Οικολογικό επιχειρείν

0

Τρεις μεγάλοι επιχειρούν οικολογικά

Βρυξέλλες,

ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ εταιρείες με ηγετικό ρόλο στον τομέα των τροφίμων και αναψυκτικών (η Coca-Cola, η McDonald’s και η Unilever) δεσμεύτηκαν χθες να διακόψουν στις συσκευές ψύξης τους τη χρήση των υδροφθορανθράκων (HFCs), μιας ομάδας ψυκτικών ουσιών με μεγάλη συμβολή στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις κλιματικές αλλαγές.

Στη διάρκεια συνεδρίου, που διοργανώθηκε χθες στις Βρυξέλλες, οι τρεις εταιρείες παρουσίασαν από κοινού τα προγράμματά τους για τη διακοπή της χρήσης HFCs. Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται τόσο από την Greenpeace όσο και από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP).

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση της Greanpeace, οι δεσμεύσεις των εταιρειών αποτελούν την απάντηση στην εκστρατεία που είχε ξεκινήσει η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση, στην πορεία προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ το 2000, κατά την οποία είχε καλέσει τις εταιρείες να διακόψουν τη χρήση ψυκτικών HFCs. Ενα μήνα μετά την έναρξη της εκστρατείας, η Coca-Cola δεσμεύτηκε για τη διακοπή της χρήσης τους, με χρονικό ορίζοντα τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Η Greenpeace χαιρετίζει τις δεσμεύσεις που έγιναν από τη Unilever, την Coca-Cola και τη Mc Donald’s, ενώ κάλεσε τις άλλες ομοειδείς εταιρείες να ακολουθήσουν. Ωστόσο, η δραστηριοποίηση της βιομηχανίας είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος.

Για μια ολοκληρωμένη λύση, πρέπει να κινητοποιηθούν και οι κυβερνήσεις. «Οι πολιτικοί δεν μπορούν να κάθονται και να περιμένουν την αγορά να δραστηριοποιηθεί, γιατί, κατά κανόνα, δεν θα το πράξει από μόνη της», δήλωσε ο Χερντ Λέιπολντ, διευθυντής της διεθνούς Greenpeace.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από το 2005, ο κλάδος παγωτού της Unilever θα αγοράζει μόνο ψυγεία, απαλλαγμένα από HFCs, ενώ ήδη 14.000 συσκευές παλιάς τεχνολογίας έχουν ήδη αντικατασταθεί. Η Coca-Cola σκοπεύει να αντικαταστήσει εκατομμύρια μηχανήματα αυτόματης πώλησης με άλλα που δεν περιέχουν HFCs.

Η McDonald’s θα μετατρέψει αντίστοιχα σε 30.000 εστιατόριά της και τους 11 τύπους ψυκτικών μηχανημάτων που χρησιμοποιεί, συμπεριλαμβανομένων των κλιματιστικών μηχανημάτων, των ψυκτικών θαλάμων και των ψυγείων για τις σαλάτες και τα ποτά.

Πίσω από τις αυτές τις τρεις εταιρείες τροφίμων και αναψυκτικών βρίσκεται επίσης και μια σειρά από προμηθευτές, οι οποίοι έχουν δαπανήσει πολλά εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις για να είναι διαθέσιμες πλέον αυτές οι τεχνολογίες. Παράλληλα με την παρουσίαση των προγραμμάτων των τριών εταιρειών, οι προμηθευτές παρουσίασαν με τη σειρά τους τις νέες τεχνολογίες ψύξης, που βασίζονται στη χρήση υδρογονανθράκων, διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ή κύκλου Stirling.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων