Για όλα μίλησε ο Πρόεδρος

0

1144-ppado.jpg

Για όλα μίλησε ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Ν. Παπαδόδημας , στην καθιερωμένη ομιλία που κάνει κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της DIANA 2004.

«Συνηθίζουμε σε κάθε κυνηγετική έκθεση, να αφιερώνουμε λίγη ώρα για να λέμε ορισμένα πράγματα σε σχέση με το κυνήγι.

Θέλω να σας ευχαριστήσω που ήρθατε, θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους διοργανωτές της DIANA που δίνουν την ευκαιρία κάθε χρόνο να έρχονται εδώ χιλιάδες άνθρωποι και να έρχονται σε επαφή με τα κυνηγετικά ζητήματα και προϊόντα. Να τους συγχαρούμε για την προσπάθεια αυτή και βεβαίως να τους ευχηθούμε, να έχει μια συνεχή ανοδική πορεία κάθε χρόνο.

Τα πράγματα τα οποία συνηθίζω να λέω και μετά να απαντάω σε ορισμένες ερωτήσεις με την ευκαιρία της έκθεσης είναι ένας πολύ σύντομος απολογισμός για το τι έγινε την προηγούμενη χρονιά.

Τυχαίνει πάντοτε η έκθεση να γίνεται μετά τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου και είναι μια ευκαιρία να λέμε ποια είναι τα θέματα τα οποία, εμείς ως κυνηγετική συνομοσπονδία αντιμετωπίσαμε κατά την περασμένη περίοδο.

Θα ξεκινήσω καταρχήν λέγοντας ότι επειδή πράγματι ο απολογισμός της προηγούμενης χρονιάς είναι ένας θετικός απολογισμός, να πω ότι κάθε θετικό αποτέλεσμα που έχουμε πετύχει μέχρι τώρα, οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε κατορθώσει επί πολλά χρόνια πια να έχουμε μια πολύ καλή, άριστη, συνεργασία μεταξύ μας. Ένα διοικητικό συμβούλιο το οποίο θα το ζήλευαν ως προς τον τρόπο λειτουργίας του, ως προς την μεταξύ των μελών κατανόηση, ως προς την απελευθέρωση από κάθε προσωπική ή άλλου είδους άποψη και όλοι μαζί έχουμε έναν μοναδικό στόχο, το κυνήγι, και το υπηρετούμε ο κάθε ένας με τη δική του δυνατότητα και δύναμη και δεν έχουμε κανένα μα κανένα απολύτως πρόβλημα σε οποιοδήποτε επίπεδο. Αυτό συμβαίνει πολλά χρόνια και δεν είναι τυχαίο, συμβαίνει και σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις αλλά πάλι δεν είναι τυχαίο. Θα συμβαίνει και στα πολύ σημαντικά θέματα με πολλές δυσκολίες που θα συναντήσουμε τα χρόνια που θα έρθουν. Το λέω κάθε φορά αλλά θέλω να το τονίζω ακόμα μια φορά, διότι είναι ένα δύσκολο πράγμα να το πετύχεις ή όταν το έχει πετύχει τότε μπορείς να καταλάβεις πόσο σημαντικός είναι αυτός ο παράγοντας.

Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες για αυτή τη δουλειά για αυτή την προσπάθεια και να ξέρετε ότι αποτελεί και προϋπόθεση για την όποια μας επιτυχία.

Η χρονιά που πέρασε είχε πολλά επί μέρους προβλήματα, αλλά εγώ θα σταθώ σε δύο που θεωρώ ότι είναι τα πιο σημαντικά, παρόλο που το κάθε θέμα που έχει σχέση με το κυνήγι είναι σημαντικό και εδώ μάλιστα κάνουμε το εξής λάθος μερικές φορές όταν έρθουμε σε επαφή με διαφόρους ανθρώπους, που μπορεί να έχω στο μυαλό μου κάτι μεγάλο πχ το θέμα του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, να ακούω ένα πρόβλημα από ένα φίλο συνάδελφο κυνηγό που είναι συγκεκριμένο, είναι τοπικό, είναι περιορισμένο και λέω, τι λέει τώρα αλλά κάνω λάθος διότι για αυτόν τον άνθρωπο το πρόβλημα είναι σημαντικό και η σωστή αντιμετώπιση είναι να βρίσκεις χρόνο και να βλέπεις όλα τα προβλήματα.

Υπήρχαν λοιπόν πολλά θέματα με τα οποία ασχοληθήκαμε αλλά θα σταθώ σε δύο τα οποία θεωρώ τα πιο σημαντικά ή από τα σημαντικότερα.

Το πρώτο από αυτά είναι ο περίφημος «Φλεβάρης». Όλοι ξέρετε πια, διότι υπάρχει ενημέρωση, που πρέπει πάντοτε να βελτιώνεται, αλλά σε σχέση με τα χρόνια που περνάνε είναι συνεχώς βελτιούμενη, διότι και με τα περιοδικά, τα ένθετα αλλά και με κάποια sites και άλλου είδους ενημερωτικές προσπάθειες που κάνουν οι ομοσπονδίες, πιστεύω ότι ο οποιοσδήποτε κυνηγός θέλει πλέον σήμερα να έχει μια βασική πληροφόρηση των θεμάτων που απασχολούν το κυνήγι, μπορεί να την έχει εύκολα και όπως έχω δηλώσει επανειλημμένα από τέτοια θέση, δεν δέχομαι την δικαιολογία ότι δεν υπάρχει ενημέρωση.

Για το Φλεβάρη είχαμε τη γνωστή απόφαση παραπομπής στη νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διότι θεωρήθηκε ότι ορισμένες ημερομηνίες λήξης κυνηγίου, διαφόρων ειδών, ήταν κατά παράβαση του κοινοτικού δικαίου και επομένως έπρεπε η ευρωπαϊκή επιτροπή να παραπέμψει την Ελλάδα στο δικαστήριο. Εστάλη λοιπόν μια αγωγή και σύμφωνα με τη διαδικασία του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, η χώρα η οποία παραπέμπεται, πρέπει να απαντήσει εγγράφως για τα θέματα τα οποία την κατηγορούν. Εδώ θα σταθώ λίγα λεπτά γιατί είναι σημαντικό.

Όλοι ξέρουμε από χρόνια ότι το θέμα του Φλεβάρη αποτελεί για τα μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης ένα μεγάλο αγκάθι δεδομένου ότι για μια σειρά από λόγους, η ευρωπαϊκή ένωση ερμηνεύοντας την οδηγία για τα πουλιά και με τα επιστημονικά όργανα τα οποία έχει ιδρύσει, αντιμετώπιζε την λήξη της κυνηγετικής περιόδου κάθε είδους με πολύ μεγάλη αυστηρότητα και η τάση ήταν να συρρικνώνονται συνέχεια αυτές οι ημερομηνίες με αποτέλεσμα το Φλεβάρη να μην κυνηγάει κανένα κράτος στην Ευρώπη και ήμασταν η μόνη χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης που κυνηγούσε αυτό το μήνα.

Αυτό ήταν ένα πρόβλημα και θυμάμαι τις αγωνίες όλων σας που κάθε φορά λέγαμε –τι θα γίνει αυτό το χρόνο άντε και τον επόμενο-

Όταν λοιπόν ήρθε αυτή η αγωγή εναντίον της Ελλάδας, η Ελληνική Δημοκρατία εναντίον της οποίας έγινε η αγωγή, χρειάστηκε να απαντήσει με ένα έγγραφο και να αντικρούσει τις κατηγορίες. Οι νομικοί σύμβουλοι λοιπόν του υπουργείου γεωργίας οι εξειδικευμένοι νομικοί σύμβουλοι από το γραφείο κοινοτικών υποθέσεων, πήραν το θέμα και αμέσως έτρεξαν στους αρμόδιους, εν προκειμένω στην υπηρεσία θήρας, για να βοηθήσουν τους νομικού συμβούλους να κάνουν μια αντίκρουση με την οποία θα προσπαθούσαν να υποστηρίξουν ότι η Ελλάδα κακώς παραπέμπεται και δικαίως κυνηγάει με αυτό το καθεστώς. Εδώ πρέπει να πω ότι η αρμόδια υπηρεσία θήρας και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν έδωσαν κανένα απολύτως στοιχείο που θα μπορούσε να βοηθήσει τους νομικούς συμβούλους να συντάξουν αυτή την απάντηση. Δεν ανέπτυξαν κανένα επιχείρημα το οποίο θα χρησιμοποιούσαν για να αιτιολογήσουν τη θέση της Ελλάδας και αυτό το έκαναν για τον εξής απλό και γνωστό σε όλους σας λόγο. Επί 10 χρόνια οι υπουργικές αποφάσεις οι οποίες κατορθώνουμε και υπέγραφε ο κάθε Υπουργός Γεωργίας, είναι ρυθμιστικές αποφάσεις που εμείς ως κυνηγοί ζητάμε και για τις οποίες είχανε πάντοτε αντίρρηση οι διοικητικοί παράγοντες. Επί 10 χρόνια που θυμάμαι ρυθμιστικές αποφάσεις ούτε μια φορά δεν ήρθαν να που ναι ή να προτείνουν κάποιες μικρές αλλαγές, ήταν κάθετα αρνητικοί και είναι .

Ήταν λοιπόν πολύ χαρούμενοι, έτριβαν τα χέρια τους οι υπηρεσιακού παράγοντες αυτοί που η Ελλάδα παραπέμφθηκε στο ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη ρυθμιστική απόφαση. Λυπάμαι πάρα πολύ αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα που όλοι πρέπει να γνωρίσετε.

Σε αυτή λοιπόν τη φάση κι ενώ δεν είχαν δώσει απολύτως τίποτα, κάναμε τη δική μας παρέμβαση, ενημερώνοντας του νομικούς συμβούλους, τους αναπτύξαμε το σκεπτικό μας τους δώσαμε όλα τα στοιχεία τα οποία χρειαζόντουσαν κι εκείνοι βασισμένοι στα δικά μας στοιχεία διετύπωσαν με τον πρέποντα νομικό τρόπο την απάντηση της χώρας. Η απάντηση λοιπόν της Ελλάδας που έγινε με τη δική μας συμβολή, πήγε στη Ευρωπαϊκή επιτροπή στις αρμόδιες αρχές και με την ανάγνωση αυτής της απάντησης παραιτήθηκε η ευρωπαϊκή επιτροπή από την δίωξη εναντίον της Ελλάδος. Έτσι δεν έφτασε ποτέ στο ευρωπαϊκό δικαστήριο αυτή η υπόθεση. Μοναδική στα χρονικά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η περίπτωση αυτή και χρειάστηκε να πάρουμε το χαρτί στα χέρια μας για να πιστέψουμε ότι παραιτήθηκε από τη δίωξη η ΕΕ. Αυτό που όλοι θεωρούσαμε απρόσμενο και απίθανο ήταν πραγματικότητα. Λέει λοιπόν αυτό το χαρτί ότι δεν συντρέχει λόγος για να γίνει παραπομπή.

Είναι χρήσιμο να πούμε ότι όταν έκαναν τις επαφές τους οι νομικοί σύμβουλοι, τους οποίους πρέπει πραγματικά να τους ευχαριστήσουμε, μπήκαν πολύ γρήγορα στο βάθος της υπόθεσης και του συλλογισμού μας διάβασαν τη σκέψη μας γι’ αυτό ανταποκρίθηκαν τόσο εύστοχα στην αντιμετώπιση της κατηγορίας.

Όταν ζητήθηκε από τους Νομικούς Συμβούλους να δοθούν στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπ. Γεωργίας , πήραν εγγράφως την απάντηση ότι δεν έχουμε να σας πούμε και να σας δώσουμε τίποτα. Εμείς τους είπαμε ότι υπήρχε η απόφαση του Δεκεμβρίου του 2002, που θυμάστε ότι ήταν μια απόφαση που βγήκε διότι τότε υπήρξε απόφαση του ΣΤΕ, με την οποία είχε ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού και υπήρξε νέα ρυθμιστική που είχε ορισμένες περικοπές σε σχέση με την προηγούμενη. Πέρυσι το 2003, επειδή παρακολουθούσαμε τις εξελίξεις και ξέραμε τα θέματα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όταν κάναμε την γενική συνέλευση στη ΚΣΕ πήραμε μια πολύ σοβαρή απόφαση για την οποία εγώ προσωπικά αλλά και όλο το ΔΣ, την έχουμε χαρακτηρίσει ως μία απόδειξη του πόσο έχουμε προχωρήσει στη σκέψη και πως μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα. Ζητήσαμε από τον Υπουργό να επαναλάβει για το 2003-2004 την ίδια ακριβώς απόφαση του Δεκεμβρίου του 2002, παρόλες τις περικοπές που είχε και τις μειώσεις σε ορισμένες κυνηγετικές περιόδους.

Κρίναμε μετά από πάρα πολύ συζήτηση μετά από επαφές με τις Βρυξέλλες και τους Νομικούς ότι αυτό ήταν ένα όπλο σημαντικό για να μην προχωρήσει η υπόθεση της παραπομπής. Όταν κοινοποιήθηκε η αγωγή παραπομπής της Ελλάδας οι υπηρεσιακή παράγοντες δεν έδωσαν αυτή την απόφαση τους Νομικούς Συμβούλους, που είχε περιορίσει το κυνήγι και ήταν σύμφωνη με τους πίνακες ΟRNIS. Όταν είπαμε λοιπόν στους Νομικούς ότι υπάρχει τέτοια απόφαση δε μας πίστευαν. Δεν είναι δυνατό μας είπαν -Θα μας την έδινε η υπηρεσία. Ήταν η βάση πάνω στην οποία στηρίχτηκε το σκεπτικό σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή επιτροπή παραιτήθηκε από τη συνέχιση της δίωξης της Ελλάδας.

Πιθανότατα θα ρωτήσετε -Τελείωσε δηλαδή αυτό το θέμα του Φλεβάρη; Το κερδίσαμε οριστικά; Η απάντηση είναι η εξής: Θεωρώ ότι θα είναι δύσκολο να ξαναξεκινήσει μια ιστορία αμφισβήτησης αλλά όχι απίθανο. Δεν νομίζω ότι φέτος θα έχουμε κάποιο πρόβλημα με τη ρυθμιστική διότι είναι φανερό ότι θα ζητήσουμε την επανάληψη της ίδιας, αφού είναι σημαντικό πράγμα και για την ΕΕ να γνωρίζει ότι υπάρχει μια σταθερή ρύθμιση περιόδων. Δεν αποκλείεται όμως κάποιοι, να ζητήσουν και να κάνουν μια καινούρια προσφυγή βάζοντας και κάποια άλλα σκεπτικά τα οποία δεν είχαν προηγούμενα. Αυτό όμως θέλει μια διαδικασία μακροχρόνια διότι είναι μεγάλες οι προθεσμίες στην ΕΕ κατά συνέπεια θα μπορούσε να πει κάποιος ότι για 2-3 τουλάχιστον χρόνια, θα κυνηγάμε με την ίδια ρυθμιστική. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε η μοναδική χώρα μέσα στην ΕΕ που κυνηγάμε το Φλεβάρη.

Σχετικά με τη θηροφυλακή

Η θηροφυλακή είναι το καύχημα μας. Είμαστε όλοι περήφανοι για τη θηροφυλακή μας και η προσπάθεια είναι συνεχώς να τη βελτιώνουμε.

Τη θηροφυλακή την έχουν υπονομεύσει πάρα πολλοί και αντιλαμβάνομαι ότι οι λαθροθήρες δε θέλουν τη θηροφυλακή γι΄ αυτό λέω ορθά κοφτά ότι όποιος προσπαθεί να υπονομεύσει τη θηροφυλακή, είναι λαθροθήρας, σε οποιοδήποτε επίπεδο και αν βρίσκεται μέσα στην κυνηγετική οικογένεια. Δυστυχώς έχουν υπάρξει ορισμένοι – ελάχιστοι – που σε μια δημοκρατία αρκεί να κάνουν μια προσφυή στο ΣτΕ και να κυνηγήσουν τη θηροφυλακή με απώτερο σκοπό να τη διαλύσουν και για αυτό το λόγο έχουμε κάθε χρόνο πολλές δικές στο ΣΤΕ.

Πέρυσι κάναμε 2 νομοθετικές ρυθμίσεις, ζητήσαμε δηλαδή από τους υπουργούς και πέρασαν σε νόμο ότι οι ιδιωτικοί φύλακες θήρας έχουν πλήρη δικαιώματα, εξουσία και δικαιώματα, όπως και οι κρατικοί θηροφύλακες, που σημαίνει ότι μπορούν οι κυνηγετικές οργανώσεις να παρίστανται ως πολιτικοί ενάγοντες κατά τη διεξαγωγή της δίκης πράγμα που δυσκολεύει πολύ τη θέση του λαθροθήρα. Και το δεύτερο είναι ότι αυτό που μερικοί έλεγαν ότι παράνομα εισπράχθηκαν τα ποσά για τη θηροφυλακή και θα πρέπει να επιστραφούν με νομοθετική ρύθμιση, όλες οι δαπάνες της έχουν θεωρηθεί ότι καλώς έγιναν και δεν υπάρχει πρόβλημα.

Αυτά λέγονται εν τάχη αλλά πρέπει να ξέρετε ότι χρειάστηκαν ατέλειωτες ώρες συσκέψεων και μελέτης των νόμων, για συνομιλίες με δικηγόρους, για πίεση προς το υπουργείο να δεχτεί τις προτάσεις μας διότι ήταν πραγματικά δύσκολο να βρεθεί η φόρμουλα να περάσουν όλα αυτά σε νόμο. Αλλά με τη μεθοδική δουλειά ήρθε η επιτυχία. Να πω και πάλι ότι αντιμετωπίσαμε και εδώ την άρνηση των υπηρεσιών να βοηθήσουν για τη θηροφυλακή διότι θέλουν να τη διαλύσουν. Και θέλουν να τη διαλύσουν διότι η δική τους θηροφυλακή είναι ανύπαρκτη. Αν υπάρχει θηροφύλαξη σήμερα στην Ελλάδα είναι έργο των κυνηγών και αυτό το ξέρουν όλοι. Θεωρούν λοιπόν ότι δεν είναι για αυτούς καλό αφού έχασαν και το πάνω χέρι που είχαν με το δικό τους μοναδικό θηροφύλακα του δημοσίου να κάνει «ότι κάνει» και έχουν μπροστά τους ένα σώμα οργανωμένο με εξοπλισμό με αυστηρότητα με σύστημα και με αποτελέσματα. Δημοσιεύσαμε τα νούμερα και μπορεί αν δει κάποιος ότι μέσα στα τρία χρόνια έχουν γίνει 220.000 έλεγχοι, όσοι δεν είχαν γίνει από συστάσεως του κράτους. Μπορεί κάποιος να κάνει και μια στατιστική αξιολόγηση από τους πίνακες παραπτωμάτων και να δεί που υστερούμε και τι πρέπει να κάνουμε.

Τη θηροφυλακή θα τη διαφυλάξουμε με νύχια και με δόντια δεν πρόκειται να την κάνουμε δώρο σε κανέναν, ούτε να μειώσουμε την εμβέλειά της και την αποτελεσματικότητά της αλλά συνεχώς θα τη βελτιώνουμε.

Τώρα έχουμε μπροστά μας , στη νεκρή περίοδο, την προετοιμασία της νέας κυνηγετικής περιόδου, έχουμε όμως και ένα γεγονός ότι έχουμε μια πολιτική αλλαγή η οποία έφερε νέα άτομα στο Υπουργείο. Εδώ πρέπει να σταθούμε.

Έτσι που είναι τα πράγμα τα και που κάθε φορά προσπαθούμε να βρούμε λύση για τα κυνηγετικά θέματα στο υπουργείο και που κάθε φορά έχουμε αυτή την αδιανόητη θέση και στάση των υπηρεσιών που διαρκεί χρόνια, είναι πάρα πολύ σημαντικό ο εκάστοτε υπουργός να αντιληφθεί ο ίδιος ποιοι είμαστε και τι κάνουμε. Ποιοι είμαστε ως Κυνηγετικές οργανώσεις και τι κάνουμε και πρέπει να ξέρετε ότι αυτό είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη διεργασία η οποία για να δώσει το αναμενόμενο αποτέλεσμα χρειάζεται χρόνο, γιατί κάθε νέος υπουργός ακόμη και της ίδια κυβερνήσεως έρχεται σε πρώτη και άμεση επαφή με τους υπηρεσιακούς παράγοντες οι οποίοι του διαμορφώνουν μια εικόνα για το κυνήγι και ερχόμαστε στη συνέχεια εμείς με στοιχεία να ανατρέψουμε αυτή την εικόνα και να δώσουμε να καταλάβει τι σημαίνει κυνήγι και κυνηγετικές οργανώσεις. Έχουμε μπροστά μας αυτό το έργο να το κάνουμε για πολλοστή φορά αλλά για φέτος έχουμε δύο στοιχεία που είναι ευνοϊκά. Πρώτο δεν πρέπει να υπάρχει αγκάθι για τη ρυθμιστική διότι έχουμε τη βούλα της ΕΕ οπότε δεν θα υπάρξουν τριβές και η εδραίωση της θηροφυλακής.

Μένει να δούμε πλέον ορισμένα άλλα θέματα όπως τις τροποποιήσεις που έχουμε κάνει στα καταστατικά, το θέμα των εισφορών και το θέμα των προγραμμάτων για τη βελτίωση των βιοτόπων.

Είναι η ώρα να καταλάβουμε όλοι αυτό που διαισθανόμαστε και το ζούμε και πολλοί δε θέλουμε να το ομολογήσουμε ούτε στον εαυτό μας ότι οι συνθήκες του κυνηγίου έχουν αλλάξει. Ότι το θήραμα γίνεται δύσκολη υπόθεση και ότι οι εποχές που μπορούσε να βρει κάποιος εύκολα θηράματα έχουν περάσει.

Οι συνήθειες και οι αντιλήψεις έχουν αλλάξει. Πρέπει λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε ότι για να μη μας αλλάξουν τον τρόπο, τις συνθήκες και το θεσμικό, πλαίσιο μέσα στο οποίο κυνηγάμε που κυνηγάμε, κάποιοι άλλοι και μετά να τρέχουμε να βελτιώνουμε τα πράγματα πρέπει οι ίδιοι να προβληματιστούμε σοβαρά και με αντικειμενικότητα για να βρούμε το τι πρέπει να κάνουμε για να διαφυλάξουμε το κυνήγι στο μέλλον και αν θέλετε για να αποτρέψουμε και να μην αφήσουμε να εμφανιστούν κίνδυνοι οι οποίοι είναι σαφείς και είναι μπροστά μας . Το θέμα το κυνηγίου στη σημερινή εποχή είναι μια δύσκολη υπόθεση και όπως στην πολιτική πρέπει να προβλέπεις έτσι και εμείς πρέπει να προβλέψουμε το μέλλον για να είμαστε επιτυχημένοι .

Το αποδημητικό θήραμα το οποίο αποτελεί για το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων κυνηγών αντικείμενο θήρευσης, μοιραία θα μειώνεται για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον θα συρρικνώνεται ο χρόνος τον οποίο θα το κυνηγάμε, διότι τώρα μπορεί να είμαστε ευχαριστημένοι που κυνηγάμε το Φλεβάρη αλλά μακροχρόνια δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει αυτό και δεύτερο γιατί η πηγή που μας έστελνε τα αποδημητικά θηράματα στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια οι χώροι αναπαραγωγής υφίστανται τεράστια κυνηγετική πίεση, από τον κυνηγετικό τουρισμό. Έτσι τα πουλιά από Ουκρανία, Ρουμανία κλπ πριν ξεκινήσουν για εδώ έχουν υποστεί μεγάλη μείωση. Εάν θέλουμε να έχουμε μέλλον πρέπει να αποσυμφορήσουμε την πίεση προς τα αποδημητικά και να δώσουμε στον έλληνα κυνηγό τη διέξοδο της αύξησης του ενδημικού θηράματος.»

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων