Η νέα πραγματικότητα για την αγορά και πώληση κυνηγετικών όπλων

0

Γράφει ο Αποστόλης Λυχούδης

Ο ΝΟΜΟΣ 2168193 ΠΕΡΙ ΟΠΛΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΑ ΟΠΛΑ

Αυτό το άρθρο πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα από τους φίλους κυνηγούς γιατί απαντά σε ερωτήματα:
α) ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΝΟΣ ΟΠΛΟΥ,
Β)ΠΩΣ ΘΑ ΠΟΥΛΗΣΩ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΟΥ, γ) ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΙΣΑΓΩ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟ ΟΠΛΟ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ;, δ) ΠΟΙΑ Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ ΟΠΛΟΥ ΜΟΥ.

Το 1993 μάθαμε ότι πρέπει να εφοδιασθούμε με άδεια κατοχής όπλου από την Αστυνομία και όχι από το Δασαρχείο όπως ίσχυε πριν τον νόμο 2168/93, επίσης με
τον ίδιο νόμο έπρεπε να δηλώσουμε όλα τα όπλα που κατείχαμε νόμιμα και να μας δοθεί νέα άδεια κατοχής, επίσης ο ίδιος νόμος έδινε την δυνατότητα να δηλωθούν και όλα τα όπλα που ήσαν παράνομα δηλαδή δεν είχαν άδεια κατοχής ούτε από το δασαρχείο, έδινε κατά τρόπον τινά ένα συγχωροχάρτι, προκειμένου να γίνει ένα συμμάζεμα, στα πλαίσια του αντιτρομοκρατικού νόμου. Όσα όπλα δηλώθηκαν τότε, πήραν άδεια κατοχής για 10 χρόνια, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εφοδιασθούμε με νέα άδεια κατοχής, για να γίνει αυτό χρειάζονται τα εξής δικαιολογητικά: α) ΑΙΤΗΣΗ στην οποία θα ζητάμε την ανανέώση της ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥ ΟΠΛΟΥ και θα αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία ταυτότητος, (γι’ αυτό να την έχετε μαζί σας όταν επισκέφθεσθε το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχή σας), β) ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ αυτό το παίρνουμε από ένα ψυχίατρο ή παθολόγο όπου πιστοποιεί ότι η ψυχική και σωματική κατάσταση μας είναι καλή και κατά συνέπεια θα μας επιτρέπεται η χρήση και η κατοχή κυνηγετικού όπλου, γ) ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΌΜΟΥ 1599/86, όπου θα δηλώνουμε ότι δεν έχουμε καταδικαστεί ούτε διωκόμαστε για παράβαση του ίδιου νόμου, περί οπλών, ναρκωτικών, κακουργημάτων και άλλων σοβαρών αξιόποινων
πράξεων, δ) ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ. ΠΡΟΣΟΧΗ: αν έχουμε τα τρία (3) τελευταία χρόνια αγοράσει και δηλώσει άλλο κυνηγετικό όπλο, δεν απαιτείται Ιατρικό Πιστοποιητικό, ούτε Ποινικό Μητρώο, εδώ να πούμε ότι το ποινικό μητρώο δεν το προσκομίζουμε εμείς αλλά διαβιβάζεται από την Εισαγγελική Αρχή στο Τμήμα υπηρεσιακά και αυτό καθυστερεί αρκετά. ΠΡΟΣΟΧΗ: ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2004 ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΔΗΛΩΤΑ ΟΠΛΑ.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΓΟΡΑΣ ΝΕΟΥ ΟΠΛΟΥ
Για να αγοράσει κάποιος όπλο πρώτα θα προμηθευθούμε ΑΔΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥ ΟΠΛΟΥ, την οποία παίρνουμε από το Αστυνομικό Τμήμα ή το Τμήμα Ασφάλειας της περιοχής μας, αφού προσκομίσουμε Ιατρικό πιστοποιητικό, μαζί με μια υπεύθυνη δήλωση που θα αναγράφει ότι δεν έχουμε καταδικασθεί για παραβάσεις του νόμου περί όπλων, εάν μέσα στην τελευταία τριετία και πριν λήξη αυτή, έχουμε αγοράσει άλλο όπλο. Καλό είναι πριν ζητήσουμε την άδεια να έχουμε επισκεφθεί το οπλοπωλείο και να έχουμε αποφασίσει ποιο όπλο θα πάρουμε, έτσι θα προσκομίσουμε στο Α.Τ. πιο συγκεκριμένα στοιχεία όπως την μάρκα και τον αριθμό του όπλου, η άδεια αποτελείται από τρία αντίτυπα, ο οπλοπώλης θα κρατήσει τα δύο, το τρίτο θα το υπογράψει και θα συμπληρώσει τα στοιχεία του όπλου, και θα μας το παραδώσει μαζί με το όπλο για να το προσκομίσουμε στην Αστυνομία και να ζητήσουμε ΑΔΕΙΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥ ΟΠΛΟΥ. Η άδεια αγοράς έχει ισχύ έξη μήνες (6), όμως από την ημέρα που θα αγοράσουμε το όπλο αρχίζει να τρέχει το περιθώριο των 30 ημερών και πριν την λήξη του είμαστε υποχρεωμένοι να το δηλώσουμε. Αν θέλουμε να αγοράσουμε όπλο από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορούμε ακολουθώντας την ίδια διαδικασία και έχουμε το δικαίωμα να εισάγουμε μέχρι δύο όπλα για ατομική χρήση και όχι για εμπόριο. Αν θέλουμε να εισάγουμε όπλο από χώρα εκτός ΕΟΚ μπορούμε, ένα μόνον όπλο, μία ανταλλακτική κάνη γι’ αυτό και 500 φυσίγγια για ατομική χρήση, σε αυτή την περίπτωση χρειαζόμαστε ΑΔΕΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ και γι’ αυτήν απαιτούνται τα ίδια δικαιολογητικά με την άδεια αγοράς.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΩ ΟΠΛΟ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΗ, ΤΙ ΚΑΝΩ;
Και σε αυτήν την περίπτωση ισχύει ότι και με το οπλοπωλείο με την διαφορά ότι ο πωλητής συμπληρώνει την άδεια αγοράς και μαζί με το υπογεγραμμένο αντίγραφο της άδειας μας παραδίδει υπεύθυνη δήλωση, το δελτίο κατοχής του όπλου τα οποία θα παραδώσουμε στην Αστυνομία για την έκδοση κατοχής κυνηγετικού όπλου. Όταν θέλω να πουλήσω το όπλο μου, όχι σε ιδιώτη κυνηγό, αλλά σε οπλοπωλείο θα πρέπει να εφοδιασθώ με ΑΔΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ από την Αστυνομία, αφού καταθέσω αίτηση, που θα αναγράφει τα στοιχεία του όπλου και του αγοραστή.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΚΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΛΟ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΧΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΜΟΥ.
Εάν θελήσω να συμπληρώσω το όπλο μου με μία νέα κάνη ή να αντικαταστήσω αυτή που χάλασε, ή το κλείστρο, ή την μπάσκουλα (βάση), τότε θα πρέπει να κάνω τα ίδια πράγματα σαν να αγόραζα νέο όπλο, μπορεί να σας φαίνετε λίγο παρατραβηγμένο όμως ο νόμος περί όπλων είναι πολύ αυστηρός και θα πρέπει να τηρείται με θρησκευτική ευλάβεια.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΥΝΗΓΗΣΩ ΣΕ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΟΥ ΤΙ ΚΑΝΩ;
Αν προορισμό σας είναι χώρα της Ε.Ο.Κ. τότε πηγαίνετε στην Αστυνομική Διεύθυνση της περιοχή σας και ζητάτε να σας εκδώσουν ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΕΛΤΙΟ. Εάν η χώρα που θα επισκεφθείτε δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τότε θα ζητήσετε να σας δοθεί ΑΔΕΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗΣ και ΕΠΑΝΕΙΣΑΓΩΓΗΣ.

ΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ Ή ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ ΜΑΣ
Φίλοι συγκυνηγοί δεν είναι λίγοι συνάδελφοι μας που έχουν τιμωρηθεί από το Δικαστήριο, για πλημμελή φύλαξη του όπλου τους, όταν έπεσαν θύματα κλοπής της οικίας τους και μεταξύ άλλων πραγμάτων τους έκλεψαν και το όπλο. Είμαστε υποχρεωμένοι να ασφαλίζουμε το όπλο μας σε ειδικό ανθεκτικό ντουλάπι και με κλειδαριά ασφαλείας. Το γνωρίζω ότι αρκετοί δεν έχουν ούτε τον χώρο για να τοποθετήσουν μια τέτοια ντουλάπα ή ακόμη δεν έχουν και τα χρήματα να αγοράσουν όμως πιστέψτε με αξίζει την θυσία να στερηθούμε κάτι άλλο για να αποκτήσουμε ένα χώρο ασφαλείας για το ή τα αγαπημένα μας όπλα χωρίς να κινδυνεύουμε να τα στερηθούμε, επίσης μην ξεχνάτε ότι ασφαλίζοντας αυτά σε ειδικά ερμάρια αποφεύγουμε τον κίνδυνο ατυχημάτων από μικρά παιδιά ή από κάποιο ανίδεο (σχετικά με τα όπλα) φιλικό μας πρόσωπο. Με όλα τούτα τα λόγια θα πρέπει να σκεφτείτε την ασφάλεια τόσο του υλικού αγαθού που είναι το όπλο όσο και του ύψιστου αγαθού της ανθρώπινης ζωής και σωματικής ακεραιότητας, των αγαπημένων μας προσώπων, αυτό θα πρέπει να είναι το μέλημα μας και όχι αν μας αναγκάζει ο νόμος να το κάνουμε. Με αυτήν την πολυπλοκότητα, αλλά απαραίτητη διαδικασία του νόμου, σας εύχομαι καλό κουράγιο για την απόκτηση του νέου όπλου σας.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων