Εκτός νόμου η Greenpeace στις ΗΠΑ;

0

1169-gp1.jpg

Άρχισε στις 17 Μαϊου η δίκη επί του αιτήματος του ομοσπονδιακού υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εναντίον του αμερικανικού τμήματος της Greenpeace.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζητάει να χαρακτηριστεί «εγκληματική οργάνωση», και επικαλείται νόμο του 19ου αιώνα, που ενεργοποιείται τώρα για πρώτη φορά. Αν η προσφυγή γίνει δεκτή, η λειτουργία της Greenpeace στις ΗΠΑ θα απαγορευτεί.

Η δίκη αφορά παλαιότερη ενέργεια της οργάνωσης, τον Απρίλιο του 2002, όταν ακτιβιστές σε πλοίο, φορτωμένο με τροπική ξυλεία, στα ανοικτά της Φλόριντα ζητούσαν να μπει τέλος στην παράνομη υλοτομία στον Αμαζόνιο.

Οι ανοικτοί λογαριασμοί της κυβέρνησης Μπους με την οργάνωση χρονολογούνται από την εκστρατεία της κατά των δοκιμών για το στρατιωτικό πρόγραμμα του «Πολέμου των Αστρων», το καλοκαίρι του 2001. Παρά το δικαστικό συμβιβασμό που είχε τότε επιτευχθεί, φαίνεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιχειρεί να πάρει τώρα τη ρεβάνς.

Η δίωξη της Greenpeace έχει ξεσηκώσει κύμα διαμαρτυριών διεθνώς. Η εκστρατεία στο διαδίκτυο για υπογραφές διαμαρτυρίας και υποστήριξης που θα κατατεθούν στο δικαστήριο, έχει ήδη ξεπεράσει κατά πολύ τον αρχικό στόχο των 50.000 υπογραφών, ενώ η εκστρατεία συνεχίζεται http://www.greenpeaceusa.org/bin/view.fpl/10048/action_id/195.html

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων