Μάχη με τις φλόγες

0

1292-helico.jpg
Περίπου 180 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν χθες και σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Αυτή την ώρα, φωτιά μαίνεται στη θέση Μητροπίσι Αναβύσσου, σε μικρή απόσταση από τον οικισμό, αλλά χωρίς να απειλεί τα σπίτια. Σε εξέλιξη είναι επίσης μια πυρκαγιά στο Καστρί Καρύστου, που καίει από το μεσημέρι χορτολιβαδική έκταση. Στο μεταξύ, υπό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές στον Κάλαμο Αττικής, στη θέση Καρυώτες Παλαιόπολης στη Σαμοθράκη, την Πάρνηθα, την Αίγινα, την Κεφαλονιά, την Ναύπακτο και την Ικαρία, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας. Η Πυροσβεστική διερευνά τα αίτια των πύρινων μετώπων, ενώ στον Εισαγγελέα θα οδηγηθεί ένας ύποπτος για τη φωτιά στις Αφίδνες.

Μάχη με τις φλόγες

Στην Ανάβυσσο, 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα, καθώς και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο παίρνουν μέρος στην κατάσβεση. Στον Κάλαμο, τέσσερις παιδικές κατασκηνώσεις εκκενώθηκαν προληπτικά και τα παιδιά μεταφέρθηκαν με πούλμαν του Γενικού Επιτελείου Στρατού στην παραλία των Αγίων Αποστόλων.

Μεγάλη έκταση από δένδρα, θάμνους και σιτοκαλαμιές έκαψε μέχρι τις απογευματινές ώρες, η πυρκαγιά, που ξέσπασε στις 2 το μεσημέρι από άγνωστη αιτία, στην περιοχή Καρυώτες Παλαιόπολης στη Σαμοθράκη. Λόγω των ισχυρών άνέμων, η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, απειλώντας και κτίσματα που βρίσκονται στην περιοχή. Ο κίνδυνος αποσοβήθηκε έγκαιρα, χάρη στην επέμβαση δυο πυροσβεστικών αεροπλάνων και ενός ελικοπτέρου, 60 πυροσβεστών με έξι οχήματα, στρατιωτών και κατοίκων της περιοχής με γκρέϊντερ.

Στην Πάρνηθα, λίγα μόνο μέτρα μακριά από την Αμυγδαλέζα, όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο 74χρονος Νίκος Φουρτούνας, εκδηλώθηκε νέα φωτιά. Στο μεταξύ, συνεργεία της Νομαρχίας έχουν ξεκινήσει την καταγραφή των ζημιών από τη χθεσινή φωτιά, που έκανε στάχτη τουλάχιστον 150 στρέμματα δασικής έκτασης και 50 γεωργικής. Περισσότερα από δέκα σπίτια έπαθαν σοβαρές ζημιές, ενώ τέσσερα αυτοκίνητα κάηκαν ολοσχερώς.

Νωρίς το απόγευμα τέθηκαν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Καισαριανή, Κάτω Σούλι Μαραθώνα, Λαγονήσι, Αφίδνες, Αίγινα, Ναύπακτο, Ικαρία και Σάμο.

Συλλήψεις υπόπτων

Ενώ οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις πύρινες γλώσσες σε διάφορα σημεία της χώρας, τρεις ηλεκτροσυγκολητές, δύο αλλοδαποί και ένας Έλληνας, οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Καπανδριτίου. Οι συλληφθέντες θεωρήθηκαν ύποπτοι για την πυρκαγιά στις Αφίδνες, που έκανε στάχτη 15 στρέμματα με αγροτικές καλλιέργειες. Την ευθύνη ανέλαβε μόνο ένας , που αύριο θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια.

Την ίδια ώρα, η Πυροσβεστική διερευνά τα αίτια της πύρινης καταστροφής στην Πάρνηθα , που ξεκίνησε από ρεματιά μέσα σε κατοικημένη περιοχή. Εξετάζεται κυρίως το ενδεχόμενο εμπρησμού, αλλά και το να ξεκίνησε η φωτιά από βραχυκύκλωμα. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η φωτιά προκλήθηκε από σπινθήρα ηλεκτροσυγκόλησης σε οικοδομή, αφού στην περιοχή υπάρχουν τέσσερις οικοδομές, στις οποίες γίνονται εργασίες. Οι αρμόδιες αρχές εξετάζουν κάποιους από τους εργάτες, ενώ αναζητούν και άλλους για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη.

Η Πυροσβεστική παραμένει σε επιφυλακή, καθώς οι υψηλές θερμοκαρίες και οι ισχυροί άνεμοι ευνοούν την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών. Για αύριο, οι περιοχές που βρίσκονται “στο κόκκινο” για την εκδήλωση φωτιάς, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, είναι η Εύβοια, η Αττική, η Βοιωτία, η Κορινθία και η Αργολίδα.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων