Μήνυμα της Προέδρου της Βουλής για το Περιβάλλον

0

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
κυρίας ΑΝΝΑΣ ΜΠΕΝΑΚΗ-ΨΑΡΟΥΔΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2004)

Ποτέ άλλοτε η ανθρώπινη γνώση και η χρήση της τεχνολογίας δεν είχαν φτάσει σε τόσο υψηλά επίπεδα. Και ποτέ άλλοτε η πρόοδος αυτή δεν είχε απειλήσει τόσο πολύ το ανθρώπινο είδος.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος βρίσκει την ανθρωπότητα σε μια καμπή, η οποία ίσως αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντική για το μέλλον του πλανήτη μας. Οι συζητήσεις για τις κλιματικές αλλαγές διαδέχονται η μία την άλλη. Οι εκθέσεις με δυσοίωνες προβλέψεις σχετικά με τα ακραία φαινόμενα που αναμένεται να πλήξουν τον πλανήτη σε διάστημα πολύ συντομότερο από όσο είχαμε αρχικά προβλέψει, είναι σχεδόν καθημερινές. Η γενετική, η επιστήμη του μέλλοντος, εισβάλλει πλέον στη διατροφική μας αλυσίδα. Η ανασφάλεια των πολιτών για τα τρόφιμα που καταλήγουν στο πιάτο τους ολοένα και εντείνεται.

Η αντιμετώπιση των παραπάνω και άλλων σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων, αποτελεί μια παγκόσμια πρόκληση. Ο άνθρωπος διαθέτει πλέον μέσα κατάλληλα για τη διάγνωση και την κατανόησή τους, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Η τεχνολογική εξέλιξη και οι υψηλοί ρυθμοί της παγκόσμιας ανάπτυξης είναι παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Αρκεί να ενεργήσουν, ώστε να εξασφαλισθεί η πολυπόθητη βιώσιμη ανάπτυξη. Για να χρησιμοποιηθούν όμως η τεχνολογία και η προερχόμενη από αυτήν ανάπτυξη προς όφελος του περιβάλλοντος, χρειάζεται αναμφίβολα η καλλιέργεια μιας παγκόσμιας περιβαλλοντικής συνείδησης, μιας συνείδησης που θα οδηγεί σε συνετή διαχείριση του περιβάλλοντος.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος βρίσκει τους Έλληνες πολύ πιο ενημερωμένους, με πρόσβαση στην απαραίτητη πληροφόρηση τόσο για τους κινδύνους που τους απειλούν, όσο και τις ενέργειες που απαιτείται να γίνουν προκειμένου να μετριαστούν αυτοί οι κίνδυνοι. Εύχομαι αυτή η διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές, να συνεχιστεί και να ενταθεί, ώστε να οδηγήσει σε ένα νέο τρόπο ζωής, βασισμένο στο σεβασμό του κόσμου που μας περιβάλλει.-

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων