Σκύλος: Ένα πολύτιμο εργαλείο για τον θηροφύλακα

0

του Παναγιώτη Βασιλαδιώτη,
Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας ΚΟΜΑΘ

Στην Ευρώπη από τον 18° αιώνα τα σκυλιά αποτέλεσαν πολύτιμους συνεργάτες των θηροφυλάκων κατά της λαθροθήρας. Δημιουργήθηκαν μάλιστα εξειδικευμένες φυλές όπως το Μπουλμαστίφ στην Αγγλία και το Γκριφόν Κόρτχαλς στη Γερμανία. Σήμερα, ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά χρησιμοποιούνται πλέον σε πολλές χώρες για να βοηθήσουν στον περιορισμό των εγκλημάτων κατά της φύσης.

Η χρησιμότητα των σκύλων
Οι σκύλοι είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο λόγω της δυνατότητας τους να βρουν πράγματα με τη χρησιμοποίηση των αισθήσεων τους. Οι σκύλοι έχουν σχετικά φτωχή όραση αλλά ισχυρή ακοή και όσφρηση. Μερικές πηγές λένε ότι η όσφρηση ενός σκύλου είναι ένα εκατομμύριο φορές πιο ευαίσθητη από αυτήν του ανθρώπου. Μέσω της εκπαίδευσης, ο σκύλος μαθαίνει να προσδιορίζει συγκεκριμένες οσμές. Με την ικανότητα αυτή, τα Κ-9 μπορούν να ανιχνεύσουν το κρυμμένο θήραμα, όπλα και γενικότερα εξοπλισμό κυνηγίου. Τα σκυλιά εκπαιδεύονται για να ψάχνουν στην ύπαιθρο, σε κατασκηνώσεις, στα οχήματα και στα κτήρια. Πολλές φορές είναι ανάγκη να βρεθούν άνθρωποι. Η δυνατότητα του σκύλου να ακολουθεί μια μυρωδιά μπορεί να οδηγήσει τις ομάδες Κ-9 σε ένα παιδί που έχει χαθεί. Τα σκυλιά χρησιμοποιούνται επίσης στις καταμετρήσεις των θηραμάτων, όπως και στον εντοπισμό τριχωτού θηράματος που στη συνέχεια θα θανατωθεί από τον θηροφύλακα γιατί είναι άρρωστο ή αποτελεί πλεόνασμα στην περιοχή. Στην Κεντρική Ευρώπη μάλιστα τα σκυλιά εκπαιδεύονται στον εντοπισμό και τη θανάτωση των αρπάγων των θηραμάτων (αλεπού, ασβός κ.α.).

Εκτός από την όσφρηση αξιοποιείται και η ικανότητα των σκύλων για προστασία του συνοδού τους. Οι θηροφύλακες εργάζονται σε απομακρυσμένες περιοχές διατρέχοντας πολλούς κινδύνους. Έρευνες στις ΗΠΑ δείχνουν ότι η πιθανότητα να δεχτεί επίθεση ο θηροφύλακας είναι εννέα φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με άλλα όργανα της τάξης. Ένας σκύλος Κ-9 προσφέρει έναν σοβαρό αποτρεπτικό παράγοντα σε οποιασδήποτε μορφής επίθεση. Ο Κ-9 εκπαιδεύεται για να βρει και να θέσει υπό κράτηση τους υπόπτους, όπως και να προστατεύσει τον συνοδό του σε περίπτωση επίθεσης.

Τα ferster hund στη Γερμανία
Το Γερμανικό Δίκαιο θεωρεί τα θηράματα εκμεταλλεύσιμα προϊόντα, όπως τα δασικά και τα γεωργικά. Υποχρέωση του θηροφύλακα είναι η προστασία της περιοχής ευθύνης του και η αύξηση της απόδοσης της σε θηράματα. Ο σκύλος που τον ακολουθεί σε αυτό το δύσκολο έργο χρησιμοποιείται κυρίως στην ιχνηλασία τριχωτών θηραμάτων, στη θανάτωση των αρπάγων (αλεπού, ασβός κλπ.) και στην προστασία του θηροφύλακα από τους επίδοξους λαθροθήρες. Ο σκύλος αυτός αποκαλείται στα γερμανικά ferster hund, που σημαίνει σκύλος-θηροφύλακας.

Στη Γερμανία λειτουργεί ειδική σχολή όπου εκπαιδεύεται ο θηροφύλακας και ο σκύλος του. Ράτσες που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι το γερμανικό τεριέ, το ντράτχααρ και το Γκριφόν Κόρτχαλς. Το Γκριφόν Κόρτχαλς μάλιστα δημιουργήθηκε από τον θηροφύλακα Έντουαρντ Κόρελ Κόρτχαλς στα μέσα του 19° αιώνα.

Οι ομάδες Κ-9 στην Καλιφόρνια
Στην Καλιφόρνια εργάζονται 250 θηροφύλακες για να επιτηρούν 20 εκατομμύρια περίπου χρήστες του φυσικού περιβάλλοντος. Το τμήμα Προστασίας της Άγριας Πανίδας (Wildlife Protection Division’s) μπροστά στον περιορισμένο αριθμό των θηροφυλάκων αποφάσισε να εξετάσει τη χρήση των σκύλων.

Το 1990/91 ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αξιολόγησης των ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων γνωστών ως Κ-9. Τα σκυλιά χρησιμοποιήθηκαν από τρεις θηροφύλακες – συνοδούς στο πεδίο εκτελώντας καθήκοντα εφαρμογής του νόμου. Το πρόγραμμα έδειξε ότι τα σκυλιά ήταν πολύτιμα για τη δυνατότητα τους να εντοπίσουν διάφορα αντικείμενα, να ανακαλύψουν το κρυμμένο σκοτωμένο θήραμα και να εντοπίσουν πρόσωπα που προσπαθούν να διαφύγουν. Το Κ-9 χρησιμεύει επίσης στην προστασία των θηροφυλάκων. Το Τμήμα έκρινε ότι το κόστος ήταν υψηλό, ανέρχονταν σε $10.000 για κάθε ομάδα Κ-9 στο πρώτο έτος.

Το 1994 το Τμήμα επανεξέτασε το ζήτημα και ανέπτυξε μια νέα πολιτική, συμφωνά με την οποία ήταν δυνατόν οι θηροφύλακες να αποκτήσουν σκύλους από την αστυνομία. Ο θηροφύλακας δηλώνει ότι όλο το κόστος που συνδέεται με την απόκτηση, την εκπαίδευση, την εκτροφή, τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, κ.λπ. θα καλυφθεί από τον ίδιο. Σήμερα, δυο ομάδες Κ-9 εργάζονται πλέον στην υπηρεσία. Η θηροφύλακας Λινέτ Ρέϋνολντς με ένα μπόρντερ κόλλεϊ και ο θηροφύλακας Πατ Γουντς με ένα γερμανικό ποιμενικό.
Οι Κ-9 χρησιμοποιούνται κυρίως στις περιοχές των συνοδών τους, αλλά μπορούν να μεταφερθούν και οπουδήποτε κρίνεται η επέμβαση τους αναγκαία.

Ο Πατ Γουντς εργάστηκε ως φύλακας των πολιτειακών πάρκων της Καλιφόρνιας από το 1977 έως το 1982. Ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα με την πρόσληψη του ως θηροφύλακας το 1982.

Ο σκύλος του Lekso εκπαιδεύτηκε στη Σλοβακία. Σε ηλικία 16 μηνών εισήχθη ως αστυνομικός σκύλος. Ο Γουντς έμαθε να δίνει τις εντολές στα σλοβάκικα. Η κατάρτιση περιλαμβάνει υπακοή, εντοπισμό θηράματος (ελάφι, αρκούδα, αλκή κ.ά.), εντοπισμό αντικειμένων και προστασία. Συνοδός και σκύλος πέρασαν από το σχολείο των σκύλων της αστυνομίας και πήραν το πιστοποιητικό της Κ-9 ομάδας για την προστασία της φύσης.

Ο Κ-9 Lekso έχει βρει τεκμήρια σε περιπτώσεις λαθραλιείας και λαθροθήρας, βοήθησε σε συλλήψεις και έχει πραγματοποιήσει εκπαιδευτικές επιδείξεις.

Η θηροφύλακας Λινέτ Ρέυνολντς προσλήφθηκε το 1989. Ο Brett είναι ένα μπόρντερ κόλλεϊ που γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ρέυνολντς μεγάλωσε και εκπαίδευσε τον Brett και στη συνέχεια έλαβαν το πιστοποιητικό της αστυνομίας. Ο Brett έχει εκπαιδευτεί στην υπακοή, τον εντοπισμό θηραμάτων (υδρόβια, ορτύκια, σκίουρο, ψάρια κ.ά.), στις αναζητήσεις τεκμηρίων και στην προστασία του συνοδού. Η ομάδα έχει εκπαιδευτεί επίσης στις επιχειρήσεις αναζήτησης και διάσωσης κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο λόγω των πολλών λιμνών στην περιοχή που υπηρετούν.

Ο Brett έχει βοηθήσει στην επιτυχή έκβαση πολλών περιπτώσεων. Έχει εντοπίσει θαμμένους σωρούς σπλάχνων θηραμάτων, κρυμμένο κυνηγετικό εξοπλισμό, κρυμμένο θήραμα και παραβάτες που προσπαθούν να διαφύγουν. Η ομάδα Κ-9 έχει επιδείξει τις δυνατότητες της σε χιλιάδες μαθητών στα σχολεία, στις τάξεις εκπαίδευσης των νέων κυνηγών και σε αθλητικές εκδηλώσεις.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων