Ανησυχητικές προειδοποιήσεις των επιστημόνων

0

Πηγή: ΑΠΕ

Ο παγκόσμιος πληθυσμός των 6,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων έχει “φτάσει τα όριά του” πάνω στον πλανήτη Γη, με τη συστηματική εξάντληση των μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως το πετρέλαιο και ο άνθρακας, προειδοποιεί ο αυστριακός επιστήμονας Χέλμουτ Χάμπερλ του Ινστιτούτου Διεπιστημονικής Έρευνας (IFF). Επικαλούμενος μελέτες που έχουν εκπονήσει τόσο ο ίδιος, όσο και άλλοι ερευνητές για την εξάντληση των φυσικών πόρων, ο αυστριακός επιστήμονας, προβαίνει στην προειδοποίηση αυτή στη διεθνή επιστημονική επιθεώρηση “Πολιτική για τη Χρήση της Γης”.

Όπως εξηγεί το σχετικό άρθρο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μέθοδο του “οικολογικού αποτυπώματος”. Αυτό σημαίνει ότι υπολόγισαν την έκταση γης που χρειάζεται προκειμένου να διατηρηθεί το παρόν επίπεδο κατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένης της αντίστοιχης έκτασης που θα χρειαζόταν για την παραγωγή ενέργειας, η οποία τώρα προέρχεται από τον άνθρακα και το πετρέλαιο, σε μόνιμη βάση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το “οικολογικό αποτύπωμα” σε παγκόσμια κλίμακα είναι ήδη κατά 20% μεγαλύτερο από τη διαθέσιμη έκταση γης.

Για παράδειγμα στην Αυστρία, με πληθυσμό 8 εκατομμυρίων κατοίκων περίπου, χρειάζονται 5,4 εκτάρια για κάθε κάτοικο, ενώ είναι διαθέσιμα μόνον 4. Στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε πολίτης προέκυψε ότι χρειάζεται 10 εκτάρια για να καλύψει το επίπεδο κατανάλωσής του. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 2 εκτάρια ανά κάτοικο.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων