Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος ενημερώνει

0

1200-chip.jpg

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος ενημερώνει τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων.
Αγαπητοί φίλοι
πρόσφατα ολοκληρώθηκε η νομοθετική παρέμβαση της Πολιτείας που αφορά τα ζώα συντροφιάς.
Ο νέος νόμος αποτελεί την πρώτη σοβαρή σύγχρονη προσπάθεια δημιουργίας θεσμικού πλαισίου που αφορά τα μικρά ζώα αλλά και όσους τα διαχειρίζονται.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην εκπαίδευση και γενικότερα στην εμπέδωση και προαγωγή της ζωοφιλίας.
Προβλέπονται επιδοτούμενα προγράμματα αντιμετώπισης των αδέσποτων, με εμβολιασμούς, στειρώσεις, προγράμματα υιοθεσιών, σήμανσης και επανένταξης στο φυσικό τους χώρο.
Οικονομικά ενισχύονται φορείς για την ίδρυση ή βελτίωση καταφυγίων, τέτοιων που να εξασφαλίζουν ανεκτή διαβίωση.
Τίθενται όροι και προϋποθέσεις σ’ όσους εκτρέφουν, εκθέτουν ή εμπορεύονται μικρά ζώα (pet shops).
Λαμβάνεται μέριμνα για την αποκομιδή των πτωμάτων των ζώων. Ξεκαθαρίζεται το τοπίο όσον αφορά τη διατήρηση ζώων συντροφιάς σε κατοικίες.
Απαγορεύεται η εκτροφή, η εκπαίδευση και η χρησιμοποίηση σκύλων για κυνομαχίες, όπως και για παραγωγή γούνας, κρέατος, δέρματος, παρασκευή φαρμάκων ή άλλων ουσιών.
Θεσπίζονται υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων που αφορούν:
• Τη φροντίδα της υγείας και ευζωίας των ζώων τους.
• Την υποχρεωτική ετήσιο, τουλάχιστον, κτηνιατρική εξέταση.
• Τον εφοδιασμό με Βιβλιάριο υγείας.
• Τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα.
• Την ευθύνη τους σε περίπτωση πρόκλησης βλάβης ή ζημιών σε τρίτους.
• Την αποφυγή αναπαραγωγής του ζώου τους, εφόσον δεν επιθυμούν τη διατήρηση των νεογέννητων ή 3εν μπορούν να τα διαθέσουν.
• Την υποχρεωτική σήμανση και καταγραφή του σκύλου τους.

Σήμανση και καταγραφή των σκύλων

Μια από τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών σκύλων είναι η σήμανση και καταγραφή του κατοικίδιου τους.
Η σήμανση είναι ανώδυνη και ασφαλής κτηνιατρική πράξη και γίνεται από κτηνιάτρους που ασκούν νόμιμα το κτηνιατρικό επάγγελμα, στα ιατρεία τους.
Όσοι κατέχουν ήδη σκύλο υποχρεούνται εντός έξι μηνών να σημάνουν το ζώο τους. Όσοι αποκτούν νέο σκύλο πρέπει άμεσα να το σημάνουν και να το καταγράψουν. Αν, μάλιστα, το προμηθεύονται από καταστήματα Pet Shop η σήμανση και η καταγραφή από κτηνίατρο επιλογής του νέου ιδιοκτήτη πριν ολοκληρωθεί η αγορά.
Ο τρόπος σήμανσης είναι η μέθοδος της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης (microchip), που βασίζεται σε προδιαγραφές που καθορίστηκαν από κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κάθε micro chip φέρει έναν μοναδικό αριθμό που αντιστοιχεί στο ζώο που σημαίνεται. Κατά τη σήμανση ο κτηνίατρος χορηγεί Πιστοποιητικό Ηλεκτρονικής Ταυτοποίησης με τον αριθμό σήμανσης του σκύλου στον ιδιοκτήτη. Σ’ αυτό αναγράφονται στοιχεία που αφορούν τον σκύλο και τον κάτοχο του.
Ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού διατηρεί ο κτηνίατρος στα αρχεία του και ένα αποστέλλει για καταγραφή με ευθύνη του στον αρμόδιο φορέα για την τήρηση της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, που όπως έχει οριστεί με Υπουργική Απόφαση είναι ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος.
Ο ιδιοκτήτης κάθε σκύλου οφείλει να ενημερώνει υπεύθυνα τον κτηνίατρο που διενήργησε τη σήμανση και την καταγραφή, ή άλλον της προτίμησης του, εντός ΙΟ ημερών, για κάθε μεταβολή που αφορά στο σκύλο του και έχει σχέση με την απώλεια ή κλοπή του, την αλλαγή κυριότητας, την αλλαγή τόπου διαβίωσης του ζώου, ή ακόμα και τον θάνατο του. Η σήμανση και η καταγραφή των σκύλων προστατεύει τα κατοικίδια σε περίπτωση που αυτά χαθούν, καθ’ ότι η βάση δεδομένων θα ενημερώνει όλους τους κτηνιάτρους για τις απώλειες που της αναφέρονται. Ανεύθυνοι ιδιοκτήτες που εγκαταλείπουν το ζώο τους, θα ανευρίσκονται και θα τους επιβάλλονται ποινές. Όσοι ιδιοκτήτες δεν σημάνουν και δεν καταγράψουν το σκύλο τους, τιμωρούνται με πρόστιμο 300 – 1500 ΕΥΡΟ, σύμφωνα με το νόμο.

Ζητήστε λοιπόν σήμερα από τον κτηνίατρο σας να σημάνει και να καταγράψει το ζώο σας.

Αγαπητοί φίλοι,
Ο νέος νόμος αναμφίβολα, αποτελεί ένα πλήρες και σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο. Καθήκον όλων μας, πολιτείας, τοπικής αυτοδιοίκησης, κτηνιάτρων, ζωοφιλικών σωματείων αλλά και εσάς των ιδιοκτητών είναι να το εφαρμόσουμε για να έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων