Συζήτηση για την Κορώνεια στην ΚΣΕ

0

1356-kor3.jpg
ΣΤ’ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ
ΕΔΡΑ: ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 173 – 175
551 34 – ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ. 2310 477128 – 477129, 6973 808934, FAX 2310 473863 – 475301
http://www.hunters.gr, e-mail: hunters@hunters.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αναλυτική συζήτηση στη Συνεδρίαση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος για τη Λίμνη Κορώνεια

Η τραγική κατάσταση στη λίμνη Κορώνεια συζητήθηκε αναλυτικά στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος στις 16/9 στην Αθήνα, παρουσία εκπροσώπων από όλες τις Κυνηγετικές Ομοσπονδίες της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης έχουν βρεθεί στην πολύπαθη λίμνη χιλιάδες νεκρά πουλιά, από 34 είδη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε:

– τη συνέχιση της εφαρμογής της προληπτικής απομάκρυνσης των πουλιών με τις συσκευές κρότου

– τη συνεχή επόπτευση και φύλαξη της περιοχής με την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή

– την συνεχή καταγραφή του φαινομένου με το επιστημονικό προσωπικό της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας

– τη συνεχή συνεργασία και ενημέρωση των δημόσιων υπηρεσιών για την καθημερινή κατάσταση της λίμνης

– να συνδράμει τις αρμόδιες υπηρεσίες στην ενημέρωση των κατοίκων για την προληπτική απαγόρευση της βόσκησης και αλιείας στην περιοχή

– τη συνεχή δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων που καταγράφει το προσωπικό των κυνηγετικών οργανώσεων, βρισκόμενο καθημερινά στο πεδίο

– την κάλυψη των εξόδων που προκύπτουν για τη συνεχή παρουσία και επόπτευση της λίμνης

Οι κυνηγετικές οργανώσεις εργάζονται με σοβαρότητα, βρίσκονται καθημερινά στην περιοχή, εφαρμόζουν μέτρα αντιμετώπισης, συνεργάζονται άριστα με τις αρμόδιες υπηρεσίες και δεν «περιορίζονται» στην αποστολή εκ του μακρόθεν δελτίων τύπου με προτάσεις, που ήδη έχουν εφαρμοστεί με τη συνεργασία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης.

Και Εκατοντάδες νεκρά ψάρια στη Λίμνη Κορώνεια

Σε συνέχεια της έως τώρα ενημέρωσής σας επισημαίνουμε πως σήμερα Παρασκευή 17/9 η επιστημονική ομάδα της Ομοσπονδίας, μαζί με Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες, εντόπισε μεγάλο αριθμό νεκρών ψαριών στη λίμνη Κορώνεια.

Συνεχίζοντας την καθημερινή παρουσία και καταγραφή του θλιβερού φαινομένου η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης σας ενημερώνει για την ύπαρξη και εκατοντάδων νεκρών ψαριών στην περιοχή Ανάληψη, στη βόρεια πλευρά της λίμνης. Τα νεκρά ψάρια είναι κυρίως ηλιόψαρα, πεταλούδες, γριβάδια, σίρκα και λεστιά. Οι επιστήμονες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας είχαν από την πρώτη στιγμή τονίσει πως ο θάνατος των αργυροπελεκάνων πρέπει να σχετίζεται, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, με τα ψάρια που τρώνε. Η παρουσία εκατοντάδων νεκρών ψαριών πρέπει να προβληματίσει εκ νέου. Ήδη ενημερώθηκε η αρμόδια υπηρεσία.

Θυμίζουμε επίσης πως στις 16/9 επιστήμονες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας βρήκαν προσβεβλημένο και ένα φλαμίνγκο, οπότε ο αριθμός των προσβεβλημένων ειδών είναι πια 34, σύμφωνα με τα στοιχεία της συνεχούς καταγραφής που πραγματοποιεί η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης. Το προσβεβλημένο πουλί διεκομίσθη άμεσα στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Ν. Α.Θεσσαλονίκης για εξέταση, μετά από συνεννόηση με τον Διευθυντή της υπηρεσίας, όπως και πολλά άλλα πουλιά (νεκρά και ασθενή) που με τα οχήματα της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής μεταφέρονται καθημερινά στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Δυστυχώς το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη. Αποτελεί θετικό στοιχείο, όμως, πως τα μέτρα που πρότεινε από 8/9/2004 η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης, στη σύσκεψη που διοργάνωσε στα γραφεία της, έγιναν αποδεκτά και εφαρμόστηκαν από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχουν αποδώσει. Πολλά πουλιά έχουν απομακρυνθεί με τις συσκευές κρότου, ενώ περισσότερα από 1500 πουλιά έχουν καεί με την εθελοντική εργασία μελών των κυνηγετικών οργανώσεων.

Οι κυνηγετικές οργανώσεις εργάζονται συστηματικά, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση της κατάστασης, βρισκόμενοι καθημερινά στο πεδίο και όχι με αποστολή «ετεροχρονισμένων» δελτίων τύπου από τα αστικά κέντρα.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων