Έναρξη στην Κύπρο

0

22 Αυγούστου η φάσσα και 31 Οκτωβρίου ο λαγός
Οι χιλιάδες Κύπριοι κυνηγοί μπαίνουν στην τροχιά της νέας κυνηγετικής περιόδου 2004-2005. Ήδη μετά από συνεννόηση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής και της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, αποφασίστηκε η έναρξη των κυνηγετικών περιόδων για όλα τα θηράματα.
Για πρώτη φορά καθορίστηκε από τον Ιούλιο πώς και ποια θηράματα θα κυνηγήσει ο Κύπριος κυνηγός.

Συγκεκριμένα:
Το κυνήγι φάσσας θα αρχίσει στις 22 Αυγούστου και θα λήξει στις 19 Σεπτεμβρίου. Συνολικά θα δοθούν πέντε εξορμήσεις. Το κυνήγι θα διεξάγεται μόνο κάθε Κυριακή.
Η ΚΟΚ και η Υπηρεσία Θήρας συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται το κυνήγι τις Τετάρτες για τις φάσσες και τα τρυγόνια.
Ακολουθούν οι περιοχές Β’, δηλαδή το Τρόοδος, όπου το κυνήγι θ’ αρχίσει στις 5 Σεπτεμβρίου και θα λήξει στις 29 Σεπτεμβρίου. Στις περιοχές αυτές το κυνήγι θα επιτρέπεται κάθε Κυριακή και Τετάρτη.
Στις 29 Σεπτεμβρίου θα αρχίσει και το κυνήγι στις καθημερινές περιοχές, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για τις παραλιακές περιοχές της Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου. Στις καθημερινές περιοχές θα επιτρέπεται και η συνοδεία σκύλου, αφού προορίζονται βασικά για τα ορτύκια.
Τέλος στις περιοχές Δ’ θα επιτρέπεται καθημερινά το κυνήγι χωρίς τη συνοδεία σκύλου μεταξύ 29 Αυγούστου και 17 Οκτωβρίου. Πρόσθετα συμφωνήθηκε όπως δοθεί άδεια για τρασιήλες σε ειδικές περιοχές μεταξύ 29 Αυγούστου και 28 Φεβρουαρίου.
Η Κυνηγετική Ομοσπονδία και η Υπηρεσία Θήρας συμφώνησαν επίσης όπως ή έναρξη κυνηγίου του λαγού αρχίσει φέτος στις 31 Οκτωβρίου 2004 και λήξει στις 2 Ιανουαρίου 2005. Θα δοθούν δηλαδή 19 εξορμήσεις κάθε Κυριακή και Τετάρτη.
Το κυνήγι τις τζίκλας θα αρχίσει στις 5 Ιανουαρίου και θα λήξει στις 28 Φεβρουαρίου. Το κυνήγι αυτό από τώρα και στο εξής θα αρχίζει ουσιαστικά στις 31 Οκτωβρίου και θα λήγει τέλος Φεβρουαρίου. Και αυτό το κυνήγι θα διεξάγεται Κυριακή και Τετάρτη. Το θέμα των περιοχών και των εξορμήσεων συζήτησε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας το Παγκύπριο Συμβούλιο της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, το οποίο και συμφώνησε για όλα τα πιο πάνω. Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδίας τόνισαν την ανάγκη να δοθούν πρόσθετες εξορμήσεις μέσα στο Φεβρουάριο εάν υπάρξει ενδιαφέρον για την τζίκλα. Δηλαδή θα προστεθούν νέες ημερομηνίες καθημερινά. Ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ανδρέας Κυπριανού δήλωσε χθες ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια όπως ο χάρτης κυνηγίου του λαγού κυκλοφορήσει στις 20 Ιουλίου. Θα κυκλοφορήσουν σχεδόν ταυτόχρονα τρεις χάρτες κυνηγίου, δηλαδή ένας για το ενδημικό θήραμα, ένας για τη φάσσα και ο τελευταίος για την τζίκλα.
Αναφέρεται με την ευκαιρία ότι από την 1η Ιουλίου επιτρέπεται καθημερινά η εκπαίδευση κυνηγετικών σκυλιών σε όλες τις επιτρεπόμενες περιοχές κυνηγίου.

Σωτήρης Μιχαήλ

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων