Τα αδέσποτα δεν κινδυνεύουν

0

Αθήνα, 21/7/04

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή δημοσιεύματα του αγγλικού τύπου σχετικά με «κακοποίηση αδέσποτων ζώων», ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός ανακοινώνει τα εξής:

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα του αγγλικού τύπου ότι θανατώνονται αδέσποτα σκυλιά στην Ελλάδα. Διαψεύδουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα κακόβουλα, κακοήθη και αναπόδεικτα δημοσιεύματα τα οποία έχουν σκοπό και στόχο να δυσφημήσουν την χώρα μας ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Ελληνική Κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με πληθώρα ενεργειών του έχει αποδείξει την πολύ μεγάλη ευαισθησία του σε θέματα προστασίας των ζώων γενικότερα και ειδικότερα σε θέματα προστασίας αδέσποτων ζώων.

Πιο συγκεκριμένα, προέβη στις παρακάτω ενέργειες:

*

Υλοποιεί τον Ν. 3170/2003 « Ζώα συντροφιάς, αδέσποτα ζώα συντροφιάς και άλλες διατάξεις», καθώς και τις Υπουργικές Αποφάσεις που προβλέπονται και εκδόθηκαν από την εφαρμογή του Νόμου αυτού. Με το Νόμο αυτό θεσπίζονται κανόνες στην διαχείριση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων, προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις στους παραβάτες και απαγορεύεται η ευθανασία εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, μετά από αιτιολογημένη γνωμάτευση κτηνίατρου, σε αντίθεση μάλιστα με όσα συμβαίνουν σε χώρες από όπου συχνά εκπορεύονται τα δημοσιεύματα. Επίσης προβλέπονται τρόποι για την προαγωγή της ζωοφιλίας.
*

Αντιμετώπιση όλων των καταγγελιών με διαβίβαση τους είτε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, είτε στην αρμόδια Δ/νση Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
*

Τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές ανακοινώσεις με θέμα την ενημέρωση των ιδιοκτητών σκύλων και των πολιτών για τον τρόπο διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.
*

Αποστολή επιστολής στους Υφυπουργούς Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης με την οποία ζητείται η συνδρομή των Υπηρεσιών τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων.
*

Συναντήσεις με Ολυμπιακούς Δήμους και ΑΘΗΝΑ 2004 για την αντιμετώπιση των αδέσποτων ζώων.
*

Συναντήσεις με Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο και Φιλοζωικά Σωματεία.
*

Υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία το 2004 διατίθεται το ποσό των 4.000.000 Ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του προγράμματος των αδέσποτων ζώων, ήτοι ίδρυση ή βελτίωση καταφυγίων ζώων, περισυλλογή, στείρωση, σήμανση, εμβολιασμοί, φιλοξενία αδέσποτων ζώων κλπ.

Τέλος, καλούμε όλους τους φιλόζωους να μας βοηθήσουν και να αναλάβουν το σημαίνοντα ρόλο που τους ανατίθεται μέσα από την κείμενη νομοθεσία, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά το φαινόμενο των αδέσποτων ζώων, εκτός εάν, οι καταγγελίες τους, γίνονται μόνο για λόγους εντυπωσιασμού, οι οποίες έχουν σκοπό να πλήξουν τα φιλόζωα αισθήματα των Ελλήνων και το Πολιτιστικό επίπεδο της Χώρας μας ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων» .

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων