Ασφάλιση των κυνηγών. Αλήθειες και … ψέματα

0

Του Τριαντάφυλλου Σωτηροπούλου.
Το θέμα που θα προσεγγίσουμε σήμερα, είναι η ασφάλεια των κυνηγών κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου. Αν και ανανεώνω την άδεια θήρας τα τελευταία 15 χρόνια έπρεπε να κάνω αυτή τη συνέντευξη για να μάθω αρκετά σοβαρά πράγματα σχετικά με αυτό το πολύ ενδιαφέρον θέμα, που αλήθεια είναι ότι δεν μας απασχολεί και ιδιαίτερα.
Ασφάλειες λοιπόν: αλήθειες & ψέματα. Αυτό είναι το θέμα μας. Κεντρικό πρόσωπο αυτής της συνέντευξης είναι ένας έμπειρος ασφαλιστής που έχει ασχοληθεί σοβαρά με ασφαλιστικά προγράμματα που απευθύνονται σε κυνηγούς. Πρόκειται για τον κ. Νικόλαο Α. Σταθόπουλο ο οποίος είναι Διευθυντής της «Ευρωπαϊκής Πίστης» στο κατάστημα της Τρίπολης. Μέσα απ’ αυτή τη συνέντευξη θα μάθετε γιατί πρέπει να ασφαλίζονται οι κυνηγοί, τι καλύπτουν ( και τι δεν καλύπτουν) τα συμβόλαια που υπογράφουν οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι με τις ασφαλιστικές Εταιρείες, ενώ θα τονίσουμε τι πρέπει να κάνει ένας κυνηγός όταν τραυματιστεί ή τραυματίσει κάποιον στο βουνό, θα πάρουμε χρήσιμες συμβουλές για τον τρόπο που πρέπει να αντιδράσουμε ώστε να είμαστε καλυμμένοι ασφαλιστικά, όταν βρεθούμε μπροστά σ’ ένα ατυχές γεγονός. Ξέρετε ότι τα περισσότερα συμβόλαια δεν καλύπτουν τραυματισμούς κυνηγών και θανατώσεις σκύλων; Αυτά και άλλα πολλά μας εξηγεί ο κ. Σταθόπουλος στη συνέντευξη που ακολουθεί. Καλό θα είναι ο κάθε κυνηγός να ξέρει τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις του έναντι των ασφαλιστικών εταιρειών που αναλαμβάνουν την κάλυψη του. Τέλος και οι κυνηγετικοί Σύλλογοι σεβόμενοι τα μέλη τους θα πρέπει να υπογράφουν εκείνα τα συμβόλαια που καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερο τους κυνηγούς. Με αυτές
τις σκέψεις σας αφήνουμε να διαβάσετε τη συνέντευξη και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα για τις αλήθειες και τα ψέματα των ασφαλειών.

Γιατί πρέπει να ασφαλίζονται τα Μέλη του κυνηγητικού συλλόγου;
– Ο βασικός κορμός της ασφάλισης για την οποία καλούνται να ασφαλίζονται τα μέλη του κυνηγητικού συλλόγου, έχει να κάνει με την αστική ευθύνη που απορρέει από αυτά, έναντι σωματικών βλαβών και υλικών ζημιών που θα προκαλέσουν σε τρίτους από αμέλεια και / ή παράλειψη τους αποκλειστικά και μόνο κατά την διάρκεια του κυνηγιού.

Για πόσο χρονικό διάστημα ισχύει η ασφάλιση;
– Η ασφάλιση ισχύει αποκλειστικά και μόνο κατά την διάρκεια του κυνηγιού και κατά την χρονική περίοδο που επιτρέπεται το κυνήγι, στον χώρο που ορίζει και επιτρέπει η άδεια κυνηγιού. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ισχύει μόνον για τα εγγεγραμμένα μέλη του κάθε συλλόγου και μόνον.

Μας είπατε πως καλύπτεται η γενική αστική ευθύνη έναντι τρίτων, τι γίνεται όμως με τις σωματικές βλάβες ή τις υλικές ζημιές που προκαλούν τα μέλη του κυνηγητικού συλλόγου μεταξύ τους;
– Το γεγονός αυτό έχει να κάνει με την εκάστοτε συμφωνία του κάθε συλλόγου με την ασφαλιστική εταιρία. Στις περισσότερες όμως εκ των περιπτώσεων τα μέλη του ασφαλιζόμενου κυνηγητικού συλλόγου θεωρούνται ως τρίτοι μεταξύ τους και κατά συνέπεια καλύπτονται.

Μέχρι ποιο ποσόν ασφαλίζονται οι σύλλογοι;
– Αναφερόμενοι στα ασφαλιζόμενα κεφάλαια που καλύπτουν την ασφάλιση της αστικής ευθύνης θα έλεγα πως αυτά διαφοροποιούνται όσον αφορά αρχικά τις:
Α) Σωματικές βλάβες που θα προκληθούν κατά άτομο,
Β) Σωματικές βλάβες που προκαλούνται κατά γεγονός και
Γ) Τις υλικές ζημιές.

Τι δεν καλύπτει ένα τέτοιο συμβόλαιο;
– Τα περισσότερα συμβόλαια δεν καλύπτουν τυχόν τραυματισμούς και θανατώσεις κυνηγετικών σκύλων. Δεν καλύπτονται επίσης γεγονότα για τα οποία είναι αδύνατη η αναγνώριση της ημερομηνίας. Οι εταιρίες δεν ασφαλίζουν Σωματικές Βλάβες ή/ και Υλικές Ζημιές άμεσα ή έμμεσα προκαλούμενες ή από την εκφόρτωση, διασκορπισμό, απελευθέρωση ή διαφυγή Μολυσματικών Ουσιών (συμπεριλαμβανομένου και του οποιουδήποτε κόστους για την απομάκρυνση, θεραπεία ή καθαρισμών αυτών των Μολυσματικών Ουσιών). Με τον όρο “ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ” εννοείται οποιαδήποτε στερεά, υγρή, ή αέρια ουσία που μπορεί να προκαλέσει μόλυνση ή ερεθισμό συμπεριλαμβανομένου και μη εξαιρουμένου του καπνού, αναθυμιάσεων, εξατμίσεων, αιθάλης, όξινης, τοξικής ή χημικής και αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των αποβλήτων τα οποία ανακυκλώθηκαν ή κλπ.

Αναφέρατε σαν δεύτερη εξαίρεση την αδυναμία αναγνώρισης της ημερομηνίας του συμβάντος. Πως μπορεί κάθε μέλος να διασφαλιστεί απ’ αυτό;
– Σε κάθε περίπτωση ατυχήματος ο ασφαλιζόμενος (μέλος του κυνηγητικού συλλόγου), θα πρέπει άμεσα να δηλώνει το γεγονός
1) Στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής ή στην Δασική αρχή.
2) Στον κυνηγητικό σύλλογο, μέσα σε επτά μέρες το αργότερο να κάνει δήλωση γραπτώς στην εταιρία. Η δήλωση θα συνοδεύεται από δήλωση μαρτύρων που παρευρίσκονται στο ατύχημα και θα αναφέρει το είδος, τις συνθήκες, την έκταση, που, πως, και πότε συνέβη. Στοιχεία από την δασική ή αστυνομική αρχή, για το συμβάν.

Σε περίπτωση τυχαίου γεγονότος, ατυχήματος από γλίστρημα ή πτώση ενός κυνηγού αποζημιώνεται ο παθών;
– Η γενική αστική ευθύνη δεν αποζημιώνει τέτοιου είδους γεγονότα, ατυχήματα δηλαδή που προκαλούνται από πτώσεις, γλιστρήματα κ,τ.λ. Ο κάθε σύλλογος όμως, εάν και εφόσον το επιθυμεί ο ίδιος έχει την δυνατότητα να προχωρήσει στην ασφάλιση των μελών του και από τέτοιου είδους γεγονότα.

Πως γίνεται αυτό κύριε Σταθόπουλε και για τι επιπροσθέτως μπορούν να ασφαλιστούν τα μέλη των συλλόγων;
– Τα μέλη των συλλόγων καλύπτονται από ατυχήματα, τι εννοούμε όμως αναφέροντας την λέξη ατύχημα; Κάθε τυχαίο γεγονός από αιτία βίαιη, εξωτερική, τυχαία, ορατή, αιφνίδια και απόλυτα ανεξάρτητη από την θέληση του ασφαλιζομένου που μπορεί να προκαλέσει θάνατο, μόνιμη ανικανότητα ή σωματικές βλάβες. Για τις παραπάνω περιπτώσεις τα μέλη μπορούν να ασφαλιστούν για πιθανό θάνατο που προέλθει από ατύχημα. Από πιθανή μόνιμη ολική ή και μόνιμη μερική ανικανότητα καθώς και μέρος των ιατροφαρμακευτικών εξόδων που θα χρειαστούν προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα που πιθανόν παρουσιαστεί. Επίσης μπορούν να καλυφθούν Νοσοκομειακά έξοδα, νοσήλια, όλα αυτά συνέπεια ατυχήματος και πάντα σε συνάρτηση των απαιτήσεων που εκδηλώσει ο κάθε σύλλογος για να ασφαλίσει τα μέλη του.

Ωραία όλα αυτά για τις πρόσθετες καλύψεις. Πόσο όμως επιβαρύνει οικονομικά το κάθε μέλος του συλλόγου ένα τέτοιο πρόγραμμα;
– Η αλήθεια είναι πως το κόστος ενός προγράμματος που καλύπτει τα προσωπικά ατυχήματα μελών ενός κυνηγητικού συλλόγου διαφοροποιείται ανάλογα με τα ασφαλιζόμενα κεφάλαια και τις καλύψεις για τις οποίες κάθε σύλλογος επιθυμεί να ασφαλιστεί. Από την προσωπική μου εμπειρία δε και μόνο σας αναφέρω πως ένα αξιοπρεπές πρόγραμμα ασφάλισης τέτοιου είδους
είναι της τάξεως των τριών (3) περίπου Ευρώ κατά μέλος καθ’ όλη την διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου.

Πείτε μου βάση της εμπειρίας σας πόσο συχνή είναι η χρήση τέτοιου είδους καλύψεων;
– Η συχνότητα των ατυχημάτων είναι συνάρτηση του πλήθους των μελών ενός συλλόγου (δηλαδή όσο περισσότερα άτομα τόσο και μεγαλύτερη η πιθανότητα ενός ατυχήματος). Τα δύο τελευταία χρόνια έχοντας εμπειρία από συμβόλαια τέτοιου είδους που έγιναν από το κατάστημα της Τρίπολης για κυνηγητικούς συλλόγους της Λακωνίας και της Αρκαδίας από την εταιρία μας (ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ) υπήρξαν γεγονότα για τα οποία κληθήκαμε να αποζημιώσουμε εξαιτίας ατυχημάτων, μέλη των συλλόγων.

Πόσο δύσκολη είναι η ασφάλιση αυτού του είδους που αφορά αυτή την συγκεκριμένη και πολυπληθή ταυτόχρονα ομάδα των ανθρώπων που επιλέγουν το κυνήγι σαν Σπορ, σαν χόμπι ή σαν είδους άθλησης, εξάσκησης και επαφής τους με την φύση; – Είναι αλήθεια πως ότι έχει να κάνει με τον χώρο των ασφαλειών απαιτεί μελέτη των αναγκών των ασφαλισμένων και σωστές μα και ταυτόχρονα έξυπνες λύσεις απόλυτα προσαρμοσμένες και εστιασμένες στον “άνθρωπο”. Η εμπειρία που έχει αποκτήσει κανείς με τα χρόνια στο χώρο καθώς και το άριστο επίπεδο γνώσης είναι οι. παράμετροι που θα εγγυηθούν λύσεις ,σωστά εστιασμένες στην ρίζα του κάθε προβλήματος. Εγώ προσωπικά μαζί με τους συνεργάτες του καταστήματος της Τρίπολης, είμαστε πάντα στην διάθεση του καθενός, να τον βοηθήσουμε σε οποιοδήποτε πρόβλημα, που αφορά τον χώρο των ασφαλειών προτείνοντας λύσεις απόλυτα προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τις επιθυμίες του.

Εάν κάποιος θέλει να σας ρωτήσει κάτι εξειδικευμένο ή έχει απορίες γι’αυτά που μας αναφέρατε, που μπορεί να σας βρει;
Με μεγάλη μου χαρά είμαι έτοιμος να λύσω κάθε απορία κυνηγού στο γραφείο της Ευρωπαϊκής πίστης στην Τρίπολη (Γρ. Λαμπράκη 27). Τα τηλέφωνα του γραφείου είναι :2710 235012 και 2710227733.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων