Μεγάλη προβολή της Ελληνικής Κυνοφιλίας στις ΗΠΑ – Επιτυχία της 11ης Διεθνούς Εκθέσεως του ΟΚΑ!

0

Δελτίο Τύπου

Με την ευκαιρία της 11ης Διεθνούς Εκθέσεως του Ομίλου Κυνοφίλων Αθηνών (Ο.Κ.Α) στις 25 & 26 Μαΐου 2002, συντελέστηκε για πρώτη φορά μια ιστορική επαφή μεταξύ της ελληνικής κυνοφιλικής κοινότητας και του παγκόσμιου κυνολογικού “κολοσσού” που λέγεται αμερικανική κυνοφιλία και Αμερικανικός Κυνολογικός όμιλος (American Kennel Club-AKC). Συγκεκριμένα, δεν ήταν μόνον η πρώτη φορά που ήρθαν στην χώρα μας Αμερικανοί κριτές, στο πρόσωπο του συμπατριώτη μας Ευγένιου Ζ. Ζαφείρη (ελληνικής καταγωγής κορυφαίος εκτροφέας, εκδότης της παγκόσμιου κύρους και τεράστιας κυκλοφορίας εβδομαδιαίας κυνολογικής επιθεώρησης DOG NEWS ) και του Αρχισυντάκτη του Dog News, κυρίου Matthew Stander (και οι δύο από τη Νέα Υόρκη) , αλλά είχαμε και την μεγάλη τιμή να επισκεφτεί την έκθεση του Ο.Κ.Α ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αμερικανικού Κυνολογικού Ομίλου, κύριος Ron Menaker. Ο κύριος Μένακερ συναντήθηκε στην έκθεση με την Πρόεδρο του Κ.Ο.Ε κυρία Ιωάννα Γαλανού και συζήτησαν τρόπους ανάπτυξης διμερών σχέσεων.

Συναντήθηκε επίσης και με την Πρόεδρο του Ομίλου Κυνοφίλων Πάφου της Κύπρου, κυρία Λαζάρου, που επισκέφθηκε την έκθεση στα πλαίσια της αδελφοποίησης του ΟΚΑ με τον κυπριακό σύλλογο. Οι ξένοι επισκέπτες αποκόμισαν θετικότατες εντυπώσεις από την εκδήλωση και μίλησαν με ενθουσιασμό για τη διοργάνωση του ΟΚΑ, για το επίπεδο των σκύλων και του συναγωνισμού (που ξάφνιασε θετικά όσους επισκέπτονταν τη χώρα μας για πρώτη φορά), για την παροιμιώδη ελληνική φιλοξενία, την ατμόσφαιρα και τον ενθουσιασμό των τελικών και για τις συγκινήσεις που ένοιωσαν επισκεπτόμενοι τα αθάνατα μνημεία της Αθήνας, την Ακρόπολη, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τις ομορφιές της Πλάκας κλπ. Υψηλές συστάσεις για τις διοργανώσεις του ΟΚΑ παρέχει εύγλωττα το εκτενές αφιέρωμα του κου Matthew Stander που δημοσιεύτηκε στο τεύχος της 31ης Μαΐου 2002 του Dog News (βλ. συνημμένα) και αποτελείται από τρεις σελίδες με φωτογραφίες και επαινετικά σχόλια, καθώς και δύο επιπλέον σελίδες αναμνηστικών φωτογραφιών του Εugene Zaphiris.
Ο αρθρογράφος (τρεις φορές τιμημένος με το αμερικάνικο βραβείο που απονέμεται στον κορυφαίο αρθρογράφο κυνολογικών θεμάτων της χρονιάς) δεν παρέλειψε να επαινέσει όλους τους συντελεστές της έκθεσης, τους βοηθούς και γραμματείς που εργάστηκαν γι’ αυτήν και να μιλήσει με τα θερμότερα λόγια για τους Έλληνες κυνοφίλους που γνώρισε από κοντά. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα που ακολουθεί (σε μετάφραση): “όλα πράγματι έγιναν με τόσο επαγγελματική επιμέλεια που θα νόμιζε κανείς ότι βρισκόταν σε μια από τις πιο καλο-οργανωμένες εκθέσεις των Η.Π.Α”.

Ευνόητη είναι βεβαίως η σημασία αυτού του ανοίγματος της ελληνικής κυνοφιλίας προς τον αμερικάνικο κυνοφιλικό κόσμο (ο οποίος είναι τόσο ισχυρός, σεβαστός και σημαντικός για τις εξελίξεις στον παγκόσμιο χώρο, ώστε η Διεθνής Κυνολογική Ομοσπονδία να βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τον Αμερικανικό Κυνολογικό όμιλο και να συνεργάζεται μαζί του σε όλους τους τομείς, όπως φαίνεται και από το γεγονός ότι κάθε Παγκόσμια έκθεση της FCI ξεκινά με συνέδριο μεταξύ των τριών μεγάλων δυνάμεων της παγκόσμιας κυνοφιλίας, δηλαδή της ίδιας της ΔΚΟ, του AKC και του Βρεττανικού Κ.Ο ή TKC…) Μέχρι τώρα ο δρόμος για την απευθείας εξαγωγή σκύλων ελληνικής εκτροφής στις ΗΠΑ ήταν κλειστός (γιατί για την αναγνώριση των γενεαλογίων του ΚΟΕ απαιτείται σύναψη διμερών σχέσεων με το AKC, βάσει των κανονισμών του αμερικανικού Ομίλου) και μπορεί να αντιληφθεί κανείς τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει αυτό στην συνεργασία μεταξύ εκτροφέων αλλά και στην προβολή όλων των ελληνικών φυλών στις ΗΠΑ: ήδη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τις Αλωπεκίδες και τους Ελληνικούς Ιχνηλάτες από Αμερικανούς και Καναδούς εκτροφείς!

Τον Μάιο μπήκε ένας θεμέλιος λίθος στην επαφή μας με το νέο κόσμο, πέραν του Ατλαντικού, όπου τόσοι ΕΛΛΗΝΕΣ εκτροφείς, κριτές και γενικά κυνόφιλοι ζουν και μεγαλουργούν. Και αυτό το βήμα πιστεύουμε ότι θα αποδειχθεί σημαντικότατο από τη συνέχεια και τις εξελίξεις που θα το ακολουθήσουν. Αν μη τι άλλο, τα εκατομμύρια των αναγνωστών του Dog News παγκοσμίως [το άρθρο για την Ελλάδα δημοσιεύτηκε και τον δικτυακό τόπο της έκδοσης, www.dognews.com, που έχει τεράστια αναγνωσιμότητα διεθνώς] γνωρίζουν πλέον, όπως προσφυώς και χαριτολογώντας ανέφερε στην εισαγωγή του αφιερώματος ο κύριος Στάντερ, ότι επιτυχείς και ποιοτικές εκθέσεις σκύλων δεν γίνονται μόνο στην Αθήνα της… Γεωργίας (πολιτείας των ΗΠΑ) αλλά και στην Αθήνα της Ελλάδας!

ΟΚΑ 2002

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων