Κώδων κινδύνου για Αχρίδα και Μ. Πρέσπα

0

1162-prespes06_image011.jpg

Συνέδριο για τη Διασυνοριακή Ρύπανση στη Φλώρινα

Σε βάλτο κινδυνεύει να μετατραπεί ένα μεγάλο μέρος των δύο, από τους πλέον γνωστούς υδροβιότοπους της βαλκανικής, της λίμνης Αχρίδας και της Μεγάλης Πρέσπας. Σημαντικό μέρος των δύο λιμνών αλλάζει μορφή καθώς σταδιακά μειώνεται η στάθμη του νερού, ενώ στα νερά των δύο λιμνών εμφανίζεται χαμηλή βλάστηση, δίνοντας την εικόνα σε πολλά σημεία “ποταμών” που χωρίζονται από νησίδες με χαμηλή βλάστηση.
Τα παραπάνω τόνισαν επιστήμονες από την Αλβανία, που διενήργησαν έρευνες στα νερά των δύο λιμνών, κατά την πρώτη μέρα των εργασιών του Διεθνούς Συμποσίου με θέμα “Διασυνοριακή ρύπανση”, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο πανεπιστήμιο της Φλώρινας.
Όπως τόνισαν η αλλαγή της εικόνας των δύο λιμνών οφείλεται στον υπερτροφισμό των υδάτων τους, με διάφορα στοιχεία, που έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή της πανίδας και της χλωρίδας των περιοχών. Ο υπετροφισμός αυτός, επισήμαναν, προήλθε από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων σε συνδυασμό με την υπεράντληση υδάτων από τους δύο υδροβιότοπους.

Ρυπογόνες εστίες τα ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια στη Μπίτολα της πΓΔΜ

Στο μεταξύ, δραματική είναι η εικόνα που εμφανίζεται στην περιοχή της Μπίτολα εξαιτίας της λειτουργίας εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση λιγνίτη. Όπως τόνισαν οι επιστήμονες από την πΓΔΜ στην περιοχή της Μπίτολα παράγεται το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η χώρα. Τα τρία εργοστάσια που λειτουργούν εκεί επισήμαναν ότι λειτουργούν με την καύση κακής ποιότητας λιγνίτη και χωρίς να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών της περιοχής και την εμφάνιση μεγάλων ποσοστών αιωρούμενων σωματιδίων στην περιοχή.

Παράλληλα σε άλλη έρευνα, της ίδιας επιστημονικής ομάδας, τονίστηκαν οι επιπτώσεις που προκαλεί η λειτουργία των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας στην υγεία των κατοίκων.
Όπως επισημάνθηκε τα τελευταία χρόνια ολοένα και αυξάνονται τα κρούσματα αλλεργιών τόσο του ανώτερου όσο και του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος. Στην έρευνα των επιστημόνων έλαβαν μέρος 352 παιδιά ηλικίας 9 με 10 χρόνων. Από τα αποτελέσματα της μελέτης έγινε φανερό ότι περίπου το 50% των παιδιών εμφανίζουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα βρογχίτιδα, άσχετα με το οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο ζουν (γονείς που καπνίζουν, πηγές θέρμανσης κ.α).

Από ελληνικής πλευράς ο πρόεδρος της ΒΕΝΑ Φ. Βοσνιάκος αναφέρθηκε στην εισήγησή του στη διασυνοριακή ατμοσφαιρική ρύπανση. Η εισήγηση του κ. Βοσνιάκου επικεντρώθηκε κυρίως στις επιπτώσεις της διασυνοριακής ρύπανσης μεταξύ της Φλώρινας και της Μπίτολα.
Όπως τόνισε το 87% της ρύπανσης που “παράγεται” στην περιοχή της Μπίτολα εισέρχεται στη χώρα μας , αυξάνοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση κυρίως του νομού Φλώρινας. Για την αντιμετώπιση της διασυνοριακής ρύπανσης στις δύο παραπάνω περιοχές θα πρέπει και οι δύο χώρες, τόνισε ο κ. Βοσνιάκος να προχωρήσουν στην ορθολογική διαχείριση των στερεών απορριμμάτων, στην διαχείριση των υγρών αποβλήτων και τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων