Η τραγωδία στην κορώνεια συνεχίζεται

0

1345-koroneiabirds.jpg
ΣΤ’ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
ΕΔΡΑ: ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 173, 551 34 ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΤΗΛ. 2310 477128 – 477129, 6973 808934, FAX 2310 473863 – 475301
http://www.hunters.gr,
e-mail: hunters@hunters.gr

Θεσσαλονίκη 9-9-2004

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Χιλιάδες τα νεκρά πουλιά στη Λίμνη Κορώνεια.
Σύσκεψη στα γραφεία της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης

Δυο χιλιάδες τριακόσια ογδόντα τρία (2383) νεκρά πουλιά κατέγραψε η επιστημονική ομάδα θηραματολόγων της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης στη λίμνη Κορώνεια, και μόνο στο 1/10 της περιμέτρου της λίμνης, σε ειδική επιχείρηση μαζί με την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή. Είδη απειλούμενα και σπάνια βρίσκονται παντού νεκρά γύρω από τον υγρότοπο (αργυροπελεκάνοι, καλαμοκανάδες, αγριόπαπιες, χουλιαρομύτες, είδη γλάρων, κλπ). Συνολικά 29 είδη πουλιών από τα οποία μόνο 4 είναι θηραματικά.
Με τα οχήματα της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής νεκρά πουλιά συνεχώς μεταφέρονται στις αρμόδιες υπηρεσίες για ταυτοποίηση της αιτίας θανάτου.

Μετά το πρωτοφανές γεγονός έκτακτη Σύσκεψη προκάλεσε η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας & Θράκης σήμερα το πρωί στα γραφεία της Ομοσπονδίας, στην συμμετείχαν ο Αντινομάρχης Θεσσαλονίκης, οι Δ/ντές των Δ/νσεων Περιβάλλοντος, Αλιείας, Κτηνιατρικής, Κτηνίατροι, Ιχθυολόγοι από το Τμ. Αλιείας του Επαρχείου Λαγκαδά, Καθηγητές του Α.Π.Θ από τα Τμ. Βιολογίας και Δασολογίας, ο Πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ της ΚΟΜΑΘ, μαζί με την επιστημονική ομάδα της Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με τη συμπτωματολογία των νεκρών πουλιών και αυτών που είναι ετοιμοθάνατα και σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία η επιστημονική ομάδα της ΚΟΜΑΘ εκτιμά πως πιθανόν να πρόκειται για το βακτήριο Clostridium botulinum (τύπος C), που παράγει τοξίνη, και που βρίσκεται στα ασπόνδυλα της λίμνης. Αυτά καταναλώνονται από τα πουλιά και προκαλείται χρόνια τοξικότητα, με αποτέλεσμα την παράλυση των μυών του λαιμού αλλά και ολόκληρου του σώματος των προσβεβλημένων πουλιών (παραλυτική τροφοδηλητηρίαση). Τα πουλιά δεν μπορούν να κρατήσουν το λαιμό τους όρθιο, παραλύουν και πεθαίνουν.

Ως πιθανές αιτίες θεωρούνται το φαινόμενο ευτροφισμού της λίμνης, η αύξηση της θερμοκρασίας, η πτώση της στάθμης των νερών, οι αναερόβιες συνθήκες και η υψηλή αλκαλικότητα.

Στη σύσκεψη αποφασίσθηκε η απομάκρυνση των πουλιών, και η παρεμπόδιση έλευσης άλλων πουλιών στη λίμνη, καθώς πρόκειται για «οικολογική παγίδα», με ειδικά «κανονάκια» (συσκευές παραγωγής κρότου), η συγκέντρωση και καύση των νεκρών πουλιών ο περαιτέρω εργαστηριακός έλεγχος των νεκρών πουλιών και η διερεύνηση της γενεσιουργής αιτίας για την εμφάνιση του βακτηρίου, ώστε να εφαρμοστούν οι ανάλογες περμαβάσεις.

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης συνεχίζει να αναλαμβάνει ουσιαστικές δράσεις για την αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης οικολογικής καταστροφής. Σήμερα το απόγευμα θα προβεί στη συγκέντρωση και καύση εκατοντάδων νεκρών πουλιών, από κοινού με Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακές, τον Κυνηγετικό Σύλλογο Λαγκαδά και μέλη Κυνηγετικών Συλλόγων.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων