Εποχή αναπαραγωγής στις πετροπέρδικες

0

H εποχή που κλώσανε οι πέρδικες ποικίλει από περιοχή σε περιοχή και ανάλογα με το υψόμετρο και αν η περίοδος ήταν ζεστή, ψυχρή ή όχι!

Η πετροπέρδικα alectoris greace greace βρίσκεται σε όλη την Ηπειρωτική Ελλάδα και υπάρχουν μέρη που κάνει τις φωλιές της κυριολεκτικά 100 μέτρα κοντά στην θάλασσα σε περιοχές όπως η Εύβοια, και αλλού σε υψόμετρο 1500 -1800 μ. στην περιοχή της Πίνδου!

Είναι σίγουρο ότι οι τελείως διαφορετικές αυτές υψομετρικές και κλιματολογικές διαφορές παίζουν τεράστιο ρόλο στις επιτυχίες αλλά και στην χρονική διάρκεια της γεννάς και του κλωσίματος.

Η πέρδικα γεννά γύρω στα 16 αυγά κάθε μέρα και από ένα το “κλώσσημα” διαρκεί περίπου 23 ημέρες, σε αυτή την χρονική περίοδο πάντα, αν περπατάμε στα βουνά θα δούμε μια πέρδικα να σηκώνεται και να πετά πιο μακριά με σκοπό να μας παρασύρει από την φωλιά.

Όλοι οι περδικοκυνηγοί πρέπει να αποφεύγουνε αυτή την περίοδο να πηγαίνουνε με σκυλιά που σίγουρα μόνο καλό δεν θα κάνουνε στην εκκόλαψη των νεοσσών.!

Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία που έχω τραβήξει από περιοχή που κλωσά πέρδικα, αυτές οι κοτσυλιές βρίσκονται πάντα κοντά στις φωλιές…η “στρογγυλότητα” της κοτσυλιάς είναι χαρακτηριστική της περιόδου που κλωσά η πέρδικα λόγω της παρατεταμένης καθιστής θέσης.. η “φυσιολογική” όπως πολλοί θα ξέρουνε είναι επιμήκης πιο ” μακρουλή”.

Όταν βγουν οι νεοσσοί είναι πολλοί ευάλωτοι στην αρχή στο περιβάλλον που είναι ψυχρό..
Πρώτον γιατί οι βροχές δημιουργούν “αναπνευστικά νοσήματα ” ..αλλά κατά δεύτερον αν έχουμε παρατεταμένο κρύο με πτώση της θερμοκρασίας εξαφανίζονται όλα τα μυγάκια ζουζούνια κλπ τα οποία αντιπροσωπεύουνε μια βασική πηγή πρωτεϊνών για την διατροφή τους.. επίσης και το κρύο αυξάνει από μόνο του την θνησιμότητα στα μικρά.!

Σε γενικές γραμμές για αυτή την περίοδο που διανύουμε σε χαμηλά υψόμετρα πρέπει να δούμε μικρά να πετάνε από 15 Ιουνίου και μετά ..ενώ όσο πάμε ψηλότερα αργεί και περισσότερο.

Κλείνω λέγοντας ότι αυτό που συζητάμε πιο πολύ για την επιτυχία η όχι της κλωσαριάς εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες την περίοδο που εμφανίζονται οι νεοσσοί.!

Σίγουρο επίσης είναι άτομα που είναι επαγγελματίες στο αντικείμενο, θηραματολόγοι κλπ θα μπορούσανε αν είχαμε κάποια σωστά προγράμματα να βοηθήσουνε τους τοπικούς πληθυσμούς με σπορές και καταπολέμηση επιβλαβών βάσει μελετών που αυτοί θα κάνανε ως ειδικοί .
Πρέπει όλοι να μάθουμε και εκτιμούμε τους εξειδικευμένους και να τους ακολουθούμε σε προγράμματα που οι κυνηγοί πρέπει να δημιουργήσουμε με την βοήθειά τους!

Ας δούμε λοιπόν ποτέ η πολιτεία θα εκταμιεύσει τα λεφτά που χρόνια κρατάει στα ταμεία της είναι δικά μας.. και προφασιζόμενη έλλειψη προγραμμάτων που η ίδια έχει υποχρέωση να θεσπίσει τα “κλωσάει” όπως και οι πέρδικες της φωτογραφίας!

Κ. Γκριτζαλας
Ιατρός Δερματολόγος

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων