή “φθορά” του περιβάλλοντος, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι περιοχές που ενδέχεται να δεχθούν στο μέλλον το μεγαλύτερο “πλήγμα” είναι η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική, με το 80% του παρθένου εδάφους τεσσάρων μεγαλουπόλεων των περιοχών αυτών να έχει καταστραφεί έως το 2032.

Το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UΝΕP), υπηρεσία που συστάθηκε προ τριάντα ετών, προειδοποιεί στη σχετική έκθεση -η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη- πως οι επιλογές αυτής της γενιάς θα έχουν καθοριστικό ρόλο για τον κόσμο που θα γνωρίσουν οι απόγονοί μας.
Βάσει των εκτιμήσεων των επιστημόνων, η ανθρώπινη δραστηριότητα -εάν συνεχίσει με τους σημερινούς ρυθμούς – θα έχει προκαλέσει σε διάστημα 30 ετών την καταστροφή ανεκμετάλλευτης, παρθένας γης έκτασης μεγαλύτερης από αυτήν που καλύπτει η Βόρειος Αμερική.

Επιπλέον, επαναλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η εκτίμηση που πρωτοδιατυπώθηκε προ τριετίας, σύμφωνα με την οποία η εξάπλωση της ανθρώπινης δραστηριότητας στον πλανήτη απειλεί με εξάλειψη το ένα τέταρτο των θηλαστικών της Γης.

“Αυτή τη στιγμή έχουμε στη διάθεσή μας εκατοντάδες διακηρύξεις, συμφωνίες, οδηγίες και νομικά δεσμευτικές συνθήκες. Επιτρέψτε μας να βρούμε τώρα το πολιτικό κουράγιο και τη χρηματοδότηση που απαιτείται για την εφαρμογή αυτών των συμφώνων” αναφέρει ο εκτελεστικός διευθυντής του UNEP, Κλάους Τόπφερ.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων