Ερώτηση στη Βουλή για την Κορώνεια

0

Ερώτηση για τους μαζικούς θανάτους υδρόβιων πτηνών και ψαριών στη λίμνη Κορώνεια κατέθεσε ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Β΄ Θεσσαλονίκης Δημήτριος Γαλαμάτης. Ο βουλευτής επισημαίνει ότι από τα τέλη Αυγούστου σημειώθηκαν θάνατοι 30.000 παρυδάτιων καθώς και 30 ειδών υδρόβιων πτηνών τα οποία βρίσκονταν σε μεταναστευτική περίοδο.

Στις 15 Σεπτεμβρίου η νομαρχία Θεσσαλονίκης αποφάσισε την απαγόρευση της αλιείας στη λίμνη, τη βόσκηση στη γύρω περιοχή και την προσέγγιση των πολιτών και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών περιμετρικά της λίμνης. Από τις 17 Σεπτεμβρίου και μετά ακολούθησαν θάνατοι ψαριών στη συγκεκριμένη λίμνη ενώ όλο αυτό το διάστημα η ενημέρωση της κοινής γνώμης γινόταν κυρίως από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, την Κυνηγητική Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης και από μη κυβερνητικές οικολογικές οργανώσεις .

* Ο κ Γαλαμάτης ρωτά τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης , και Επικρατείας: Ποιες ενέργειες πραγματοποίηση ο ενιαίος φορές διαχείρισης των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης από τη στιγμή που πρωτοεμφανίστηκε το πρόβλημα στη λίμνη Κορώνεια; (τέλος Αυγούστου 2004)

* Από ποιες υπηρεσίες και ποια εργαστήρια διενεργούνται οι σχετικές έρευνες για τον εντοπισμό των αιτίων των μαζικών θανάτων των πτηνών και των ψαριών της λίμνης Κορώνειας; Πρόκειται για εργαστήρια που έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και το απαραίτητο για τέτοιες περιπτώσεις εκπαιδευμένο προσωπικό.

* Έχει ζητηθεί η συμβολή ειδικών εργαστηρίων πανεπιστημιακών τμημάτων του ΑΠΘ. Αν ναι , ποιών; Αν όχι, πρόκειται να ζητηθεί

* Υπάρχουν στοιχεία από αρμόδιες υπηρεσίες (Διεύθυνση Κτηνιατρικής, ΕΘΙΑΓΕ κλπ) ή άλλα εργαστήρια (ΑΠΘ) για εντοπισμό μεταδοτικών νοσημάτων πτηνών σε πτηνοτροφικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής της λίμνης Κορώνειας, στο χρονικό διάστημα Ιούνιος 2004-Αύγουστος 2004

* Ποιος φορέας έχει αναλάβει τη φύλαξη της περιοχής από το διάστημα έξαρσης του οικολογικού αυτού φαινομένου και μετά;

* Από τα μέχρι τώρα δεδομένα, προκύπτει η ανάγκη λήψης μέτρων σχετιζόμενων με τη δημόσια υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

* Υπάρχει αρμόδιο όργανο ενημέρωσης της κοινής γνώμης (πορεία συμβάντος , μέτρα πρόληψης, μέτρα αποτροπής κλπ) σε τυχόν εμφάνιση αντίστοιχων μαζικών οικολογικών ή άλλων σχετιζόμενων με τη δημόσια υγεία φαινομένων (ζωοανθρωπονόσοι, λοιμώδη μεταδοτικά νοσήματα, τροφολοιμώξεις κλπ); Αν ναι, ποιες ενέργειες πραγματοποίηση; Αν όχι, πρόκειται να δημιουργηθεί;

Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ ” Ω Ρ Ι Ω Ν ” έστειλε στον ερωτώντα βουλευτή το ακόλουθο συγχαρητήριο μήνυμα:

Ημερομηνία : 23 Σεπτεμβρίου 2004
Σ Υ Γ Χ Α Ρ Η Τ Η Ρ Ι Α

Αξιότιμε κ. Γαλαμάτη

Σας παρακαλούμε να δεχτείτε τα θερμά μας συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας να καταθέσετε επίκαιρη ερώτηση σχετικά με την τραγωδία που συντελείται στην λίμνη Κορώνεια.

Ο τραγικός θάνατος χιλιάδων ειδών της άγριας πτηνοπανίδας, δυστυχώς ΜΟΝΟ στο πρόσωπό σας βρήκε την επιβαλλόμενη ευαισθησία που πρέπει να διακρίνει όλους τους εκπροσώπους του λαού στο Κοινοβούλιο. Δείξατε την ευαισθησία σας στα θέματα περιβάλλοντος, για τα οποία πρωτίστως η πολιτεία είναι υπεύθυνη να θεσπίζει κανόνες προστασίας, αλλά και να εποπτεύει τις δραστηριότητες των σχετικών αρμόδιων φορέων προστασίας και διαχείρισης είτε πρόκειται για ιδιωτικούς φορείς, είτε για κρατικές υπηρεσίες.

Ελπίζουμε ότι με αφορμή την ερώτησή σας στο Κοινοβούλιο, θα δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες που αγωνιούν για τις δραματικές επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον και στην άγρια ζωή, η αδιαφορία των αρμόδιων για την προστασία της λίμνης φορέων, να ενημερωθούν πλήρως για τις παραλείψεις και τις ευθύνες τους, όπως και για τα κεφάλαια που έχουν ήδη δαπανηθεί για την Κορώνεια, χωρίς κανένα δυστυχώς θετικό αποτέλεσμα.

Ο Όμιλός μας, είναι ένας μη κερδοσκοπικός όμιλος κυνηγών, με σκοπούς την εμπέδωση οικολογικής ευαισθησίας στην κυνηγετική κοινότητα και την διάδοση στην κοινωνία της ηθικής του κυνηγίου. Θα δώσουμε την πρέπουσα δημοσιότητα στην αξιαίπενη αυτή πρωτοβουλία σας, αλλά και στις απαντήσεις που θα πάρετε από τα υπεύθυνα Υπουργεία στην ερώτησή σας.

Σας ευχόμεθα κάθε επιτυχία στο έργο σας και σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για όλα τα σχετικά με την ερώτησή σας αποτελέσματα.

Ω Ρ Ι Ω Ν

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων