Βελτίωση Βιοτόπων 2004 από τον Κ.Σ. Αμπελοκήπων

0

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤ’ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

ΕΔΡΑ: Ελευθερίας 5
T.K. 561 23 – Αμπελόκηποι
ΤΗΛ: 2310 733466
FAX: 2310 724999
website: www.huntersclub.gr
e-mail: ksa@huntersclub.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Κ.Σ. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ: Βελτίωση Βιοτόπων 2004»

Αναγνωρίζοντας τη σημασία και την αποτελεσματικότητα της βελτίωσης των βιοτόπων, αλλά και εναρμονιζόμενος με τις προσταγές των σχετικών επιστημών σε διεθνές επίπεδο που την τοποθετούν στην κορυφή των διαχειριστικών επεμβάσεων προκειμένου να αυξηθεί ο πληθυσμός του ενδημικού θηράματος και όχι μόνο, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αμπελοκήπων έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα και φέτος στις σχετικές δράσεις. Αρκεί να σημειωθεί ότι, τη χρονιά που μας πέρασε, διέθεσε το ένα τρίτο περίπου των εσόδων που προορίζονται για φιλοθηραματικούς σκοπούς για δραστηριότητες που αποσκοπούν στη βελτίωση των βιοτόπων της περιοχής του: ειδικές σπορές, αθέριστες λωρίδες σιτοκαλλιεργειών, τοποθέτηση δεξαμενών, δενδροφυτεύσεις κ.λπ.

Συνεπής στις θέσεις του αλλά και στις προσδοκίες που δημιουργούν οι προηγούμενες χρονιές, ο Κ.Σ. Αμπελοκήπων και για το 2004 επένδυσε χρήματα, κόπους και προσπάθειες, προκειμένου να αποδώσουν όλες αυτές οι ενέργειες καλύτερα αποτελέσματα και να υπάρχει χρόνο με το χρόνο ανοδική πορεία στους θηραματικούς πληθυσμούς της περιοχής.

Ξεκινώντας με μια σειρά δενδροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν την Άνοιξη με τη βοήθεια μελών του Συλλόγου, ακολούθησε, με την έναρξη του Καλοκαιριού, το γέμισμα των δεξαμενών που είχε τοποθετήσει την προηγούμενη χρονιά σε επιλεγμένα σημεία, αλλά και η τοποθέτηση καινούργιων δεξαμενών που φέρουν την επωνυμία του Συλλόγου και συνοδεύονται από πήλινο πιάτο στο οποίο σταλάζει το νερό. Το γέμισμα των δεξαμενών πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη βοήθεια του Δήμου Ωραιοκάστρου, που διέθεσε για το σκοπό αυτό βυτιοφόρο όχημα, ενώ στον τομέα αυτό, όπως και πέρυσι, έχουμε πάντα και τη συμπαράσταση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της πόλης μας. Παράλληλα έχουν τοποθετηθεί ταΐστρες και ποτίστρες διάσπαρτες στην περιοχή ευθύνης του, για τον ανεφοδιασμό των οποίων μεριμνά σε τακτά χρονικά διαστήματα. Οι κινήσεις αυτές αποσκοπούν στην εξασφάλιση νερού και τροφής στα πουλιά και τα ζώα της περιοχής.

Η σημαντικότερη όμως μορφή επέμβασης στον τομέα της Βελτίωσης Βιοτόπων είναι η πραγματοποίηση των ειδικών σπορών. Και φέτος ο Σύλλογός μας, ακολουθώντας τη διαδικασία που προβλέπεται από το καταστατικό του και τις σχετικές διατάξεις και πάντα υπό την επίβλεψη – καθοδήγηση του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης και των επιστημόνων της ΣΤ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης, δημοσίευσε σχετική διακήρυξη και επέλεξε τις πιο συμφέρουσες από τις προτάσεις των αγροτών της περιοχής που εξεδήλωσαν ενδιαφέρον. Έτσι σπάρθηκαν με ηλίανθο και κεχρί έναντι αποζημίωσης περίπου 300 στρέμματα και αφέθηκε ασυγκόμιστη η σοδειά τους παρέχοντας τροφή και κάλυψη στην άγρια πανίδα της περιοχής. Παράλληλα για τον ίδιο σκοπό αφέθηκαν αθέριστες λωρίδες σε σιτοκαλλιέργειες.

Το σύνολο των ενεργειών αυτών ευελπιστούμε αφενός ότι θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για το περιβάλλον και την εν γένει άγρια πανίδα της περιοχής, αφετέρου – επικεντρώνοντας στις κυνηγετικού ενδιαφέροντος επιδιώξεις – ότι θα κάνει τους κυνηγότοπους της περιοχής μας πιο πλούσιους, με περισσότερα θηράματα, ώστε να δρέψουν τους καρπούς όλης αυτής της προσπάθειας οι κυνηγοί, που τη στηρίζουν όχι μόνο οικονομικά αλλά και με προσφορά του χρόνου τους και της προσωπικής τους εργασίας, όποτε αυτό τους ζητηθεί. Μόνο έτσι θα πειστούν για την αποτελεσματικότητα και θα γίνουν πιο δεκτικοί στα έργα βελτίωσης βιοτόπων, απέναντι στα οποία μέχρι τώρα – εξαιτίας του πιο έμμεσου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα των επεμβάσεων – έχουν δείξει μια στάση δυσπιστίας και επιφυλακτικότητας. Είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί η αποδοχή, η συγκατάθεση και η εμπιστοσύνη των κυνηγών στον τομέα αυτό, καθώς όχι μόνο είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, αλλά και οι κύριοι χρηματοδότες για την πραγματοποίηση όλων αυτών των δραστηριοτήτων.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων