Οδηγίες προς κυνηγούς με ή χωρίς όπλο

0

Πολλοί κατηγορούν τους κυνηγούς ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πάρουν ένα όπλο και να βγουν στη φύση για να “εισπράξουν” χωρίς αντάλλαγμα. Άλλοι, λιγότερο διακριτικοί, τους κατηγορούν ότι είναι αιμοσταγείς δολοφόνοι, ενώ κάποιοι τους αναγνωρίζουν το δικαίωμα να κυνηγούν στα πλαίσια ενός αυστηρού νομοθετικοί πλαισίου κι αν είναι δυνατόν σε απόλυτα ελεγχόμενες συνθήκες Σ’ όλους αυτούς οι κυνηγοί επιβάλλεται να προβάλλουν τον καλό του, εαυτό, να δείχνουν το σεβασμό τους προς τη φύση, να αποδεικνύουν με πράξεις τα φιλοζωϊκά τους αισθήματα και τέλος να προκαλούν μι τις γνώσεις τους το “σεβασμό” τους. Όταν θα ξεριζωθεί η εικόνα του “βάρβαρου” κυνηγού από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και την κοινή γνώμη τότε θα έχει επιτευχθεί ένας από τους κύριους στόχους των Κυνηγετικών Οργανώσεων.

Αρκετοί είναι οι συνάδελφοι κυνηγοί που αναζητούν έναν τρόπο “κυνηγίου” για εκείνο το χρονικό διάστημα που απαγορεύεται το κυνήγι. Πολλοί είναι επίσης αυτοί που δεν τους αρκεί μόνο να οδηγηθούν σε ένα καλό κυνηγετικό αποτέλεσμα, αλλά τους ενδιαφέρει να παρατηρήσουν και να μάθουν τα μυστικά της ζωής των πουλιών και των θηλαστικών της χώρας μας. Μια χώρα που έχουν καταγραφεί 423 είδη πουλιών και 116 είδη θηλαστικών δεν μπορεί παρά να είναι ένας παράδεισος για τους μυημένους κι ένα ανοιχτό πανεπιστήμιο για τους ενδιαφερόμενους παρατηρητές.

Πριν βγεις στη φύση και προσπαθήσεις να αναγνωρίσεις πουλιά είναι απαραίτητη η αγορά ενός καλού βιβλίου αναγνώρισης πουλιών με ευδιάκριτα και καλοσχεδιασμένα σκίτσα και τις απαραίτητες πληροφορίες. Οι πληροφορίες αφορούν την ζώνη εξάπλωσης κάθε είδους, τις συνήθειές του, τα χαρακτηριστικά των βιοτόπων που συνήθως το συναντάμε, την τροφή του, τα γνωρίσματα που πρέπει να προσέξουμε στην εμφάνισή του, το μέγεθός του κ.λ.π.

Βασική προϋπόθεση για να παρατηρήσουμε ένα πουλί για αρκετή ώρα, ώστε να έχουμε την δυνατότητα να αποτυπώσουμε στο μυαλό μας ή στο χαρτί τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά, είναι να μην το ενοχλήσουμε. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν είμαστε καλά κρυμμένοι ή δεν πλησιάσουμε πολύ κοντά. Επειδή πολλοί από μας δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο χρόνο να περιμένουν αρκετές ώρες για να δούνε ένα πουλί, όσο σπάνιο και αν είναι, από κοντά κι επειδή αν προσπαθήσουμε να το πλησιάσουμε το πιθανότερο είναι να μην ανεχθεί την παρουσία μας και να φύγει, γι αυτό είναι απαραίτητη η απόκτηση ενός ζευγαριού κυαλιών. Υπάρχει στο εμπόριο μεγάλη ποικιλία τύπων με διαφορετικές μεγεθύνσεις και φυσικά με διαφορετικές τιμές που εξαρτώνται από την ποιότητα των κρυστάλλων, την φωτεινότητα που εξασφαλίζουν κατά την διάρκεια της παρατήρησης, τη μεγέθυνση του παρατηρούμενου αντικειμένου και το εύρος του πεδίου παρατήρησης.

Η επιλογή κυαλιών δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και έχει να κάνει με την χρήση για την οποία τα προορίζουμε καθώς και με την οικονομική μας δυνατότητα. Για να συνεχίσουμε να αναφερόμαστε στα κυάλια πρέπει να εξηγήσουμε κάποια από τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά που τις περισσότερες φορές αναγράφονται στο “σώμα” τους.

Στο πάνω μέρος των κυαλιών υπάρχει μια ένδειξη 20χ50 ,10χ50 ή 8χ40 ή 4χ22 κ.λ.π. Ο πρώτος αριθμός μας δείχνει πόσες φορές μεγεθύνεται, από το φυσικό του μέγεθος, το αντικείμενο που παρατηρούμε, ενώ ο δεύτερος αριθμός αναφέρεται στην διάμετρο (σε χιλιοστά) του μεγάλου φακού. Η ένδειξη 10χ50 σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα κυάλια προσφέρουν 10 φορές μεγέθυνση και 50mm διάμετρο των μεγάλων φακών. Σε ίδια ποιότητα φακών και με τη ίδια μεγέθυνση αντικειμένου η διάμετρος των μεγάλων φακών προσδιορίζει την φωτεινότητα των κυαλιών. Π.χ κυάλια 12χ40 εξασφαλίζουν μεγαλύτερη μεγέθυνση αλλά έχουν πολύ μικρότερη φωτεινότητα από τα κυάλια 10χ50. Η φωτεινότητα των κυαλιών έχει πολύ μεγάλη σημασία ειδικά όταν χρησιμοποιούνται σε συνθήκες έλλειψης φωτισμού όπως είναι τα δάση.

Μια άλλη ένδειξη που αναγράφεται είναι Field 5ο ή Field 7ο κ.λπ. Αυτός ο αριθμός (5, 7 κ.λπ.) εκφράζεται σε μοίρες και μας δείχνει την γωνία παρατήρησης. Όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η γωνία τόσο μεγαλύτερο το πεδίο που μπορούμε να ελέγξουμε. Ένας άλλος τρόπος απόδοσης αυτού του στοιχείου είναι ο εξής: 122m at 1000m, που σημαίνει ότι στα 1000m το πεδίο που μπορεί να ελεγχθεί είναι ένας κύκλος που έχει διάμετρο 122m. Αρκετές φορές οι κατασκευαστές αντί για μέτρα εκφράζουν την απόσταση σε πόδια (ft).

Βέβαια υπάρχουν κι άλλες πληροφορίες που αναγράφονται πάνω στο “σώμα” των κυαλιών αλλά οι περισσότερες έχουν να κάνουν με την ποιότητα των φακών, την επεξεργασία που έχουν υποστεί και τις ειδικές επιστρώσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί βελτιώνοντας έτσι την ποιότητά τους και την φωτεινότητά τους. Ανάλογη είναι και η διαφοροποίηση στις τιμές της αγοράς όπου μπορείς να προμηθευτείς κυάλια από 30 € έως…3.000 €.

Φτάνοντας στο στάδιο πριν την τελική επιλογή πρέπει να προσδιορίσεις ακριβώς για ποιο σκοπό τα θέλεις. Αν πρόκειται να βγαίνεις για παρατήρηση λίγες φορές το χρόνο σαφώς και δεν πρέπει να δαπανήσεις μια περιουσία για να τα αποκτήσεις. Πρέπει να στραφείς σ’ ένα φτηνό μοντέλο. Αν πρόκειται να τα χρησιμοποιείς κατά την διάρκεια των κυνηγετικών σου εξορμήσεων, ή κατά την διάρκεια πολύωρων περιηγήσεων χρειάζεσαι ένα ελαφρύ μοντέλο που δεν θα σου δυσκολεύει τη ζωή. Απ’ εκεί και πέρα για κάθε χρήση υπάρχουν αρκετές επιλογές.

Αν οι περιοχές που επισκέπτεσαι συνήθως είναι δασικά οικοσυστήματα θα πρέπει να προσανατολιστείς σε ένα μοντέλο που να διαθέτει μεγέθυνση το πολύ 7χ (7χ40 ή 7χ50 κ.λ.π.) και το πεδίο παρατήρησης να είναι αρκετά μεγάλο (τουλάχιστον 70). Τα παραπάνω χαρακτηριστικά μας επιτρέπουν να εντοπίζουμε ένα μικροπούλι που μετακινείται από κλαδί σε κλαδί, σε μικρή απόσταση από εμάς κι επίσης μας δίνει την δυνατότητα να βλέπουμε έντονα χρώματα στις χαμηλές συνθήκες φωτισμού που επικρατούν συνήθως μέσα στο δάσος.

Αν οι περιοχές που επισκέπτεσαι συνήθως είναι ανοιχτοί υγρότοποι τότε χρειάζεσαι κυάλια με μεγαλύτερη μεγέθυνση 10χ ή 12χ (12Χ50, lΟχ40 κ.λ.π.) γιατί σε τέτοιες περιοχές δεν είναι δυνατόν να πλησιάσεις τα υδρόβια και τα παρυδάτια πολύ κοντά. Εκτός αυτού δικαιολογείται μικρότερη φωτεινότητα φακών γιατί τις περισσότερες φορές οι συνθήκες φωτισμού του περιβάλλοντος χώρου είναι πολύ καλές.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι είναι λανθασμένη η άποψη, που επικρατεί, ότι όσο μεγαλύτερη μεγέθυνση τόσο καλύτερα τα κυάλια. Κι αυτό γιατί όσο μεγαλύτερη είναι η μεγέθυνση τόσο μεγαλώνει το βάρος και η αστάθεια κατά τη διάρκεια της παρατήρησης.

Περικλής Κ. Μπίρτσας
Δρ. Δασολόγος
Θηραματολόγος

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων