Συμπεράσματα Συμβουλίου υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε.

0

Στην υιοθέτηση των προτάσεων που διατύπωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του θείου από τα πλοία και την ποιότητα των παραθαλάσσιων περιοχών, κατέληξε το Συμβούλιο των υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη διάρκεια συνεδρίασης που ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ στο Λουξεμβούργο.

Στη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου συζητήθηκαν η στρατηγική για την πρόληψη και την ανακύκλωση των αποβλήτων, το νέο νομοθετικό πακέτο για τα Χημικά προϊόντα, η νέα πρόταση της Κομισιόν σχετικά με την διαχείριση των αποβλήτων της εξορυκτικής βιομηχανίας, καθώς επίσης τα συμπεράσματα σχετικά με την συγκράτηση της απώλειας της βιοποικιλότητας μέχρι το 2010.

Η Ελλάδα έδωσε θετική ψήφο στις προτάσεις που τελικά υπερψηφίστηκαν για τα τρία πρώτα σημαντικά νομοθετικά κείμενα.

Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας ήταν ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος στην πρόταση της Ένωσης σχετικά με το περιεχόμενο σε θείο των καυσίμων ναυτιλίας που αποσκοπεί στην μείωση των εκπομπών διοξειδίου του θείου από πλοία, τόνισε την ανάγκη χρήσης καυσίμων περιεκτικότητας σε θείο το πολύ 1,5% από τα επιβατηγά πλοία και ζήτησε να ληφθούν κοινές πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο για την γενίκευση της υποχρέωσης χρήσης καυσίμων χαμηλού θείου σε όλα τα πλοία στην Μεσόγειο.

Για την πρόταση σχετικά με τις παραλίες, ο κ. Καλογιάννης χαιρέτισε την νέα πρόταση που εκσυγχρονίζει το υφιστάμενο από το 1976 καθεστώς, καθιερώνει νέες μεθόδους διαχείρισης, ελέγχου και ενημέρωσης του κοινού, θέματα στα οποία η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερο βάρος.

Το Συμβούλιο Περιβάλλοντος δεν κατέληξε σε συμφωνία επί πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έγκριση διάθεσης στην αγορά του Γενετικά Τροποποιημένου καλαμποκιού ΝΚ603. Ο κ. Καλογιάννης διατύπωσε την αντίθεση της Ελλάδας στην διάθεση στην αγορά του τύπου γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού ΝΚ603 και ψήφισε αρνητικά στη σχετική πρόταση απόφασης της Επιτροπής.

Επίσης στο θέμα της μεταφοράς αποβλήτων δεν επιτεύχθηκε συμφωνία και η εξέταση του θα συνεχιστεί στην επόμενη Ολλανδική Προεδρία.

Παράλληλα, υιοθετήθηκαν συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με μια «θεματική στρατηγική για την πρόληψη και την ανακύκλωση των αποβλήτων» τα οποία δίνουν έμφαση στο γεγονός ότι η πρόληψη και η ανακύκλωση των αποβλήτων θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί ως μέρος της ευρύτερης στρατηγικής για τη διαχείριση των αποβλήτων.

Υιοθετήθηκαν επίσης και τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την «Συγκράτηση της Απώλειας βιολογικής ποικιλότητας μέχρι το 2010» τα οποία δίνουν έμφαση στις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί τόσο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο (στο πλαίσιο της Στρατηγικής Αειφόρου Ανάπτυξης του Γκέτεμπορκ) όσο και σε διεθνές επίπεδο (CΟΡ7, CBD, ΜΟΡ1) προκειμένου να ληφθούν μέτρα για την αναστολή της απώλειας της βιοποικιλότητας το αργότερο μέχρι το 2010.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο έλληνας υφυπουργός Περιβάλλοντος τοποθετήθηκε κατά του παράνομου εμπορίου ξυλείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων